traže REVIZIJU PRETVORBE I PRIVATIZACIJE PULSKE CEMENTARE

Možemo! traži od Grada Pule da krene u pravnu bitku oduzimanja zemljišta Hotelu Valkane d.o.o. i Calucemu d.o.o.

Predstavnici platforme Možemo! traže od Grada Pule da Hotelu Valkane d.o.o. oduzme zemljište gdje je izgrađen gradski pročistač, a pravnom slijedniku pulske cementare brojna druga zemljišta: gdje je skulptura "Zemlja-voda-zrak" kipara Moccenija, odvojak ceste na ulazu u Luku Pula s Ulice Sv. Polikarpa i šetnicu između stabala i zida Luke Pula u Revelanteovoj ulici * Od gradonačelnika Pule traže utvrđivanje zakonitosti privatizacije Sportsko-rekreacijskog centra Valkane

| Autor: Glas Istre
Pulska cementara (Milivoj MIJOŠEK)

Pulska cementara (Milivoj MIJOŠEK)


Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici platforme Možemo! osvrnuli su se na temu pravnog statusa komunalne infrastrukture. Smatraju da bi Grad Pula trebao podnijeti zahtjeve za povratom zemljišta, a kako je to učinio i DORH, u ime države, nakon 30 godina od pretvorbe i privatizacije.

"Slučaj Lungomare, odnosno pretvorbe i privatizacije pulske cementare ukazao je na, u mnogim elementima, sumnjivi način privatizacije društvenog vlasništva. Građanska inicijativa za Lungomare uputila je prijavu DORH-u zbog nezakonite privatizacije zemljišta odnosno obavila posao koji je za zaštitu svog interesa trebao poduzeti Grad", navode iz Možemo! te nadalje daju niz konkretnih primjera koji su po njima svi posljedica čudne pretvorbe i privatizacije pulske cementare.

Gradski pročistač

"Prvi se slučaj odnosi na privatizaciju zemljišta s javnom komunalnom infrastrukturom - gradskog pročistača na Lungomareu. Javnosti je već poznata apsurdna situacija u kojoj je Grad 2005. godine sklopio ugovor o pravu građenja za već izgrađeni pročistač. Ugovor je sklopljen s Istra cement d.d., pravnim slijednikom tvrtki koje su to zemljište stekle u procesu pretvorbe i privatizacije. Već se tada mogla osporavati privatizacija zemljišta na kojem je gradski pročistač, što nije učinjeno već se sklopio ugovor o pravu građenja i to samo na 20 godina. Ugovor ističe za dvije godine, kada naš pročistač otpadnih voda ostaje u milosti i nemilost sadašnjeg vlasnika Hotela Valkane d.o.o. Sudbinu infrastrukture neophodne za funkcioniranje grada ne smije se ostaviti na volju privatnog vlasnika, kad već postoji jednostavan način zaštite gradskog interesa. Jedna od mogućnosti je da gradonačelnik podnese Gradskom vijeću prijedlog odluke o proglašenju pročistača komunalnom infrastrukturom jer Zakon o komunalnom gospodarstvu nedvojbeno takvu građevinu smatra komunalnom infrastrukturom. Zašto to zemljište nije odavno komunalna infrastruktura, pitanje je za institucije koje pretresaju papire pretvorbe i privatizacije. Kako se nedvojbeno radi o komunalnoj infrastrukturi jer je pročistač građevina/uređaj javne namjene kojim upravlja gradsko poduzeće Pragrande d.o.o., Grad mora donijeti odluku o proglašenju zgrade pročistača komunalnom infrastrukturom. Time bi se uklonile sve neizvjesnosti jer bi se zemljište ispod pročistača zajedno sa zgradom upisalo u zemljišne knjige kao javno dobro", naglašavaju iz Možemo!

Mocennijeva skulptura na Valkanama

Na konferenciji za medije su naveli da je u postupku pretvorbe i privatizacije cementari pripala i skulptura "Zemlja-voda-zrak" kipara Moccenija postavljena na Valkanama.

"Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu i tu bi skulpturu mogli proglasiti javnom komunalnom infrastrukturom. Još jedan primjer je odvojak ceste na ulazu u Luku Pula s Ulice Sv. Polikarpa. Da bi građani, poslodavci i radnici ušli u područje Luke Pula moraju prijeći preko zemljišta u vlasništvu cementare Calucem d.o.o. Radi se o još jednom atavizmu famozne pretvorbe i privatizacije. Neobično je da je privatizirana cesta koja je i tada postojala i bila javna", ističu iz Možemo!

Osim što ukazuju na probleme oni iznose i prijedloge rješenja, a to je da su pripremili akt za iduće Gradsko vijeće 6. lipnja - proglasiti odvojak ceste na ulazu u Luku Pula nerazvrstanom cestom sukladno Zakonu o cestama i Zakonu o komunalnom gospodarstvu.

"Time bi se riješio imovinsko-pravni problem i onemogućila bilo kakva eventualna pravna situacija nepovoljna po gradsko poduzeće, poduzetnike i radnike koji posluju i rade na području Luke Pula d.o.o. Ulaz u Luku Pula postao bi 'Javno dobro u neotuđivom vlasništvu lokalne samouprave' koje mogu svi koristiti i prometovati njome. Isto je potrebno učiniti i sa šetnicom između stabala i zida Luke Pula u Revelanteovoj ulici", iznose iz Možemo! te pozivaju gradonačelnika i njegove suradnike na donošenje predloženih akata.

Sportsko-rekreacijski centar Valkane

Najvažnijom temom smatraju pretvorbu i privatizaciju Sportsko-rekreacijskog centra (SRC) Valkane. Podsjećaju da je prije godinu dana Radojčić, tada predsjednica Gradskog vijeća, zatražila od gradonačelnika da poduzme potrebno radi utvrđivanja zakonitosti privatizacije tog sportsko-rekreacijskog kompleksa s obzirom na brojne elemente koji ukazuju na postojanje ozbiljnih sumnji.

"Do danas gradonačelnik nije poduzeo ništa da bi zaštitio interesa Grada u slučaju SRC Valkane, pa ga još jednom podsjećamo na njegovu dužnost zaštite javnog interesa", zaključuju iz Možemo!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini