odlične vijesti iz nurnberga

Gimnazijalci Vito Rabar i Daniel Lukšić osvojili zlato na Međunarodnom sajmu inovacija

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimila Helena Mostarkić Gobbo/Glas Istre)

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo/Glas Istre)


Učenik 3. g razreda Daniel Lukšić i njegov godinu dana mlađi kolega iz 2. g razreda, Vito Rabar, pulski su gimnazijalci prirodoslovno-matematičkog smjera koji su 30. listopada ove godine, na Međunarodnom sajmu inovacija u Nurnbergu, osvojili zlatnu medalju. A zlato je ovim mladićima pripalo za inovativnu aplikaciju koja je svojevrsni nastavak već poznate "Škole na dlanu", aplikacije u kojoj je moguće pronaći raspored sati, učionica i brojne druge informacije koje omogućavaju učenicima snalaženje u školskoj zgradi tijekom nastave.

Ovoga puta dvojac Lukšić-Rabar osmislio je aplikaciju i time unaprijedio već postojeći sustav puštanja glazbe tijekom malih i velikih odmora, za koji je inače zaduženo nekoliko uzornih učenika koji se izmjenjuju na toj "dužnosti".

Ideja

Kako su uopće došli na ideju aplikacije, koliko im je dugo trebalo da je osmisle i realiziraju, na koji način ona funkcionira te kakvi su im dojmovi sa sajma, rekli su nam sami "zlatni dečki".

- Kad smo počeli razmišljati što ćemo napraviti za natjecanje, uvidjeli smo problem u školi kako neki određeni učenici, koji se bave puštanjem glazbe, po hodnicima škole moraju na početku svakog malog odmora ići u prizemlje, u jednu malu prostoriju i iz te prostorije puštati glazbu. Zato smo odlučili napraviti aplikaciju koja bi to automatizirala, da učenici mogu iz svojih klupa puštati glazbu i raditi play-liste te birati kada će se glazba puštati, pojasnio je Daniel.

U Gimnaziji Pula, naime, postoji školski razglas, ali djeca zadužena za puštanje glazbe često ne stignu u pet minuta doći, "ukopčati" mobitel i puštati glazbu jer na taj način gube vrijeme odmora.

- Imali smo više verzija, a počeli smo otprilike od prvog mjeseca ove godine razvijati aplikaciju, kaže Vito.

Dodaje da se ideja o aplikaciji razvijala djelomično i za natjecanje, a dijelom i za doprinos školi.

- Prvo možeš napraviti jednu listu pjesama, onda u tu listu dodaš sve pjesme i tu listu možeš nazvati, primjerice, "Ponedjeljak". To onda možeš, ako želiš, ručno puštati; da se pusti, da se zaustavi, da prebaciš na sljedeću pjesmu i sam radiš raspored pjesama, ili da ti program nasumično napravi raspored. I, ako si namjestio sve kako želiš, možeš staviti i automatsko reproduciranje - mi smo to nazvali Autopilot, gdje on prema rasporedu može puštati pjesme, pojašnjava Vito, dodajući da se može početi puštati pjesma tijekom odmora, a da se po završetku odmora prekine. Tako program omogućuje onome tko njime rukuje da, jednom nakon što se zadaju postavke, više ne mora ništa dirati.

Samo namjestiš

- Slično je kao i s perilicom za suđe - namjestiš i ugasi se, kaže Vito dodajući da je Autopilot funkcija programa Autojukebox.

Daniel pojašnjava da je prijašnjih godina postojala jedna playlista, odnosno papir koji se nalazio na vratima te male prostorije odakle se puštala glazba, na koji bi učenici pisali pjesme koje su željeli čuti po hodnicima.

- Sada ćemo možda napraviti nešto slično, najavljuje Daniel, dok Vito dodaje da će se sve staviti na glasanje.

- Ako bude bilo puno pjesama na listi za ponedjeljak, dio će se prebaciti na utorak, pojašnjava Vito.

Kad cijeli sustav funkcionira, glazba se učenicima pušta svaki dan, u vrijeme malih i velikih odmora, a odmori uz glazbu su nesumnjivo vrijeme koje je provedeno opuštenije, ugodnije i ljepše, pa se rasterećeno dolazi na novi nastavni sat, a aplikacija ovih mladih inovatora će zasigurno cijelu priču podići na neku novu, bolju razinu.

Što se dojmova s natjecanja tiče, Vito, koji je osobno bio tamo, potvrđuje da su impresivni te da je na Međunarodnom sajmu bio velik broj natjecatelja koji su predstavili jako puno inovacija. Među sudionicima je, kaže, bio i jedan od najprestižnijih fakulteta iz Kine. Zlato ih je, kažu naši "zlatni dečki", iznenadilo. Nisu ga očekivali, iskreno govore, posebno jer im je sudjelovanje na tom natjecanju bilo po prvi put.

Daniel i Vito učenici su kojima natjecanja inače nisu strana budući da su dosad bili sudionici na brojnim školskim i inim natjecanjima. Stoga nema baš nimalo sumnje da je zlato na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu inovacija tek početak njihovih sjajnih uspjeha i budućih ostvarenja na području znanja i inovacija.

Odgovornost

Aplikacija će se, potvrđuju ovi mladi inovatori, tek povezati s postojećim sustavom, po principu Škole na dlanu, ali samo zaduženi učenik će napraviti raspored puštanja glazbe.

- Postoje određeni uzorni učenici koji se sada izmjenjuju za to zaduženje, jer ipak je to velika odgovornost biti moderator svih pjesama i onoga što će drugi učenici predlagati da se stavi, napominje Daniel. Zbog toga, dodaje, to mora biti netko odgovoran.


Podijeli: Facebook Twiter