POLEMIKA OKO ATRAKTIVNOG PROSTORA NA MORU KOJIM UPRAVLJA HVIDRA

Pulski Mornar - zapušten ili ne? Vijećnik Belas: "Tamo više nema ni sportaša, ni Puležana". Lerotić (Hvidra): "Belas nije loš čovjek, ali ovo što kaže nije istina"

| Autor: Lara BAGAR


Na posljednjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća SDP-ovac Igor Belas doveo je u pitanje Hvidrine kompetencije vezane uz upravljanje Mornarom, istaknuvši pritom da kompleks propada i izgleda očajno, te sugerirao da bi trebao prijeći u nadležnost Grada Pule koji bi ga, prema njegovom mišljenju, trebao urediti u moderni centar sportova na vodi.

Belas je za naš list jučer izjavio da njegov komentar "nije iz pozicije političara, već Puležana, vijećnika koji se zalaže za svoj grad".

"Od 12. sam godine ondje trenirao vaterpolo i plivanje. Nije to bilo mjesto samo za treniranje i okupljanje sportaša, već su se ondje okupljali i družili Puležani. Mjesto je imalo taj urbani štih, ondje su dolazili i stari i mladi. A sada tamo nema ni sportaša ni Puležana. Ne osjećam se ondje kao u svom gradu", bio je emotivan gradski vijećnik SDP-a.

Ivica Lerotić / Igor BelasIgor Belas

Skrenuo je pažnju da je to kupalište oduvijek bilo pod vojskom. Trenutno njime upravlja udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata ili Hvidra, protiv koje, ističe Belas, nema ništa osobno.

"Ali oni nemaju ni financijskog ni ljudskog kapaciteta potrebnog za vođenje tog kompleksa. I sami su rekli da se ljetni kamp ne može održati jer nisu ispunjeni sigurnosni i higijenski uvjeti za djecu. Previše vrijedan je to resurs na prelijepom mjestu da bi petero njih igralo boće. Idealno je to mjesto za sportove na vodi - tamo su jedriličarki i ronilački klub, a zašto ondje ne bi bio i otvoreni bazen, kakav imaju svi gradovi na Mediteranu", pita Belas.

Na upit kako bi on Mornar uredio, odgovara:

"To bi trebao biti sportski centar s, primjerice, malim sportskim hotelom, gdje bi sportaši dolazili na pripreme. Ondje bi moglo biti i više sadržaja poput nekog ugostiteljskog objekta, gdje bi se ljudi mogli družiti i održavati koncerti jer na toj lokaciji buka baš nikome ne smeta", kaže Belas.

Dodaje da je ovo pitanje od iznimne važnosti za Puljane.

S druge strane, Ivica Lerotić, predsjednik pulske udruge Hvidra, smatra da situacija nije nimalo zabrinjavajuća.

"Stanje nije očajno. Sve funkcionira, sve radi i dogovaramo susret s gradonačelnikom poslije 20. travnja", kaže.

Osvrnuo se i na izjavu gradskog vijećnika SDP-a, za kojeg kaže:

"Belas nije loš čovjek, ali ovo što kaže nije istina. Očajna je samo struja, to su dotrajale instalacije te je jako loša noćna rasvjeta za koju nam je potrebno 15 tisuća kuna kojih nemamo".

Osvrnuo se i na zapušteni dio uz obalu. Ondje su, naime, smještena dva velika željezna spremnika u obliku kaveza u kojem je bilo smeća i nerijetko je sve okolo puno opušaka, o čemu smo izvijestili i u našem listu.

Ivica Lerotić / Igor BelasIvica Lerotić 

"Taj je dio na pomorskom dobru koji nije u našoj ingerenciji. Pa što bi trebali invalidi Domovinskog rata skupljati čikove na obali", pita Lerotić.

Veli da je nakon našeg teksta uputio poziv građanima na akciju čišćenja kojoj su se, rezignirano priznaje, odazvali samo pulski gimnazijalci.

Unatoč tome, on i dalje ne vidi problematiku koju ističe Belas.

"Ne znam po čemu je na Mornaru očajno? Svi klubovi koji ondje djeluju - Trojan, Body building klub i Jedriličarski klub Vega, trofejni su klubovi koji postižu iznimne rezultate. Tu su i ronioci i boćari koji uredno održavaju svoj dio. Tu je i Morska škola koja se bavi izučavanjem sjevernog Jadrana i, nažalost, poznata je samo u Austriji, a njeni nam članovi cijelo vrijeme pomažu u čišćenju. Ne znam što točno želi i na što je gospodin Belas mislio. Zašto je onda Vallelunga u očajnom stanju, zašto je zapuštena uvala Zonchi? Te objekte nitko ne održava. U 30 su godina invalidi Domovinskog rata u taj objekt uložili čak 300.000 sati dobrovoljnog rada", kaže Lerotić i zaključuje da je za čišćenje dijela obale, odnosno pomorskog dobra, odgovorna Herculanea koja je pak u vlasništvu Grada Pule.

"To je gradska plaža koja je svima dostupna. Zar treba zatvoriti i naplaćivati, ustupiti nekom strancu pa da se građani nemaju gdje kupati?", kaže predsjednik pulske Hvidre, koji je 20 godina na čelu udruge i ovo mu je peti mandat. Ističe da je vrlo svjestan koliko su čitavo to vrijeme uložili truda kako sami članovi, tako i gradske tvrtke poput Vodovoda i Herculanee.

"Nitko nikada od gradskih vijećnika nije došao na Mornar i upitao me treba li nam nešto. Žalosti me sve to, ipak smo i mi neka generacija u godinama i nismo više kao nekad. Krpamo koliko možemo", rezignirano će Lerotić.

Kaže da je za vrijeme prethodne vlasti bio izrađen elaborat za rekonstrukciju kupališta, kao i studija malog lukobrana. Objašnjava da se Hvidra redovito javlja na natječaje, podnosi izvještaje i ističe da je sve transparentno u lipu.

"Ne radimo mi to radi sebe, već za sve, za našu djecu, obitelji, građane Pule", poručuje Ivica Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater