dobitnik gradskog priznanja za humanost

Damir Jovanović darovao krv čak 140 puta: "Želio sam dati krv, nije to ništa posebno. Ljudi ne moraju darivati četiri puta godišnje, mogu jednom ili dvaput, nije to bauk, ako si zdrav"

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Damir Jovanović (snimio Dejan Štifanić)

Damir Jovanović (snimio Dejan Štifanić)


Damiru Jovanoviću dodijeljeno je posebno Priznanje Grada Pule za humanost i značajan doprinos plemenitoj aktivnosti darivanja krvi, kojom je nesebično 140 puta pružio potporu od iznimnog značaja za dobrobit ljudi. Podsjećamo, priznanja je dobilo 12 naših sugrađana, jedan sportski klub i jedno društvo.

Danas 61-godišnji Damir Jovanović krv je počeo darivati sa svojih 18 godina, kad je služio vojni rok, tada, da bi ga skratio, otkriva nam kroz smijeh. Nakon toga nastavio je redovno, uz jednu dvogodišnju pauzu, sve do dolaska na ratište u Gospić, kada je ponovo počeo s ovom humanom gestom. I tako je bilo sve do prošle godine, kada je zbog zdravstvenog stanja i problema sa srcem morao odustati.

- Redovno sam davao krv u Crvenom križu. Nekad je to bilo na mjestu Prve pomoći u civilnoj bolnici, onda u Mornaričkoj bolnici, a jedino sad u ovom novom prostoru nisam davao jer me "zdrmalo" srce prošle godine u svibnju pa sam zadnji put krv dao lanjske veljače, kaže Jovanović. Budući da je nakon problema sa zdravljem dobio lijekove koje će piti do kraja života, a to su lijekovi za razrjeđivanje krvi, s ovom aktivnošću je završio. Ali, 140 puta dati krv činjenica je koju nikako ne smijemo zanemariti.

Jesu li se njegovi motivi da daruje krv mijenjali kroz vrijeme, pitamo ga.

- Uvijek sam davao krv zbog slobodnih dana, a sve je to na kraju ispalo i humano, da vam pošteno kažem, neuvijeno će Jovanović. Inače, za radnog vijeka radio je svašta, mijenjao je radna mjesta, otišao na ratište, nakon čega se zaposlio kao ribar, a 2001. godine u Herculanei.

Godišnje je u prosjeku poklanjao krv četiri puta, što je i maksimalan mogući broj za muškarce. Krvna grupa mu je A negativna, a na pitanje o potražnji za tom grupom, odgovara da je svaka krvna grupa potrebna i tražena.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater