v.d. voditeljice diplomskog studija sestrinstva

Dijana Majstorović: "Studenti sestrinstva su i tijekom i nakon završetka studija nezaobilazan dio procesa rada, prvenstveno u Općoj bolnici Pula

U dogovoru s ravnateljstvom bolnice tijekom godina smo povećali upisne kvote redovnih studenata i izjednačili uvjeti za upis studija u statusu redovnog i izvanrednog studenta. Kontinuirani priljev kvalitetno obrazovanih prvostupnika sestrinstva na godišnjoj razini, uz povećani broj upisnih mjesta u srednjoj Medicinskoj školi, zasigurno će imati pozitivan utjecaj na rješavanje problema nedostataka medicinskih sestara u Istarskoj županiji. Važno je da smo svi u zajednici detektirali problem i sada je bitno naći načine kako zadržati sestrinski kadar, ističe Majstorović

| Autor: Glas Istre
Dijana Majstorović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Dijana Majstorović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Da 60 posto studenata koji u Pulu dolaze na prvu godinu studija sestrinstva nije iz Istre potvrđuje Dijana Majstorović, voditeljica preddiplomskog i v.d. voditeljice diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstva u Puli na koji je u akademskoj godini 2017./'18. upisana prva generacija redovnih i izvanrednih studenata preddiplomskog trogodišnjeg studija. Na diplomski studij Sestrinstva, koji traje dvije godine, prva je generacija upisana 2021. godine, a od 2017. godine do danas, upisna kvota za državljane EU u statusu izvanrednog studenta je 30 studenata. Upisna kvota redovnih studenata povećala se od početnih 30 na trenutnih 50. U ovoj akademskoj godini na studij Sestrinstva upisano je 170 redovnih te 69 izvanrednih studenata.

Polovina upisanih iz pulske Medicinske škole

"Sve veći interes za studij sestrinstva iskazuju učenici koji nisu završili srednju medicinsku školu, smjer Medicinska sestra/tehničar opće njege", ističe Majstorović. Kao primjer navodi da je studij 2017. godine upisalo 17 posto studenata koji nisu završili srednju medicinsku školu, a danas je to 64 posto njih. Iz pulske Medicinske škole u ovoj je akademskoj godini studij upisalo 47 posto učenika.

Majstorović ističe da je 50 posto diplomiranih studenata prijediplomskog stručnog studija Sestrinstvo zaposleno u Općoj bolnici Pula, a 25 posto u Istarskim domovima zdravlja, Domovima za starije i nemoćne osobe, privatnim ustanovama, Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, Dječjim vrtićima, Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" u Rovinju. Preostalih 25 posto studenata koji nisu iz Istarske županije, navodi, vraćaju se kući ili odlaze izvan zemlje.

"Medicinski fakultet u Puli osigurava dvije stipendije studentima u statusu redovnog studenta, a do ove akademske godine Istarska županija osiguravala je stipendije izvanrednim studentima zaposlenima u OB Pula", navodi Majstorović dodajući da redovni studenti imaju državne, županijske, općinske ili gradske stipendije. Napominje i da se studenti koji su završili srednjoškolsko obrazovanje smjer Medicinska sestra/tehničar opće njege te imaju odobrenje za samostalni rad odnosno licencu Hrvatske komore medicinskih sestara, tijekom studiranja zapošljavaju u zdravstvenim i socijalnim ustanovama na području Istarske županije putem studentskih ugovora.

Dijana Majstorović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)Dijana Majstorović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

"Trenutno je dvadesetak studenata zaposleno putem studentskog ugovora u Općoj bolnici Pula, Istarskim domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe", naglašava.

Za trenutni gorući problem nedostatka sestrinskog kadra ističe da je prisutan u svim dijelovima svijeta.

"Uzroke nedostatka sestrinskog kadra u Hrvatskoj jednim dijelom možemo tražiti u uvođenju petogodišnjeg obrazovanja medicinskih sestara na srednjoškolskoj razini", kaže Majstorović pojašnjavajući da uvođenjem takvog obrazovanja nedostaje jedna generacija medicinskih sestara, a istovremeno je jedna generacija umirovljena. Ističe i pristupanje Europskoj uniji i odlazak medicinskih sestara izvan zemlje.

"Gotovo u isto vrijeme smanjio se broj upisnih mjesta za srednju Medicinsku školu Pula koja je do otvaranja studija sestrinstva bila jedini izvor medicinskih sestara za potrebe Istarske županije. Istovremeno se otvara veći broj privatnih zdravstvenih i socijalnih ustanova. Napredak medicine diktira otvaranje novih radnih mjesta u dijagnostici, terapiji i slično. Sve navedeno crpilo je kadrove iz zdravstvenih i socijalnih ustanova te posljedično utjecalo na uvjete rada medicinskih sestara", pojašnjava Majstorović i dodaje da je od pokretanja studija sestrinstva u Puli, studij gotovo jedini izvor novog sestrinskog kadra u sustavu rada na našem području, jer učenici u manjoj mjeri odlaze izravno u svijet rada u odnosu na studente.

Studenti mogu raditi uz licencu HKMS-a

"Da se ne bi čekalo tri godine na završetak studija i ulazak studenata u svijet rada, zdravstvene i socijalne ustanove omogućavaju studentima rad tijekom studija putem studentskih ugovora uz licencu Hrvatske komore medicinskih sestara", navodi ističući da je rad tijekom studija važan je jer studenti stječu znanja i vještine u izravnom radu s pacijentom.

"Veliki doprinos sustavu rada je i realizacija kliničkih vježbi studenata na različitim radilištima. Prijediplomski stručni studij Sestrinstvo do 2019./2020. godine u statusu izvanrednog studenta mogli su upisati studenti koji su zaposleni u sestrinskoj struci. Stoga se završetkom obrazovanja četrdesetak izvanrednih studenata nije povećao broj novozaposlenih, nego su oni već bili zaposleni u sustavu", napominje voditeljica studija.

"U dogovoru s ravnateljstvom bolnice tijekom godina smo povećali upisne kvote redovnih studenata i izjednačili uvjeti za upis studija u statusu redovnog i izvanrednog studenta. Kontinuirani priljev kvalitetno obrazovanih prvostupnika sestrinstva na godišnjoj razini, uz povećani broj upisnih mjesta u srednjoj Medicinskoj školi, zasigurno će imati pozitivan utjecaj na rješavanje problema nedostataka medicinskih sestara u Istarskoj županiji. Važno je da smo svi u zajednici detektirali problem i sada je bitno naći načine kako zadržati sestrinski kadar", naglašava dodajući da je bitno donijeti strategiju kako zadržati studente nakon završetka studija.

"U donošenju rješenja važno je uključiti studente, budući da oni najbolje znaju što im je važno da bi ostali u procesu rada. Trenutno je hitno osigurati smještaj tijekom ljeta za studente koji tijekom studija rade, a nisu iz Istarske županije. Studenti studija sestrinstva u Puli su tijekom i nakon završetka studija nezaobilazan dio procesa rada, prvenstveno u Općoj bolnici Pula. Ne smijemo ni pomisliti na to što bi se dogodilo da nema studija sestrinstva. Mislim da bismo se našli u bezizlaznoj situaciji", ističe Majstorović, napominjući da Sveučilište i dalje radi na podizanju prostornih i kadrovskih uvjeta zdravstvenih studija.

"Intencija nam je da na sljedećem pozivu iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva za usklađenje s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom pokrenemo studije fizioterapije i primaljstva s obzirom na deficit na tržištu rada, a i interes studenata", zaključila je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter