Ultimatum tehnomonta

Ribari nakon 50 godina moraju iseliti iz Vargarole

Mi tražimo da se ispita i poništi dodijeljena koncesija ili da se koncesija skrati za širinu ove lučice, kaže ribar Dragan Marić * Barake su sagrađene na našem privatnom zemljištu. Po GUP-u, to je brodograđevna luka. Oni su ovdje nelegalno. Ne plaćaju nikome ništa, a s druge strane, ribari ovdje zarađuju, kaže Gordana Deranja, direktorica Tehnomont brodogradilišta

| Autor: Paulo Gregorović
U lučici Vargarola je 50-ak plovila (Snimio Milivoj Mijošek)

U lučici Vargarola je 50-ak plovila (Snimio Milivoj Mijošek)


Istječe rok za iseljenje koji je Tehnomont brodogradilište odredilo ribarima u Vargaroli, pulskoj lučici poznatoj po strahovitoj eksploziji iz 1946. godine. Rok je bio danas, no, kako doznajemo, iseljenje je odgođeno do 8. ožujka. Nalažu im uklanjanje svih montažnih objekta te pokretnih i nepokretnih stvari zatečenih na području privatnog vlasništva društava Tehnomont d.d. i Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o., kao i na području brodogradilišne luke Tehnomont. "Svi objekti i stvari koji ne budu uklonjeni, biti će uklonjeni o trošku njihovih vlasnika", stoji u dopisu koji je postavljen na ribarske barake u lučici, a koji potpisuje Uprava Tehnomont brodogradilišta, čija je jedina članica Gordana Deranja.

Ribari koje smo jučer zatekli u lučici kažu da je problem prouzročio Grad Pula kada je 2019. koncesiju nad tom ribarskom lučicom dodijelio spomenutoj brodograđevnoj tvrtki, a da pritom predstavnici Grada nisu ništa pitali ribare iako koriste tu lučicu barem pola stoljeća. Zbog toga je predsjednik Udruženja obrtnika Pula Andi Vitasović 20. veljače pismeno zamolio gradonačelnika Filipa Zoričića i Upravni odjel za komunalni sustav i upravljanje imovinom za hitnu reakciju.

(Snimio Milivoj Mijošek)Ribarske kućice na Vargaroli (Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)Ribar Dragan Marić (Snimio Milivoj Mijošek)

- Jedina reakcija Grada bila je molba da im dostavimo konkretniji podatak o broju plovila koja se nalaze u Vargaroli. Odgovorili smo im da procjenjujemo da je ondje 45-50 plovila, od čega 10-15 gospodarskih, odgovorili su nam iz Udruženja obrtnika koje je stalo u zaštitu obrtnika kojima je Vargarola polazišna točka za obrtničku djelatnost.

Iz Grada Pule su nam odgovorili da ih je o tom problemu pismeno obavijestilo Udruženje obrtnika Pula prije desetak dana te da će se idući tjedan sastati s njima, kao i s predstavnicima Tehnomonta. Navode da će tada definirati stvarne potrebe s jedne te raspoložive i pravno utemeljene mogućnosti s druge strane.

Dragan Marić jedan je od brojnih registriranih ribara koji zapošljava radnike, plaća poreze te radi u lučici Vargarola. Trenutno ima pet zaposlenih u svom obrtu, četiri ribarska plovila i štand na pulskoj ribarnici. Na Vargaroli ima nekoliko objekata u kojima njegova obitelj ima pravo služnosti već 40 godina. To su zidani objekti koji su nastali iz društvenog vlasništva, a gdje drži kašete, vrše, mrežu, odijela i drugu ribarsku opremu koja mu je potrebna za rad. Jednako tako posluju i mnogi drugi ribari u toj lučici.

- Zapadno od nas su vojska, policija i obalna straža, a istočno brodogradilište koje se nekada zvalo Crvena zvijezda, a danas Tehnomont. Nikada nije bilo problema ni s jednima, ni s drugima, a problem je nastao kada je Grad Pula dao Tehnomont brodogradilištu koncesiju nad ribarskom lučicom. Tu su ribari generacijama ulagali u društveno vlasništvo i sada se želi prijeći preko živih ljudi, a ovdje nas je 50 obrtnika i sportskih ribolovaca. Mi tražimo da se ispita i poništi dodijeljena koncesija ili da se koncesija skrati za širinu ove lučice, veli Marić. Kaže da nisu kontaktirali Lučku upravu da im osigura alternativnu lučicu jer smatra da je ovdje tradicija ribarstva koju treba zaštiti i poštivati.

(Snimio Milivoj Mijošek)Ribarske kućice (Snimio Milivoj Mijošek)

- Nekada je u susjedstvu bilo više od 3.000 vojnika i mogli smo ribariti 50 metara od obale. No, u novije vrijeme nije dozvoljeno ribarenje u pulskoj luci, a sada nas se želi izbaciti i iz ribarske lučice, zaključio je Marić.

Gordana Deranja, direktorica Tehnomont brodogradilišta, objašnjava da Gradu Puli plaćaju koncesiju na pomorski dio, a kopneni dio je njihovo privatno zemljište (Tehnomont d.d. i Tehnomont Brodogradilište d.o.o., op. a.).

- Barake su sagrađene na našem privatnom zemljištu. Po GUP-u, to je brodograđevna luka. Dakle, ne postoji ni sportska ni ribarska, već je to brodograđevna koju mi ne možemo koristiti jer nam oni ometaju privatni i koncesijski pojas. Stoga su ribari ovdje nelegalno. Mi smo 2019. dobili koncesiju jer je naše privatno vlasništvo zemljište iznad obale. Iz Grada su nam obećali da ne deložiramo ribare već da će oni riješiti problem. Nakon četiri godine nisu napravili ništa. Obavili smo puno razgovora s ribarima u proteklim godinama. Nudili smo im pomoć pri preseljenju i gradnji molova, platili baju u koju mogu odložiti smeće. Potaknuo nas je požar prošle godine. Sreća da nije bilo vjetra pa da nije zahvatilo čitavu šumu i da nam brodogradilište nije izgorjelo. To je bio drugi požar. Zamislite da su požarom bile zahvaćene plinske boce? Da je netko poginuo, nastradao, da je opečen? Zemljište je naše i koncesija je naša. Mi plaćamo od 2019. koncesiju na pomorskom dobru koje ne možemo koristiti, a imamo privatnu zemlju koju ne možemo koristiti. I što sam mogla, opravdala je Deranja svoju odluku da iseli ribare iz lučice.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

U zaključku je rekla da su ribari imali mjesec dana vremena i da im ističe rok za uklanjanje objekata te da je u mjesec dana nisu informirali da su pokrenuli aktivnosti s Gradom.

- Oni su ovdje nelegalno. Ne plaćaju nikome ništa, a s druge strane, ribari ovdje zarađuju. Nemaju nikakve osnove da se tu privezuju. I svu onu kramariju su napravili na privatnoj zemlji. To je škifo. Prljavo. Nuždu tamo obavljaju. Roštiljaju. Lani je tamo bio drugi požar. Zar treba izgorjeti brodogradilište?, ogorčeno je navodila Deranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter