pripreme u tijeku

Najpoznatija pulska utvrda pred velikom obnovom i novim životom!

| Autor: Glas Istre
Fort Bourguignon

Fort Bourguignon


Zbog bogate povijesti i jedinstvenosti na Mediteranu te iznimno atraktivnog položaja utvrde na više od 2.000 četvornih metara prostora, Grad Pula želi očuvati i valorizirati Fort Bourguignon poštujući kulturnu i prirodnu baštinu, uz naglasak na održivosti lokacije, ističu danas iz Grada Pule.

Tim je povodom, ali i povodom početka rada na pripremi prijave u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin sa suradnicama obišla Fort Bourguignon.

Cilj posjeta bio je detaljniji pregled lokacije kako bi se potrebe na terenu mogle uskladiti s ciljevima i aktivnostima projekta. Posjetu su se pridružili i predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao jednoga od partnera na projektu.

Program prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021.-2027. pruža podršku međuregionalnoj suradnji ovih dviju zemalja s ciljem unapređenja politika regionalnog razvoja, a u okviru ključnih ciljeva Europske Unije. Njezini ciljevi su Pametnija Europa, Zelena Europa, Socijalnija Europa, Povezanija Europa, Europa bliža građanima te Bolje upravljanje provedbom politika regionalnog razvoja.

Ukupna financijska alokacija za 1. Poziv iznosi 80 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 80 posto. Poziv za dostavu projektnih prijedloga otvoren je do 20. ožujka 2023.

Grad Pula planira se uključiti u ovaj program kao vodeći partner, zajedno s partnerima iz Hrvatske i Italije radi regionalne suradnje te razmjene znanja i uspješnih modela upravljanja kulturnim i održivim turizmom u okviru četvrtog prioriteta, Kultura i turizam za održivi razvoj, od ukupno pet prioriteta Programa.

U tijeku su razgovori s ostalim partnerima kako bi se što kvalitetnije osmislio koncept i daljnja suradnja na području održivog kulturnog turizma, s naglaskom na očuvanje tradicijske baštine, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena tvrđavi Fort Bourguignonu.

Reinterpretacijom, Fort Bourguignon postao bi centralno mjesto interpretacije kulturnog nasljeđa, ali i mjesto oživljavanja povijesnih događaja, doživljaja i iskustava na usluzi građanima, posjetiteljima, turistima i svim budućim generacijama. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini