PRVI OBILAZAK PULSKOG COWORKING CENTRA

Nekadašnje ružno pače nadomak centra grada dobiva konture pravog arhitektonskog labuda

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Coworking centar Pula poprima završne konture (Snimio Milivoj Mijošek)

Coworking centar Pula poprima završne konture (Snimio Milivoj Mijošek)


Lijepo i funkcionalno, najkraći je dojam nakon današnjeg prvog obilaska prostora budućeg Coworking centra Pula koji bi već u zadnjem kvartalu ove godine trebao ugostiti svoje prve korisnike. Nekadašnje ružno pače u neposrednoj blizini centra Pule sve više dobiva konture pravog malog arhitektonskog labuda.

Radi se o prostoru u kojem će, kako je pojasnio direktor Istarske razvojne agencije dr. sc. Boris Sabatti, moći raditi više od stotinu poduzetnika. I prizemlju i na međuetaži uredit će se takozvani open space, odnosno otvoreni zajednički radni prostori, na drugom katu nalazit će se uredi, dok će na trećem biti uređena velika dvorana sa 120 mjesta i izlazom na terasu. Dvorana će se moći pregraditi u dva odvojena prostora tako da će se istovremeno u njoj moći organizirati dvije radionice, seminara ili predavanja.

Funkcionalno urbano područje

"Projekt COWORKING, ukupne vrijednosti više od 3,6 milijuna eura, za zadaću ima uspostaviti poduzetnički centar s ciljem omogućavanja povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva te jačanja poduzetničke klime na Urbanom području Pula. Radovi na poduzetničkom centru u završnoj su fazi, a njegovo se otvaranje planira najesen. Kad su korisnici u pitanju, najviše ciljamo na Puljštinu jer je i ovaj brownfield projekt realiziran upravo bespovratnim sredstvima namijenjenim aktivnosti kojima se jača uloga grada i njegovog funkcionalnog urbanog područja. Kako su grad Pula, a i cijela Istarska županija turističko područje, već imamo puno upita i iz inozemstva i sigurno će u tom novom objektu prostor za rad naći i određeni broj digitalnih nomada, freelancera i drugih kreativaca koji će tijekom boravka u našem gradu trebati prostor i infrastrukturu kako bi se bavili i svojim poslovima", kazao je Sabatti. Direktor Istarske razvojne agencije najavio je da će građevinski radovi na novoj zgradi biti okončani do kraja svibnja, te otkrio da su raspisani natječaji za unutarnje uređenje i IT opremu.

Filip Zoričić, Boris Sabatti i Boris Miletić u obilasku Coworking centra Pula (Snimio Milivoj Mijošek)Filip Zoričić, Boris Sabatti i Boris Miletić u obilasku Coworking centra Pula (Snimio Milivoj Mijošek)

Gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić izrazio je zadovoljstvo što se projekt uspješno realizira i ide prema svom kraju. Podsjetio je da je Grad Pula partner na projektu u koji ulaže oko 900 tisuća eura, odnosno otprilike 25 posto ukupnih sredstava nužnih za njegovu provedbu.

"Prema razgovorima s izvođačima radova, najavljeno je da će uskoro, početkom lipnja, i Marulićeva ulica ponovno biti otvorena za promet. Ovo je definitivno nova prilika za naš grad te se zahvaljujem Istarskoj razvojnoj agenciji i svima koji sudjeluju na realizaciji ovog projekta. Grad Pula nastavit će biti poticaj", poručio je Zoričić.

Razvoj lokalnih poduzetnika

Zadovoljstvo viđenim nije skrivao ni istarski župan Boris Miletić.

"Realizacijom projekta Coworking stvoreni su uvjeti da se na istoj lokaciji omogući razvoj i poticanje novih poduzetničkih ideja te stvaranje novih poslovnih suradnji. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u našoj županiji je najveći porast broja zaposlenih te je i ovo jedna prilika da se nastavi u istom smjeru. Znamo da su startupovi najranjiviji u svojim početcima pa vjerujem da će ovdje pronaći svoje mjesto poduzetnici koji će uz pomoć institucija poput Istarske razvojne agencije i Istarske županije ili drugih potpora naših gradova i općina, moći krenuti s realizacijom poduzetničkih ideja. Istarska županija je prepoznala potrebu za ovakvim prostorom koji nije novost na tržištu, no potrebe u Istri su sve veće te će upravo ovaj projekt doprinijeti razvoju ne samo lokalnih poduzetnika, već i dolasku inozemnih", kazao je župan Miletić.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

U vođeni obilazak gradilišta predstavnike medija poveo je predstavnik izvođača Matej Perić iz Zajednice gospodarskih subjekata Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o. iz Splita. Projekt COWORKING PULA, prepoznat svojevremeno kao strateški projekt Strategije razvoja Urbanog područja Pula, u provedbi je u sklopu ITU mehanizma za UP Pula te se u suradnji Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o. kao nositelja te Grada Pule kao partnera.

Ukupna vrijednost projekta je 3.639.421,43 eura, od čega 2.441.220,67 eura bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893.069,51 eura Grad Pula te 305.131,25 eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter