TRADICIJA DUGA 24 GODINE

Maturanti pulske Medicinske škole uoči norijade donirali 50 kilograma brašna

| Autor: Doria Mohorović
Vrijedna donacija

Vrijedna donacija


Uoči sutrašnje norijade, 46 maturanata pulske Medicinske škole odlučilo je donirati pedeset kilograma brašna pulskom Gradskog društvu Crvenog križa umjesto da se njime gađaju i prosipaju ga po ulicama. Ova humanitarna gesta nastavak je dvadeset i četiri godine duge i neprekinute tradicije u kojoj maturanti u zanimanjima medicinska sestra, tehničar opće njege i fizioterapeutski tehničar/tehničarka pomažu potrebitim sugrađanima. S današnjom količinom, maturanti su do sad donirali gotovo četiri tone brašna, točnije 3783 kila.

Budući zdravstveni djelatnici pozvali su druge maturante da brašno ne posipaju po ulicama i trgovima već da im se priključe u akciji darivanja i da dostojanstveno obilježe zadnji dan nastave. Podijelili su tom prilikom i svoje misli o završetku svog srednjoškolskog obrazovanja.

- Tokom pet godina srednjoškolskog obrazovanja, iza mene je pregršt divnih trenutaka, uspomena i ljudi koji su mi to vrijeme učinili nezaboravnim. Ova škola mi je pomogla da naučim i osvijestim prave životne vrijednosti. Imala sam tu sreću da postanem zrela i empatična osoba, puna razumijevanja prema drugim ljudima, pogotovo ljudima koji su u potrebi za mojom pomoći. Svim osmašima koji misle da to može biti njihov životni poziv želim poručiti da upišu Medicinsku školu Pula i da neće požaliti, poručila je Hana Udovičić, buduća medicinska sestra.

A da nakon završetka školovanja učenici imaju osiguran posao u struci, poručila je Katarina Krijan, također buduća medicinska sestra.

- Upisala sam Medicinsku školu nakon što sam čula priče od bratovog prijatelja koji je također pohađao ovu školu. Bile su jako zanimljive priče o praksi u bolnici, a budući da volim uvijek nešto novo probati tako sam odlučila iz Poreča doći u Pulu u školu te sam 5 godina provela u učeničkom domu iz kojeg također nosim lijepe uspomene. Pored ove akcije, danas je nas tridesetak darivalo krv. Uvijek se rado odazivamo sličnim akcijama, rekla je Krijan pa dodala da nastavnici kvalitetno pripremaju i osposobljavaju učenike za rad, a za one koji žele nastaviti školovanje na sveučilišnoj ili veleučilišni razini škola organizira pripreme iz državne mature.

Tijekom petogodišnjeg školovanja u Medicinskoj školi Pula mnogo znanja i životnog iskustva sa sobom će ponijeti i Haris Omerdić, budući medicinski tehničar. Uz komentar da medicinska sestra/tehničar imaju veliku ulogu u zdravstvenom sustavu, ističe da je to poziv, a ne samo posao ili zanimanje, kao i da treba dobro razmisliti pri odabiru upisa u srednju školu.

Budući fizioterapeut Noel Braus ističe da je u školi doživio bogata iskustva; od skromnog početka uvjeta školovanja do najboljih uvjeta u Hrvatskoj, a osim iz škole, korisne savjete i stečene vještine ponijet će i s praktične nastave u pulskoj bolnici.

- Dolazi kraj našeg srednjoškolskog obrazovanja. Neki su uzbuđeni od sreće, a drugi tuguju, ali svi dijelimo isti osjećaj da više nikad nećemo sjediti u našim školskim klupama, strepeći hoće li nam profesor dati ispit ili će netko biti usmeno ispitan. Sve ovo će nam sigurno nedostajati. Postajem odrasla osoba i to me veseli i plaši. Sigurna sam da će mi škola nedostajati i svi trenutci koje smo u četiri godine zajedno proveli, kazala je Nastja Oračević iz 4.c. Sa stečenim znanjem i praksom tijekom školovanja u Medicinskoj školi, zadovoljan je i Daniel Josip Lyons . Od velike pomoći bila su mu, kaže, i nastupanja na mnogim aktivnostima koja mu je Škola omogućila, a na kojima je stekao mnogo iskustva.

Maturanti ističu i da Medicinska škola često sudjeluje u humanitarnim akcijama i svojom nesebičnom pomoći brine za lokalnu zajednicu i potrebite sugrađane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater