Nova usluga herculanee

Počinje podjela 4.000 spremnika za biološki otpad. Kamere za kontrolu odlaganja otpada postavljene su na deset pozicija u gradu. Donosimo detalje

Kante za biootpad među prvima će dobiti oko deset tisuća stanovnika Verude Porata, Valdebeka, Velog Vrha i Štinjana. Iz Herculanee najavljuju zapošljavanje radnika i nabavku šest novih vozila

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Bio spremnici

Bio spremnici


Nakon što je lani krenula s prikupljanjem biološkog otpada od velikih gospodarskih korisnika i ugostiteljskih objekata, Herculanea će tu uslugu uskoro pružiti i privatnim korisnicima, odnosno kućanstvima. Naime, početkom svibnja počinje podjela 4.000 spremnika za biološki otpad građanima na Verudi Porat, Valdebeku, Velom Vrhu i u Štinjanu.

Time će, vele u Herculanei, oko deset tisuća građana dobiti mogućnost dodatnog selektiranja.

Više posla u sezoni

Na pitanje hoće li, slijedom toga, doći do zapošljavanja novih 30 radnika i nabavke šest vozila, kao što su najavili u medijima, iz Herculanee odgovaraju da je novo zapošljavanje na razini cijelog društva, kao i svake godine, uvjetovano pojačanim sezonskim aktivnostima, odlascima u mirovinu i povećanjem opsega posla, poput prikupljanja biootpada.

- Zbog skupljanja biootpada zapošljava se samo manji broj radnika. Vozni park društva proširuje se za šest vozila koji će biti angažirani na raznim poslovima društva, od čišćenja grada, preko uređenja parkova do prikupljanja selektivnog i biootpada, odgovaraju iz gradskog komunalca.

- U prvoj će se fazi spremnici za biootpad podijeliti na navedenim područjima, gdje je sustav individualiziran i pretežito se radi o obiteljskim kućama. Nakon provedene prve faze projekta, u skladu s rezultatima i praksi, definirat će se daljnji pristup individualizaciji i prikupljanju biootpada. Naplata usluge i dalje će se vršiti na temelju količina odloženih u spremnike za miješani komunalni otpad.

Na korisnicima je da iskoriste mogućnost odlaganja u spremnike za papir, staklo, plastiku i biootpad te tako dodatno smanje račune za uslugu odvoza otpada, napominju iz Herculanee.

Što se tiče kamera za kontrolu odlaganja otpada, one su, saznajemo, već postavljene i aktivne na deset pozicija u gradu, a svakako je u planu nastavak postavljanja kamera na dodatnim lokacijama.

Uz pomoć kamera, ali i samom kontrolom na terenu, zabilježen je niz prekršaja te je od početka provedbe novog modela odlaganja otpada naplaćeno stotinjak kazni. Davatelj usluge naplaćuje ugovornu kaznu od 161,5 eura ukoliko korisnik nije predavao otpad, odnosno kaznu do 13,46 eura u slučaju nepoštivanja dogovorenog vremena povlačenja spremnika s javnih površina u užem centru grada, kažu iz Herculanee.

Kazne za neplatiše

Nadalje navode da su, prema aktualnoj odluci, poslovni korisnici bili su pozvani da zelene posude namijenjene miješanom komunalnom otpadu pozicioniraju u sklopu vlastitih objekata i da ih iznose na mjesta za prikupljanje tek poslije ponoći te ih vraćaju u vlastite prostore najkasnije do 9 sati. "Novim sustavom i rasporedom obuhvaćene su i trgovine, koje su ujedno dužne veću i manju kartonsku ambalažu držati unutar svojih prostorija do dolaska radnika Herculanee", objašnjavaju iz ovog društva.

Napominju da je jedan od ključnih ciljeva novog sustava i rasporeda odvoza otpada osigurati podizanje kvalitete života svih stanovnika u centru Pule i podići razinu čistoće ovog dijela grada.

- Treba istaknuti da je posljednjih mjeseci najveći broj kazni ispisan privatnim korisnicima usluga Herculanee koji nisu prijavljeni te ne plaćaju uslugu, a otkriveni su izvidom na terenu. Bitno je naglasiti da je u tijeku prikupljanje podataka korisnika koji još nisu prijavljeni u sustav Herculanee te su pozvani da se samostalno

prijave u sustav korisnika na vrijeme. Ukoliko se kontrolom na terenu ustanovi da nisu u evidenciji korisnika, za potonje se kazne kreću od 5,38 do 64,56 eura, upozoravaju iz Herculanee.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter