CASTRUM, FRATARSKI I TRŽNICA ADIO

Danas na Vijeću pripajanje tri pulske gradske tvrtke četvrtoj. Dio vijećnika nije siguran da je to dobar potez. Kako će glasati?

| Autor: Marcello ROSANDA
TRZNICA PULA ZGRADA

TRZNICA PULA ZGRADA


Današnje donošenje odluke o pripajanju gradskih društava vrlo različitih djelatnosti, koje će se na stolove pulskih gradskih vijećnika naći na sjednici Vijeća koja počinje u 17 sati, zasigurno neće proći bez rasprave, a krajnji ishod vrlo je neizvjestan.

Naime, dobar dio vijećnika, pa i onih koji su dio neformalne vladajuće koalicije gradonačelnika Filipa Zoričića, glavinja oko te odluke, smatrajući je vrlo kompleksnom i još uvijek upitnom.

Za takvo je što, kažu nam, prijeko potreban puno veći konsenzus i široka rasprava, a krajnji je ishod relativno upitan. Drugim riječima, nitko ne može sa sigurnošću garantirati da će doći do konkretnih ušteda, dok argument oko sprječavanja uhljebljivanja jednostavno ne stoji. Njih je uvijek bilo i uvijek će ih biti, svih boja, u ovoj ili onoj vlasti, kaže nam jedan izvor blizak Zoričićevoj koaliciji.

Jer, određenu nesigurnost po pitanju te važne odluke ne skrivaju ni oni koji će, u ime održavanja poprilično nestabilne vladajuće većine, ipak glasati za. Kažu da se odluka pripremala kroz analizu koja je kao referentnu godinu uzimala 2021., dok je 2022. po njima realna budući da se mnogo toga izmijenilo uslijed pandemijskih faktora i, primjerice, cijene energenata.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća donosi se odluka o pripajanju gradskih društava Castrum, Fratarski i Tržnica jednom društvu, i to Pula sportu. U nacrtu te odluke predlagatelj Zoričić objašnjava da je intencija pripajanja ovih društva njihovo racionalnije poslovanje, odnosno "racionalizacija određenih troškova".

Inače, Grad Pula kao jedini osnivač stopostotni je vlasnik navedenih tvrtki. Za spomenuto je objedinjavanje Zoričićeva vlast naručila dubinsku analizu, koju je provela zagrebačka tvrtka "Kopun revizije". Po njima je, naravno, takvo pripajanje nužno provesti, no nitko do sada nije gradskim vijećnicima detaljno i uvjerljivo objasnio da je takvo što - jedino ispravno. Inače, ta je analiza Grad koštala 200 tisuća kuna, što opet otvara razna pitanja o uštedama.

Radi se, po vijećnicima koji nisu sigurni u ispravnost ove odluke, tek o kozmetičkim promjenama i političkoj odluci koju je Zoričić i najavljivao. Iako do dana današnjeg još uvijek ima otvorenih pitanja i raznih nedoumica oko pripajanja tih gradskih tvrtki, ipak je vjerojatnije da će ona danas proći, jer bi u protivnom to bio velik udarac i Zoričiću i njegovim političkim partnerima, što oni u ovoj fazi definitvno žele izbjeći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini