SLUČAJ "TONE PERUŠKO"

Otac problematičnog učenika najavio da će ga premjestiti u drugu školu. "Njega će to boljeti, i njegove prijatelje, jer znam da ga sva djeca u razredu vole"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Osnovna škola Tone Peruško (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Osnovna škola Tone Peruško (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Neslužbeno saznajemo da je razredna učiteljica trećeg razreda pulske OŠ Tone Peruško na bolovanju nakon što su u javnost izašli detalji o problematičnom učeniku njezinog razreda.

Dobila je zamjenu za održavanje nastave s koje je jučer bilo odsutno čak 17 od 18 učenika, odnosno u školu je došao samo spomenuti dječak. Dan prije na nastavu nije došlo 16 učenika zbog straha od tog dječaka.

Ravnatelj škole potvrdio je da je održan sastanak s defektologom iz Agencije za odgoj i obrazovanje na kojemu je, kako je naveo, škola dobila savjete o daljnjem postupanju, a to su savjetodavna i stručna pomoć učiteljici, kao i školi općenito. Na upit je li škola dobila zahtjeve roditelja za sastankom ili će u vezi s novonastalom situacijom sazvati Vijeće roditelja, ravnatelj je odgovorio da je roditeljski sastanak održan u ponedjeljak.

"Želja roditelja, kao i želja svih u školi je da sva djeca imaju sigurno i poticajno okruženje i u tom pravcu će ići naša daljnja postupanja", istaknuo je Cinkopan.

Na upit očekuje li da će se cjelokupna situacija riješiti na najbrži mogući način, istaknuo je da je škola poduzela sve potrebne korake.

"Razmišljamo o tome kako završiti školsku godinu da ne bude problema i razmišljamo o trajnom rješenju za sljedeću školsku godinu, ali o rješenju koje će biti najbolje za sve, i za dijete o kojem je riječ, za svu ostalu djecu u razredu i školi, ali i za učiteljicu i ostale djelatnike škole", istaknuo je ravnatelj. "Ne možemo dozvoliti da situacija stalno bude napeta, to je jednostavno neprihvatljivo. Nikada neću prihvatiti da ne mogu nešto riješiti u školi i da djeca zbog toga ispaštaju", zaključio je Cinkopan.

Budući da su roditelji zakonski dužni slati djecu u školu, a na nastavu ne dolazi čak 17 učenika koji su, saznajemo, u strahu od prošloga tjedna, upitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja postoji li mogućnost da se opravdaju izostanci djece na neki određeni vremenski rok, ukoliko postoje neki objektivni razlozi poput ugroza ili prijetnji. Iz Ministarstva su odgovorili da je opravdavanje izostanaka učenika u nadležnosti škole. Naveli su da će nakon zaprimanja sve relevantne dokumentacije o slučaju odlučiti o daljnjim aktivnostima i koracima.

Trenutnu situaciju, odnosno činjenicu da nastavu u svom razredu trenutno pohađa samo njegov sin (u ponedjeljak je na nastavi bila i jedna djevojčica), jučer je prokomentirao i otac dječaka s teškoćama.

"Vjerujem da je učiteljica u cijelosti sve inscenirala i da je ona drugu djecu prikazala kao žrtve, a žrtva je moje dijete", rekao je otac, dodavši da se cijela situacija mogla spriječiti da je učiteljica adekvatno postupila.

"Vjerujem da je ovo sve samo jedna nepotrebna situacija u koju se dovelo moje dijete", ističe otac, koji vjeruje da je razredna učiteljica organizirala nedolazak ostalih učenika na nastavu isključivo kako bi, navodi otac, sebe spasila i opravdala svoje postupke koji, kaže, nisu bili primjereni.

Na upit hoće li tražiti premještaj djeteta u drugu školu, otac je odgovorio potvrdno. "Nažalost, hoću. Moram mu osigurati sigurnu sredinu da se ne bi danas-sutra dogodilo da si predbacujem da sam imao mogućnosti premjestiti ga, a nisam. Moje osobno mišljenje, na osnovu svega što sam prošao s Osnovnom školom Tone

Peruška, je da ona nije adekvatna za nastavak školovanja mog djeteta", rekao je otac te dodao da već dugo zna da učiteljica svim silama želi njegovog sina istjerati iz škole. Kaže da je već dugo vremena upoznat s time da će se, što god on učinio, škola braniti.

"Tražim sigurnu okolinu za svoje dijete, njega će to boljeti, i njegove prijatelje, jer znam da ga sva djeca u razredu vole", naglasio je otac.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje, čiji je viši savjetnik u utorak održao sastanak s ravnateljem i stručnom službom škole Tone Peruška, navode da su zaprimili prijavu roditelja o neadekvatnom ponašanju djelatnika škole prema djetetu na temelju kojeg je zatraženo očitovanje ravnatelja škole te dogovoreno pružanje stručno-savjetodavne pomoći stručnoj službi škole.

"Viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje je 23. svibnja pružio stručno-savjetodavnu pomoć djelatnicima škole i dao prijedloge za rješavanje nastalih problema te poboljšanje odgojno-obrazovnog rada", naveli su iz Agencije.

Dodali su da će nastaviti pratiti stanje u školi i prema potrebi pružati pomoć u cilju rješavanja nastale problematike.

Iz Agencije također navode da je njihov viši savjetnik svojim stručnim savjetima i sugestijama dao podršku razrednici navedenog razreda te joj dao konkretne smjernice za nastavak odgojno-obrazovnog rada s učenicima tog razrednog odjela. Navode da je viši savjetnik Agencije ravnatelju i stručnoj službi škole dao prijedloge koji će osigurati nesmetano odvijanje nastave u razrednom odjelu i druženje učenika u sigurnom okruženju, kao i osiguranje primjerenog školovanja za ostale učenike.

"Stručna služba škole je upućena kako ubuduće reagirati na slične situacije kada se radi o ugrožavanju sigurnosti učenika i učestalog onemogućavanja izvođenja nastave", zaključili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter