SA PULSKOG VIJEĆA

Zoričić: Dobro me pogledajte i poslušajte. U Lavov smo putovali 14 sati, zbog opasnosti smo spavali u skloništu

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Filip Zoričić jučer na Vijeću (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Filip Zoričić jučer na Vijeću (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


U posljednjoj točki dnevnog reda pulskog Vijeća, koja se protegla do iza ponoći, došlo je do rasprave između gradonačelnika Filipa Zoričića i oporbenih vijećnika.

Riječ je bila o sporazumu o suradnji između Pule i ukrajinskog Lavova, što je i sredinom svibnja, prilikom sklapanja ugovora, podignulo buru na političkoj sceni.

Dušica Radojčić već je na početku Sjednice istaknula da su gradonačelnik Zoričić i stručna služba samoinicijativnim povezivanjem s Lavovom, bez odobrenja Vijeća, prekoračili ovlasti.

- S obzirom da svi imate mobitele i tablete zamolila bih da pogledate Statut Grada Pule u kojemu jasno i nedvosmisleno piše sljedeće: "Odluku o uspostavljanju međusobne suradnje, odnosno sklapanje sporazuma o suradnji Grada Pule s jedinicama lokalne samouprave drugih država, donosi Gradsko vijeće", citirala je Radojčić.

Vijećnici Zoričiću zamjeraju i to što su o potpisivanju sporazuma o suradnji doznali iz medija te o tome nisu dobili nikakvu službenu informaciju. Zoričić je na to odgovorio kako je svoj odlazak u Lavov najavio na svečanoj sjednici u INK-u. Potom je opisao svoj put u Lavov, navodeći da su putovali 14 sati automobilom, spavali u skloništu zbog zračne opasnosti i slično.

- Jeste li se ikad pitala kada idete u ratnu zonu, tko sve mora znati da idete u ratnu zonu? Kolegice Puh Belci rekli ste u medijima da je to bila moja samopromocija, što vam uopće ne priliči. Ja ću vam reći kako je put izgledao. Dobro me pogledajte i slušajte. Išli smo 14 sati automobilom, prvu noć smo bili u skloništu zbog zračne opasnosti, onda u rehabilitacijskom centru koji okuplja 500 branitelja bez ruku i nogu, onda na dva sprovoda ukrajinskih branitelja i onda smo se vraćali 14 sati nazad automobilom. To je samopromocija, tako ste bili rekli, rekao je Zoričić pa dodao da mogu krenuti s cijelim procesom sklapanja sporazuma ispočetka, pozvati kolege iz Lavova, proći kroz sva povjerenstva i sva nadležna tijela.

Milan Rašula ustvrdio je da je do problema došlo jer je loše komunicirano, dok je Noel Mirković istaknuo kako dokument o sporazumu nema urudžbenog broja jer prije toga nije bio na Gradskom vijeću, kao i da to "nije prvi put da gradonačelnik ne razumije težinu onog što čini".

- Taj sporazum je osobna stvar Filipa Zoričića, ne gradonačelnika Grada Pule. Žalim što je to tako učinjeno, isto kao što žalim za otkaz ugovora za koncert u Domu Mate Parlov. Svaki put je gradonačelnik napravio istu grešku, on gazi ovlasti Gradskog vijeća i svojih suradnika bezobzirno, i onda se vadi patetično, rekao je Mirković, dodajući da nije tema rasprave žele li vijećnici sporazum s Lavovom.

- Mi ga sada nemamo, barem ne važeći, zaključio je Mirković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini