BESPLATNA EDUKACIJA

Zanima vas kako u vlastitom domu početi koristiti obnovljive izvore energije? Sve o tome pojasnit će Ivan Zoković u Zelenoj knjižnici

| Autor: Tea TIDIĆ
Ivan Zoković

Ivan Zoković


"Solarizacija Pule: energija u rukama građana" naslov je predavanja koje će u četvrtak, 25. svibnja, u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati Ivan Zoković. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Ako vas zanima kako u vlastitom domu početi koristiti obnovljive izvore energije, u prvom redu solarne panele, koliki je trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije... sve to su samo su neke od korisnih informacija koje će Zoković iznijeti na ovoj edukaciji o solarnoj energiji.

Ivan Zoković je stručnjak za razvoj projekata obnovljivih izvora energije iniciranih od strane lokalne zajednice. Aktivni je član ZMAG-a i Pokreta otoka te zadrugar u tri zadruge: energetske zadruge Apsyrtides na cresko-lošinjskom arhipelagu, zadruge Novi otok na otoku Korčuli te Zelene energetske zadruge u Zagrebu. Bio je voditelj projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane financirane od strane građana putem crowdfundinga. Također, bio je voditelj projekta Solar Islands koji je za cilj imao izradu studije izvodljivosti i idejna rješenja za dvije komunalne fotonaponske elektrane – jednu od 0,5 MW na području otoka Cresa i drugu snage 10 MW na području otoka Korčule.

Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji (u Tadžikistanu) gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Trenutno radi na projektu koprodukcije i modelima upravljanja proizvodnje električne energije iz fotonaponskih elektrana u kojima su uključeni građani u udruzi ZMAG.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of