City Pay

Do kraja mjeseca novi naplatni aparati na pulskim parkiralištima: Moći će se plaćati parking, gradski bus ali i neki računi

| Autor: Milan Pavlović
Novi automat / Branislav Bojanić, direktor Pulaparkinga (Snimili Milan Pavlović / Milivoj Mijošek)

Novi automat / Branislav Bojanić, direktor Pulaparkinga (Snimili Milan Pavlović / Milivoj Mijošek)


U zadnje vrijeme često se u medijskom prostoru susrećemo s temom "pametnih gradova", ali i s vrlo konkretnim primjerima i projektima kroz koje neka sredina to postaje. Činjenica da pametni gradovi danas nisu samo globalni trend, već i potreba njegovih gostiju i žitelja, prepoznata je i u gradu Pula, te se brojni projekti pokreću s ciljem uvođenja modernih digitalnih rješenja i tehnologija koje će omogućiti bolje usluge građanima, veću iskoristivost resursa i manji utjecaj na okoliš.

Bez kovanica

Jedan od vrlo aktivnih sudionika u toj preobrazbi Pule je i komunalna tvrtka Pulaparking koja je u svoje poslovanje zadnjih godina implementirala niz novih i pametnih digitalnih rješenja, a zadnje u nizu takvih trebalo bi na nekim od najfrekventnijih i turistima najatraktivnijih gradskih parkirališta biti stavljeno u funkciju do kraja ovog mjeseca. Radi se o City pay sustavu za plaćanje isključivo kreditnim karticama, ideja koja se u Pulaparkingu rodila nakon posjeta velikom međunarodnom Intertraffic sajmu, na kojem su predstavljena slična napredna rješenja sustava za naplatu parkiranja.

City pay je dvostrani automat za naplatu parkiranja na kojem dvije osobe istovremeno mogu plaćati parking, što je izuzetno bitno u turističkoj sezoni kada se na pojedinim gradskim parkiralištima danas često stvaraju gužve pred naplatnim aparatima. Bržem korištenju doprinijet će i činjenica da će plaćanje na novim automatima biti moguće samo kreditnim karticama, što će svakako olakšati korisnicima koji neće morati brinuti imaju li za vrijeme koje namjeravaju provesti na parkiralištu dovoljno kovanica, ali i Pulaparkingu koji će tako izbjeći trošak skupljanja i obrade gotovine.

Elektronska karta

Kroz razvoj ovog projekt otvorilo se i nekoliko dodatnih kreativnih i "pametnih" ideja, a jedna od njih je da se upisivanjem registarske oznake vozila direktno u sustavu dobije "elektronska karta", odnosno zabilježi za koje je vozilo, u kojoj zoni i na koliko vremena plaćen parking, tako da više neće biti potrebe za papirnatim kartama i njihovim isticanjem ispod vjetrobrana.

U projekt City pay će u narednoj fazi biti uključen i gradski javni prijevoznik Pulapromet te će se na istom automatu moći kupovati i karte za javni gradski prijevoz, što je usluga koju će Pula ponuditi prva od svih hrvatskih gradova. Na automatu će se moći kupiti jednokratne karte za jednu vožnju, ali će na njima građani i ostali korisnici moći i "nadopuniti" svoje mjesečne karte, što sada mogu samo na šalterima Pulaprometa.

Bez provizije

No, ni to nije sve od "pametnih rješenja" te će činjenica da se plaća kreditnim karticama biti iskorištena i da se na City pay automatima omogući plaćanje računa svih pulskih komunalnih društava i ostalih računa koje izdaje Grad Pula. Sistem je vrlo jednostavan, na aparatu će se očitati podaci s računa za, primjerice, plin, odvoz smeća ili komunalnu naknadu očitati putem QR koda te će se prikazati iznos i dovoljno će biti prisloniti kreditnu ili debitnu karticu da bi taj račun bio plaćen. Plaćanje će biti moguće 0-24 na 15 lokacija u gradu, bez uobičajene provizije koja se inače plaća kada se ti računi podmiruju na drugim mjestima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter