PRVI BUVLJAK DJEČJIH IGRAČAKA

Očuvane igračke i više puta pročitane slikovnice razveselit će novu djecu

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Od igle do lokomotive (Snimio Duško Marušić Čiči)

Od igle do lokomotive (Snimio Duško Marušić Čiči)


U Centru za inkluziju, umjetnost i kulturu (CIUK), u Istarskoj ulici kraj Arene, jučer je prvi put održan buvljak dječjih igračaka. U moru izloženih igračaka, pravom malom šarenom raju za klince, svatko je mogao pronaći nešto za sebe po simboličnoj cijeni ili kroz razmjenu. Plišanci, didaktičke igračke, slikovnice, knjige, puzzle, društvene igre, autići, slagalice, lopte i reketi - izbora je bilo napretek. Mahom su to očuvane igračke kojih su se djeca zasitila ili već nekoliko puta pročitane knjige i slikovnice. Stoga, umjesto da se gomilaju i stoje u sobi, na policama, špajzama i tavanima, bolje je rješenje pronaći novog vlasnika.

Na proljeće u parku

Na buvljak su, u potrazi za novim veselim predmetima za svoje mališane, došle none i bake, majke i očevi, no glavnu su riječ vodili oni najmlađi. Bila je to prilika da se djeca druže i s kasicama u rukama nauče komunikacijske i prodajne vještine. A gotovo je svaki posjetitelj upitao kada će se održati iduće izdanje buvljaka, uz koji je organizirana i radionica u kreativno-zabavnom kutku za djecu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Hrvoje Bogojević, dramski pedagog i predsjednik pulskog CIUK-a, istaknuo je da se za prvo izdanje buvljaka prijavilo desetak ljudi.

- Organizirali smo buvljak budući da nakon božićnih blagdana, masa igračaka završi u kontejnerima. Na ovaj način djecu učimo da mogu reciklirati i donijeti nešto staro i uzeti nešto što će njima biti novo. Osim toga, cilj nam je u kulturne sadržaje uključiti što veći broj ljudi i djece, osobito marginaliziranih skupina i djecu s poteškoćama, rekao je Bogojević pa dodao da će se buvljaci održavati i ubuduće, a s dolaskom toplijeg vremena i vani - u parku.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Petra Benazić i njezina petogodišnja kćer koja se odlično snašla u ulozi prodavačice. Ubrzo je nekoliko posjetitelja s njihova "štanda" zadovoljno otišlo s novom drvenom didaktičkom igračkom, knjigom, slikovnicom..

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Došli smo na inicijativu prijatelja Hrvoja koji nas je uputio ovamo, prvotno je bila ideja da dođemo samo posjetiti buvljak, pa smo na kraju odlučili i sudjelovati. Imamo kćer od pet godina i sina od dvije, tako da se svega nakupilo. Djeca se zasite, imaju previše igračaka koje im nisu potrebne. Super je što se oni ovdje mogu i podružiti, a nama je odlična prilika da se riješimo stvari i razmijenimo igračke, jer nema potrebe kupovati stalno nove. Cilj je da djeca dobiju nove-stare igračke, rekla je Benazić.

Uskoro dramske radionice

Na vrata Centra tijekom buvljaka pristiglo je i nekoliko vrijednih donacija.

- Donijela sam veću količinu igračaka koje su doslovno samo stajale u sobi i koju su djeca prerasla. Jedan dio smo odnijeli u vrtić i dio koji je ostao odlučili smo donijeti ovamo. Bitno je da se koriste, rekla nam je Maja koja je donirala dvije velike vreće raznih društvenih igara, slagalica, knjiga i slikovnica.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

CIUK organizira i druge aktivnosti, poput pripovijedanja (storytellinga), radionica izrade dramskih lutaka i igara od recikliranog materijala - kockica pričalica, odnosno didaktičkih igračaka za razvoj govora. Bogojević najavljuje i dramske radionice petkom.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini