ĐIR PO TRŽNICI

Na pulskoj ribarnici više se gleda i slika, nego kupuje

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Posebno šarena i bogata bila je pulska tržnica tijekom jučerašnjeg jutra. Unatoč iznimno toplom danu, brojni kupci natiskivali su se uz štandove te znatiželjno proučavali ponudu, više nego odlučni da će od ponuđenog nešto na kraju i kupiti. Ljetna sezona zahuktala je dinamiku kojom pulsira gradska tržnica, a i probiti se kroz more ljudi koji je pohode, pravi je pothvat. Ponuda voća i povrća te popratnog asortimana, više je nego izdašna. Rekli bi: nema čega nema, ali najvažnije je i da za tu ponudu postoje zainteresirani kupci, bez obzira na to što su cijene asortimana, čak i za standarde stranog gosta, ipak povisoke.

Turisti kalkuliraju

Sudeći po viđenom, kupaca je podjednako u brojkama, domaćih i stranih, a to nam potvrđuju i sami prodavači. Trenutno najbolje ide prodaja svježeg voća i povrća, pomidora i krastavaca.

- Cijene se puno ne komentiraju, a ljudi kupuju, valjda, i više nego što mogu. Dobro da uopće kupuju jer su cijene stvarno veće. Ljudi još nisu svjesni kad plaćaju, a plaćaju uglavnom u kovanicama, koje su to stvarne vrijednosti. Skuplje je u donosu na lani, barem deset posto. Moja roba nije jer ja uglavnom prodajem suhe stvari i kod njih su ostale iste cijene, ali povrće je poskupjelo. S time da ne treba kriviti proizvođača, jer je njima trošak skočio u svemu, u sjemenju, u gnojivu, ma u svemu. Bilo je šteta i nepoznatih bolesti, nametnika, tako da je za razumjeti. Mi živimo od 80 posto naših ljudi. Stranac kupuje po centrima, ili ponese sa sobom. Poštuju svoje robne marke pa kupuju u tim trgovinama i kad dođu kod nas. A da ponesu sa sobom, vidi se i po smeću kojeg ostave za sobom. Ali poštujem, ako im je skupo, svatko može kombinirati svoju kupovinu da prođe jeftinije, veli nam prodavačica Ivanka Udošić.

(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)

- Najbolje idu mali pomidori, a i različito voće sada ide dobro. Većinu cijena turisti uspoređuju s cijenama u svojim mjestima, a kako svi znaju da smo uveli euro, znaju kako je to bilo kad se kod njih uveo, pa su i očekivali povećanje cijena. Sve je išlo gore, a kad je skupa nabava, skupa je i prodaja. Ipak, cijene su slične onima od prošle godine, ali i tada su zbog nekog razloga već bile više. Prije pet godina prodavala sam limun po 30 kuna za kilu. Sad ga nabavno platim i do dva i sedamdeset eura, naravno da mu je cijena u prodaju tri i po eura, pojasnila je gospođa Zeba koja već godinama radi na pulskoj tržnici i dobro poznaje stanje s ponudom i cijenama.

Poslikaju i odu

Obišli smo i pulsku ribarnicu te uz prodavačicu Eleonoru Vitasović pogledali ponudu i cijene.

- Iskreno, danas je prodano što je prodano. Nije neka navala, ali srijeda je pa i ne čudi. Nekad se zalomi da nema baš ni naših domaćih kupaca, ni turista, pa ni ugostitelja. Pred vikend i na sam vikend ipak bude bolje, a po zimi čak znaju biti i bolji dani. Turisti ušetaju, pozdrave, poslikaju ribu i odu, uz smijeh prepričava ona. Veli kako mnogi koriste i video pozive kako bi svojima u dalekom inozemstvu prenijeli živu sliku pulske ribarnice, ali od toga slabe vajde za naše vrijedne prodavačice.

(Snimila Jelena Milović)Kad je skupa nabava, skupa je i prodaja, kaže gospođa Zeba (Snimila Jelena Milović)

Ovih dana nema plave ribe, zbog punog mjeseca, a tako će biti još dan, dva. Bijele ribe ima puno u ponudi, kako iz koče, tako i iz uzgoja, a ne nedostaju ni pedoči i ostale školjke. U ponudu se mogu uvjeriti i svi oni putnici namjernici koji posjete pulsku ribarnicu. Na štandu se u impozantnoj veličini na ledu hladio zubatac, čija je cijena 37 eura po kilogramu.

- Oslić je jedanaest, orada 15, iz uzgoja 12, kadel po dvanaest, barbun po deset, trilja od pet do deset, ovisi o veličini, golub šest, folpi deset, hobotnica dvadeset eura, škarpina 25, kozice 16 eura. Pedoči su po pet eura, a hobotnica po dvadeset eura, nabraja nam Eleonora ponudu na njezinom štandu. Kad je ima, najviše ide srdela, koje, doduše, trenutno nema, odgovara na pitanje o najvećoj potražnji ribe. File tune je 16 eura, patarači iz porodice švoja deset eura, lignja po 21, škampi su od 20 do 40 eura, šuri po šest, moli po deset, folpi deset i sipa po 13 eura. Kaneštrele su sedam eura, kapešante po 13, smrznuta lignja je po 11, a zere po osam eura. Grdobina je po 23, a romb po 25 eura.

(Snimila Jelena Milović)Franko Grgorić i Eleonora Vitasović (Snimila Jelena Milović)

- Pogotovo Talijani komentiraju cijenu ribe, njima je vajk sve skupo, a i prije im je bilo skupo. Neki nešto i kupe, ali većina turista uđe i »poslika«. Bolje bi nam bilo da naplaćujemo to fotografiranje, sarkastično komentira Vitasović.

Neku ribu turisti ne poznaju, pa se informiraju kod prodavačica, ali čini se da objaviti fotografiju ribe u ponudi predstavlja ultimativni doživljaj za goste koji je, po svemu sudeći, malo u naravi konzumiraju.

Besplatno čišćenje

U ribarnici će, po potrebi, kupcima ljubazni prodavači i prodavačice i očistiti ribu, a ta se usluga dodatno ne naplaćuje, barem ne na štandu na kojem dobivamo tu informaciju.

- Osim čišćenja srdela i ostale sitne ribe. To naplaćujemo jedan euro, otkriva nam ona.

Puno ljudi, ima problem s otpacima od ribe, zbog odvoza smeća, barem kako su se požalili na ovom mjestu kupci, pa im je mogućnost čišćenja ribe na licu mjesta iznimno važno. Ljetni mjeseci tim miomirisima dodatno kumuju.

(Snimila Jelena Milović)Ima na tržnici ponude i za ljubitelja cvijeća (Snimila Jelena Milović)

Naši ljudi, uglavnom ovi stariji i dalje kupuju sitnu ribu za riblje juhe, a tu bude u ponudi one manje bijele ribe, kao i mješavine za brudet. I pulska ribarnica, kao i tržnica, nude obilje toga. Koliko toga će si netko moći priuštiti, ponajprije ovisi u »obilju« u njegovom novčaniku.

Šarenilo cijena voća i povrća

Cijena trešanja kreće se od šest do osam eura po kilogramu. Lubenice se mogu naći po dva eura za kilu, a dinje po četiri eura. Breskve se mogu kupiti za četiri i po eura, a i šljive drže istu tu cijenu. Glavica kupusa za salatu prodaje se za dva eura po kilogramu, a papriku možete kupiti po tri eura za kilu, dok ćete za rajčicu izdvojiti četiri. I krastavac uglavnom košta po četiri eura. Zelenu salatu plaća se po tri eura za kilogram, a i blitva ima identičnu cijenu - tri eura.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Mahuna je po pet eura za kilogram, a luk je na pulskoj tržnici od dva i po do četiri eura za kilogram. Brokula je po dva eura, a karfiol tri, dok je rukola po deset eura za kilogram. Nektarina je četiri, a kukuruz šećerac po pet eura. Mladog krumpira možete kupiti od euro i po do dva eura, a mladi grah po četiri. Limun drži cijenu od tri, do tri i po eura za kilu, a cijena marelice je pet eura. Bijelo grožđe je šest, a kruška četiri eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter