DEJA VU U PULSKOM ARSENALU

Uljanikovcima plaća kasni skoro mjesec dana. Direktor Hadžić o tome - ne želi govoriti

Neću komentirati, to je daleko izvan mojih ruku. Za državna jamstva i državne kredite pitajte one koji ih izdaju. Isto tako, za prodaju Uljanika morat ćete se obratiti Ministarstvu financija, kaže Hadžić

| Autor: Jasna ORLIĆ
Uljanik (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Uljanik (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Čini se da je vrijeme opet presudno za Uljanik, točnije za "Uljanik Brodogradnju 1856", jednako kao što je bilo važno kod donošenja odluka za današnje Uljanik Brodogradilište u stečaju. Svako odugovlačenje stvara samo još više problema.

Nova je tvrtka u blokadi još od 16. svibnja, gotovo mjesec dana. Uljanikovci, njih 300-tinjak, nisu dobili plaću za travanj, a uskoro stiže rok za isplatu plaće za svibanj. Doznajemo da bi se plaće trebale isplatiti iz dijela kredita HBOR-a dobivenog na temelju državnog jamstva za gradnju ribarice za norveškog naručitelja. Uljanik se, dakle, može zadužiti za dodatna dva milijuna eura.

Borisa Cerovca, voditelja pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, pitamo zna li se kad će isplata plaće za travanj.

- Što se tiče plaće nemam posebne informacije. Nadam se da je realizacija kredita pri kraju, a iz tog novca isplatit će se i plaća. Ne sudjelujem u toj priči, ne znam detalje, jedino mi je rečeno da je realizacija blizu, kaže Cerovac.

Dogovor sa Česima

Na naš komentar da su radnici ogorčeni trenutnim stanjem odgovara:

- Kada uzmete u obzir da su već jednom doživjeli nešto slično 2019. godine, naravno da su radnici ogorčeni. No, i dalje vjeruju da ova firma ima budućnost, još uvijek čekaju da vide razvoj događaja, kaže Cerovac.

Na pitanje ima li materijala, radi li se u brodogradilištu, odgovara da materijala ima nešto, proizvodnja nije stala, još uvijek se nešto događa.

Svi odgovorni se slažu da bez svježeg kapitala nema naprijed. Već gotovo godinu dana traje prodaja Uljanik Brodogradnje 1856 bez rezultata, što je posebno frustrirajuće. Nakon neuspjelih pokušaja prodaje nade se polažu da će se država kao većinski vlasnik dogovoriti s još uvijek zainteresiranim češkim partnerom CE Industries Jaroslava Strnada.

Pitamo Cerovca koji bi bio optimalan daljnji razvoj događaja kako bi se Uljanik izvukao iz trenutne nelikvidnosti. Što bi bilo moguće sada napraviti?

- Država je puno puta stala na stranu ostalih brodogradilišta. Puno puta ih je restrukturirala, nas nije htjela niti jednom. Da bi se sada izvukli, država isto može sudjelovati u toj priči. Može biti kupac dijela koji je u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta u stečaju, ali nisu zainteresirani. Zato nam treba netko izvana koji će nas kupiti. Čeh je za sada jedini iskazao interes. Nama je hitno potrebno da on postane vlasnik i da pokrene daljnju proizvodnju. Presudno je vrijeme. Svaki dan u kojem nije riješen naš problem mi sve više tonemo, veli Cerovac i nastavlja.

- Natječaji i dražbe nisu dali rezultata, stoga je za nas najbolja nagodba. Jedino nagodba dolazi u obzir. Čeh se uvijek pojavljivao kao zainteresirana strana. Međutim, kada vi nekoga šest mjeseci vučete za nos, kada se poigravate s njim, a on i dalje daje isti iznos, naravno da će se promijeniti uvjeti pod kojima će se to prodati. Čekamo da država da nove uvjete kako bi se napokon prodaja pozitivno riješila. Igraju se svakakve igre, a jedini koji ispaštaju su radnici Uljanika koji danas rade i 2.300 bivših koji imaju potraživanja. Prošlo je mjesec dana od neuspješne državne dražbe. Nešto se trebalo dogoditi, kaže Cerovac.

Dodaje da su, prema njegovim informacijama, predstavnici CE Industriesa bili na razgovorima u raznim ministarstvima.

- Što oni razgovaraju, do mene nije došlo. Mogu samo nagađati s obzirom da je Luka Rijeka njemu prodana u omjeru od samo 30 posto, a on je bio zainteresiran za preko 50 posto. Možda je u igri postotak vlasništva? Možda je u igri 3. maj, koji je danas u puno goroj situaciji nego mi, jedino što ga država cijelo vrijeme održava živoga. Moguće da država ujedno pokušava i 3. maj riješiti. Postoje razne varijante, ali što je prava istina bojim se da nikada nećemo doznati.

Što kaže direktor?

Na ovu temu željeli smo čuti mišljenje direktora Uljanik Brodogradnje 1856 Samira Hadžića, ali on nije zainteresiran za razgovor. Na naše pitanje je li aktiviran kredit temeljem državnog jamstva i ima li naznaka za isplate plaće radnicima, odgovorio je protupitanjem.

- Drugo pitanje je što je s prodajom Uljanika, a treće što Republika Hrvatska misli o tome. Neću komentirati, to je daleko izvan mojih ruku, sve skupa kao i ova situacija u Uljaniku, tako da nemam komentara. Za državna jamstva i državne kredite pitajte one koji ih izdaju. Isto tako, za prodaju Uljanika morat čete se obratiti Ministarstvu financija. Općenito ne želim komentirati, kaže Hadžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of