Nekultura pojedinaca

Herculanea svakodnevno ima posla s divljim deponijima. Uz obalu  na Valkanama u Puli ostavljene plastične stolice, stolići i drugi namještaj 

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Otpad s Valkana, koji se tu gomilao vjerojatno od ljeta, jučer konačno odvezen (snimila Doria MOHOROVIĆ)

Otpad s Valkana, koji se tu gomilao vjerojatno od ljeta, jučer konačno odvezen (snimila Doria MOHOROVIĆ)


Na aplikaciji Smart Pula putem koje građani komuniciraju s gradskim institucijama, prijavljuju problematiku i sugestije na području cijelog grada, u posljednjih je mjesec dana u dva navrata skrenuta pažnja na krupan otpad koji se nalazi na kupalištu Valkane. Jedan je građanin na mini deponij na travnjaku uz obalu upozorio još 31. prosinca, a isti je problem ponovno prijavljen i prošle nedjelje, 22. siječnja.

Divlji deponij

"Mjesecima se gomila smeće, a nadležni iz Grada ne reagiraju. Valjda netko drugi upravlja kupalištem Valkane?!", stoji u prvoj prijavi uz fotografiju glomaznog otpada. Ipak, situacija je riješena jučer ujutro. Obišli smo to područje i, unatoč jakoj kiši, ondje susreli radnike Herculanee koji su netom prije pokupili otpad i ukrcali ga na kamion. Većinom su to bile plastične stolice, stolići i drugi namještaj.

Kazali su nam da su izašli na teren po nalogu, no posla s divljim odlagalištima otpada imaju gotovo svakodnevno. S obzirom na jučerašnji snažan vjetar i drugi su radnici Herculanee imali pune ruke posla s čišćenjem otpalih suhih grana i oštećenih stabala, osobito onih koje se nalaze uz samu cestu.

Dječji park na Punti koriste isključivo klošari i pijanci koji u noćnim satima stvaraju buku - upozoravaju stanari Dječji park na Punti koriste isključivo klošari i pijanci koji u noćnim satima stvaraju buku - upozoravaju stanari

Građani su putem spomenute aplikacije u nekoliko navrata ukazivali i na loše stanje dječjeg parka na Punti zbog čega ga, kako ističu tamošnji stanari, djeca kojoj je park prvotno i namijenjen - ne mogu koristiti. Iako je u trenutku našeg obilaska park bio uredan, građani kažu da je to prava rijetkost.

Razbijene boce i urin

Na aplikaciji Pula Smart jedan je građanin priložio fotografiju koja prikazuje kako stanje u tamošnjem parku zna biti navečer i noću.

Nered na Punti za jednog od noćnih derneka (foto Smart Pula)Nered na Punti za jednog od noćnih derneka (foto Smart Pula)

-"Welcome to Pula" - igralište na Punti predstavlja reprezentativan ulaz u grad. Dotrajalo igralište koriste isključivo klošari i pijanci koji u noćnim satima stvaraju buku, a iza sebe ostavljaju samo ostatke razbijenih boca i miris urina. Naravno da niti jedan roditelj ne bi htio svoje dijete dovesti u ovaj park, opisao je u prijavi uz fotografiju pa sugerirao:

- Prvo je potrebno ukloniti drvenu nastambu koja je centar njihova okupljanja i postaviti klasične klupe uz igralište. Treba i bolje osvijetliti park te zatim renovirati i pojačati čišćenje parka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater