VEČERAS

Sat za planet Zemlju: Pula utrnula javnu rasvjetu na sat vremena i tako upozorila na sve veći gubitak biološke raznolikosti i klimatsku krizu

| Autor: Glas Istre
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Grad Pula se i ove godine tradicionalno priključio inicijativi WWF (World Wide Fund For Nature), svjetskoj nevladinoj organizaciji za zaštitu prirode u akciji "Sat za planet Zemlju" gašenjem javne rasvjete oko Arene, u Carrarinoj ulici uz bedem, kao i reflektora koji osvjetljavaju ulaz prema Zero strasse, i to večeras od 20.30 do 21.30 sati.

Ovogodišnji Sat za planet Zemlju usmjeren je na osvještavanje o sve većem gubitku biološke raznolikosti i klimatskoj krizi u kojoj se nalazimo. Prema posljednjim dostupnim podacima iz WWF-ovog Izvješća o stanju planeta, populacije vrsta smanjile su se za čak 69 posto od 1970. godine, što je manje od životnog vijeka čovjeka. Uz to, na granici smo da prijeđemo limit od 1,5°C globalnog zagrijavanja planeta, što je razina koju ne smijemo prijeći ako želimo očuvati zdrav planet. Iz tog razloga je glavna poruka ovog Sata za planet Zemlju potaknuti svakoga da na 60 minuta ugasi svjetla i iskoristi to vrijeme da učini nešto lijepo za naš planet - jedini dom koji svi dijelimo.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Sat za planet Zemlju pokrenut je u Australiji 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i kao poziv na hitnu akciju. Posljednje subote u ožujku milijuni ljudi širom svijeta na jedan sat isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji. Sat za planet Zemlju danas je najveća svjetska građanska inicijativa za zaštitu okoliša, koja iz godine u godinu nailazi na sve veći odaziv građana. Hrvatska se ovoj inicijativi pridružila 2009. godine, od kada WWF i partneri organiziraju "Sat za planet Zemlju" u više od 150 gradova.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

- Gašenjem svjetala simbolično ukazujemo na klimatske probleme koji postoje, a u čijem suzbijanju svatko od nas ima važnu ulogu, poručuju iz Grada Pule.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum