gradsko vijeće

Vijećnici sutra o gubitku zemljišta Luke Pula u Slobodnoj zoni i izmjenama UPU-a Max Stoja

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Foto: Arhiva Glasa Istre

Foto: Arhiva Glasa Istre


Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća naći će se tematska točka o presudi Republike Hrvatske protiv Luke Pula, što je na prošloj sjednici zatražio Klub vijećnika Možemo!. Oni su to, objasnili su tad, zahtijevali u svrhu informiranja javnosti i uspostavljanja dijaloga nakon presude donesene u parničnom postupku Republike Hrvatske protiv Luke Pula.

Riječ je, podsjetimo, o postupku koji je Republika Hrvatska pokrenula 2018. godine, a u kojem je Luka Pula nedavno izgubila parnični postupak protiv države radi upisa pomorskog dobra na čitavom području Slobodne zone.

Kako je na prošloj sjednici istaknula Dušica Radojčić, upravljanje područjem Slobodne zone nakon presude preuzela je Lučka uprava Pula, a sporno je, smatra, što je na tom području planirana izgradnja gradskog pročistača, zbog čega će Pragrande od Lučke uprave morati zatražiti koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra.

Problematičnim ocjenjuje što se koncesija za kanalizacijske i infrastrukturne sustave ne može dobiti po povlaštenoj simboličnoj cijeni, nego se cijena koncesije naplaćuje kao za gospodarsku djelatnost.

Predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski tada joj je odgovorila da jedino Lučka uprava ima pravo odrediti iznos koncesije za potrebe obavljanja djelatnosti Luke Pula.
- U ovom trenutku ne znamo o kojem je iznosu riječ i kako će to utjecati na Luku Pula. Stoga smatram da je u ovom trenutku sazivanje tematske sjednice preuranjeno zato što ne postoji jasno izraženo stajalište Lučke uprave o iznosu koncesije, odnosno hoće li Luka Pula uopće moći na tom području obavljati svoju djelatnost, kazala je na prošloj sjednici Marković Nikolovski. No, na koncu su vijećnici ipak izglasali da se sazove tematska sjednica.

Jedna od točaka sutrašnje sjednice bit će i donošenje odluke o pokretanju 4. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Max Stoja koja se odnosi na područje kamenoloma kraj trgovačkog centra Max City.

Ovom su se prijedlogu nedavno usprotivili vijećnici Možema jer smatraju da se o tome ne bi trebalo odlučivati bez prethodno provedenog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za idejno rješenje cijelog područja.

Napominju da nije prethodno izrađen ni zakonom propisani izvještaj o stanju u prostoru u tamošnjem kamenolomu. Podsjetimo, Urbanistički plan uređenja dosad se mijenjao čak tri puta. Iako je prvotno bilo zamišljeno da se ondje izgradi filmski studio, prema trenutnim planovima ondje se namjerava graditi stambeno-poslovni centar.

Nakon što je na prošloj sjednici usvojena odluka o osnivanju prava građenja u korist Pula Sporta, ovog će se puta pred vijećnicima naći i odluka o dodjeli financijskih sredstava tom društvu radi uređenja nogometnog igrališta na Valkanama. Ukoliko se odluka izglasa, tom će se trgovačkom društvu isplatiti 817 tisuća eura iz ovogodišnjeg gradskog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum