Istarska razvojna agencija O programU u sklopu projekta Coworking Pula

Za mentorstvo odabrano 15 poduzetničkih ideja koje će najesen biti predstavljene u novoizgrađenom Coworking centru u Puli

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
IDA-in program najavljen je jučer u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu (Snimio Milivoj Mijošek)

IDA-in program najavljen je jučer u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu (Snimio Milivoj Mijošek)


Istarska razvojna agencija provodi program mentorstva za poduzetnike kojim se potiče razvoj ideja koje doprinose razvoju poduzetništva. Program se provodi u sklopu projekta Coworking Pula, a na temelju Odluke o dodjeli pojedinačne potpore male vrijednosti za poticanje poduzetničkih aktivnosti na području Istarske županije u 2023. godini čiji je cilj omogućavanje povoljnog okruženja za poduzetnike. U okviru programa podržavaju se poduzetničke ideje koje su ušle u ciklus IdeaHub mentorstva, a u sklopu kojeg će se poduzetnicima osigurati stručna podrška u njihovom razvoju i realizaciji. Početni događaj predstavljanja mentora i poduzetnika u sklopu tog projekta održan je jučer u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu.

Najboljem pet tisuća eura

"Na raspisani natječaj prijavili su nam se brojni poduzetnici i oni koji to namjeravaju početi, a 15 pristiglih ideja odabrano je za ciklus mentorstva s kojim danas započinjemo. Sudionicima će se stručna mentorska podrška u razvoju njihove poduzetničke ideje pružati tijekom narednih nekoliko mjeseci, nakon čega će u novom Coworking centru u Puli, koji će do tada biti otvoren, tijekom listopada izložiti svoje ideje, te ćemo među njima izabrati najbolje", kazao je direktor Istarske razvojne agencije dr. sc. Boris Sabatti.

Svakom poduzetniku dodijelit će se pet mentora kako bi razvili svoju ideju do spremnosti za implementaciju, a financijska sredstva u iznosu od pet tisuća eura dodijelit će se pobjedniku nakon završnog događaja i umrežavanja u sklopu ovog programa. Ta sredstva namijenjena su razvoju ideje i moći će se iskoristiti isključivo za potrebe njene realizacije, za što će se s korisnikom sklopiti poseban ugovor.

Boris Sabatti (Snimio Milivoj Mijošek)Boris Sabatti (Snimio Milivoj Mijošek)

Potpora male vrijednosti dodijelit će se za sufinanciranje troškova vezanih uz stjecanje zaštite intelektualnog vlasništva, razvoj i obrade proizvoda, analize tržišta vezane za razvoj proizvoda ili usluge, unaprjeđenja poslovnih procesa kroz digitalizaciju, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, promidžbene aktivnosti, troškove osoblja, vanjskih stručnjaka u razvoju ideje te troškove edukacije. Postoje i nagrade za drugo i treće mjesto, i to za drugo mjesto šest mjeseci besplatnog korištenja stola, a za treće o mjesto tri mjeseca besplatnog korištenja stola u novoizgrađenom centru Coworking Pula. Svim ostalim sudionicima koji uspješno završe mentorski ciklus dat će se mogućnost besplatnog korištenja stola u Coworking Pula u trajanju od mjesec dana.

Istarski župan Boris Miletić kazao je da ovaj tjedan u Istri u velikoj mjeri posvećen projektima i europskim fondovima.

"U Puli smo imali prvo konferenciju u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, a zatim predstavljanje vrijedne opreme namijenjene civilnoj zaštiti nabavljene zahvaljujući projektu FIRESPILL. Danas imamo još jedan jako lijep projekt koji se odnosi na poduzetništvo i financira kroz ITU mehanizam. Zahvaljujući tom projektu jedan ruševni objekt koji je dugo godina bio ruglo u neposrednoj blizini centra Pule danas se pretvara u nešto novo, lijepo i urbanu, ali što je najvažnije, u sadržaj koji će biti stavljen u funkciju poduzetništva. Coworking Pula zamišljen je kao prostor u kojem će se poduzetnici moći okupljati, surađivati, razrađivati i razvijati svoje ideje, što je jedna jako lijepa priča, ne samo za grad Pulu, već i za čitavu Istarsku županiju", kazao je župan Miletić.

Pulska pročelnica za komunalni sustav Anja Ademi izrazila je zadovoljstvo što je Grad Pula partner na projektu Coworking Pula, budući da je, kako je kazala, poduzetništvo jedna od najvažnijih tema u strategiji razvoja urbanog područja i u planu razvoja grada. "Veseli me što među 15 poduzetničkih ideja koje kreću u ciklus mentorstva veliki broj njih dolazi s područja Pule, a i šireg urbanog područja. Nadam se da će im program puno pomoći i želim im da što bolje iskoriste prilike i znanja koja će tijekom njega dobiti", kazala je Ademi koja je bila i jedna od sudionika panel diskusije na temu "Razvoj Istre iz perspektive javnog i privatnog sektora" koja je održano u sklopu jučerašnjeg događanja.

Prilika za nova znanja

Uslijedila su tematska predavanja o ulozi mentora u razvoju poslovanja te o aktualnim mentorskim programima HAMAG-BICRO u sklopu projekta BOND 2, nakon čega su se predstavili i poduzetnici uključeni u ciklus besplatnog IdeaHub mentorstva te sami mentori. Jedan od njih je i Stefano Ladavac koji je u tvrtki Infinity Luxury zadužen za brend Korta.

"Držim da je ovaj ciklus jedna izvrsna prilika da proširim svoja poznanstva i spoznaje te da predstavimo svoju poduzetničku viziju i ono na čemu se naša firma temelji. Korta je brend koji se bavi proizvodnjom proizvoda za eksterijer. Kombiniramo tradiciju istarskog kamena s inovativnim tehnologijama, te tako nastojimo u prostore koje opremamo donijeti dašak istarskog lifestylea", kaže Ladavac.

U razvoju poduzetničkih ideja pomagat će i doc. dr. sc. Jana Katunar, jedna od petero mentora s riječkog Ekonomskog fakulteta koji sudjeluju u ovom projektu.

"Dosad smo skupili puno iskustva na fakultetu, kako u radu s poduzetnicima, tako i sa studentima kroz start up inkubatore. Vjerujem da ćemo i kroz ovaj projekt i uključenim sudionicima pomoći da što bolje razviju svoju poduzetničku ideju kako bi bili što konkurentniji na tržištu", kazala je Katunar.

Ukupna vrijednost projekta COWORKING PULA, KK.03.1.2.19.0001 je 3.639.421,43 EUR, od čega 2.441.220,67 EUR bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893.069,51 EUR Grad Pula te 305.131,25 EUR Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Logo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter