ANKETA O GLAZBENIM UKUSIMA 

Mladi Puljani najviše slušaju cajke, ali i rock i pop glazbu, a nedostaju im koncerti i klubovi

| Autor: Mladen RADIĆ
Titov park (Foto arhiv Glasa Istre)

Titov park (Foto arhiv Glasa Istre)


Na Fakultetu ekonomije i turizma danas su u organizaciji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika – HUiU u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom - IKA, predstavljeni rezultati ankete "Znanja, navike i potrebe mladih vezane uz kulturne sadržaje u Puli". HUiU je tijekom 2021. godine među polaznicima srednjih škola proveo treću godinu za redom anketu o njihovim znanjima i potrebama u kulturi općenito da bi doznao koje su to aktivnosti u kojima bi srednjoškolci željeli sudjelovati, a koje bi ih "pretvorile" u aktivnu i angažiranu publiku.

Skromno na daljinu

Osamdeset pulskih srednjoškolki i srednjoškolaca tako je u istraživanju provedenom na daljinu odgovaralo na pitanja o poznavanju kulturne i umjetničke te dijelom i zabavne ponude u Puli, o svojem sudjelovanju u toj ponudi tijekom 2021. godine te o potrebama za takvim sadržajima u Puli. Stručna suradnica doc.dr.sc. Marlena Plavšić napravila je analizu podataka dobivenih anketnim ispitivanjem.

Prema odgovorima koji su dali, mladi od događaja u kulturi i umjetnosti u Puli najviše prepoznaju Pulski filmski festival, Monte Librić, Noć muzeja i Sa(n)jam knjige, a ujedno su to događanja koja su najviše posjećivali tijekom 2021. godine. Iako je za te događaje čulo više od 80 posto mladih, posjećivalo ih je njih od 22,5 do 35 posto.

Od mjesta koje nude kulturne, umjetničke i zabavne sadržaje za Kino Valli, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula, Istarsko narodno kazalište, Društveni centar Rojc, Rock Caffe i Arheološki muzej Istre čulo je više od 90 posto mladih. Ipak tek nešto više od 40 posto njih otišlo je na mjesta koja su u 2021. godini bila najposjećenija, a to su DC Rojc, Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Kino Valli. Iako nije bilo učestalo, najviše mladih, od 12 do 14 posto, na tjednoj razini tijekom 2021. fizički je posjećivalo Rock Caffe i Društveni centar Rojc. Mjesečno su najviše obilazili Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula i Rock caffe (13,8 posto), a na godišnjoj razini Kino Valli (57,5 posto), Istarsko narodno kazalište (36,3 posto), Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula i Društveni centar Rojc (35 posto). Kako se kaže u zaključku istraživanja, posjećivanje kulturnih ustanova na daljinu bilo je vrlo skromno zastupljeno u 2021. godini.

Nezainteresiranost

Kada je riječ o izlascima, srednjoškolci i srednjoškolke u Puli većinom, između 20 i 40 posto, izjavljuju da posjećuju Titov park, trgovačke centre i Lungo mare. U glazbenom ukusu mladih prisutni su raznovrsni žanrovi, a među njima dominiraju cajke, rock i pop glazba.

Više od 60 posto mladih smatra da Puli nedostaju koncerti, klubovi za mlade, disko klubovi, zabavni parkovi i koncertni prostori.

Kako se kaže, nezainteresiranost mladih za pohađanje kulturnih i umjetničkih sadržaja konzistentno je visoko sve tri godine od 2019. do 2021., tijekom kojih se istraživanje provodi. Mladi su manje posjećivali događanja i ponudu u 2020. i 2021. godini u odnosu na 2019. O kvaliteti ponude kulturnih i umjetničkih sadržaja tijekom 2021. godine u Puli mladi pretežno misle da je bila kao inače ili da ne mogu procijeniti. Od onih koji smatraju da je došlo do promjene, podjednako ih smatra da je to bilo u smjeru lošije ili bolje ponude. Mladima se odnosi s bliskim osobama tijekom pandemije uglavnom nisu promijenili, a ako jesu, onda je to prema boljem. Među njima najviše su se poboljšali odnosi s roditeljima, prijateljima i prijateljicama te sestrama i braćom.

Suorganizatorica ovogodišnjeg predstavljanja rezultata istraživanja na FET-u je doc. dr. sc. Nataša Urošević s kojom je dogovorena provedba ankete među studentskom populacijom iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini