PREDSTAVLJANJE KNJIGE MLADENA ŠOLIĆA

Put u Liliput: Utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji

| Autor: Tea TIDIĆ
Dr. sc. Mladen Šolić

Dr. sc. Mladen Šolić


"Put u Liliput: Utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji" naslov je knjige koju će u petak,12. svibnja, u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli predstaviti autor dr. sc. Mladen Šolić. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Ekolozi se općenito slažu oko tri univerzalna ekološka odgovora organizama na globalno zatopljenje, a to su pomaci u prostornoj raspodjeli populacija i vrsta (prvenstveno pomaci prema višim geografskim širinama i većim nadmorskim visinama, promjene u početku i trajanju važnih procesa u životnom ciklusu organizama (najčešće njihov raniji početak i duže trajanje), te smanjenje veličine tijela. Svi ovi odgovori povećavaju prostornu i vremensku neusklađenost međusobno ovisnih vrsta i vode k njihovom nestanku i smanjenju biološke raznolikosti na Zemlji, što će ozbiljno ugroziti funkcije ekosustava o kojima ovisi život na Zemlji.

Mogu li se klimatske promjene zaustaviti ili se, poput snježne lavine, kada se jednom pokrenu moraju odviti do kraja? Može li naša mudrost odnijeti pobjedu nad pohlepom i trkom za profitom te tako smanjiti posljedice klimatskih promjena koje će pogoditi buduće naraštaje? Američki ekolog Guy R. McPherson je svoje upozorenje zgodno izrazio: "Ako stvarno mislite da je okoliš manje važan od ekonomije, pokušajte zadržati dah dok brojite svoj novac".

Mladen Šolić rođen je 1959. u Splitu. Znanstveni je savjetnik u trajnom zvanju u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, gdje je voditelj Laboratorija za mikrobiologiju. Redoviti je profesor iz ekološke skupine predmeta na Sveučilištima u Splitu i Zagrebu. Član je više međunarodnih organizacija za istraživanje i zaštitu mora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum