SPAJANJE TRGOVAČKIH DRUŠTAVA

Castrum, Fratarski i Tržnica pripajaju se - Pula sportu

Smanjenje troškova uprave odrazit će se na smanjenje broja članova nadzornih odbora koji predstavljaju Grad Pulu s jedanaest na četiri člana te smanjenje broja direktora sa sadašnjih četiri na dva, stoji u obrazloženju odluke koja će se u ponedjeljak naći pred gradskim vijećnicima

| Autor: Jelena MILOVIĆ, Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Zgrada pulske Tržnice

Zgrada pulske Tržnice


Na sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj idućeg ponedjeljka, pred vijećnicima će se naći odluka o pripajanju gradskih društava vrlo različitih djelatnosti - Castruma, Fratarskog i Tržnice - Pula sportu. U nacrtu te odluke objašnjava se da je intencija pripajanja ovih društva njihovo racionalnije poslovanje, odnosno 'racionalizacija određenih troškova'. Grad Pula kao jedini osnivač stopostotni je vlasnik navedenih tvrtki.

Racionalizacija troškova

Također se objašnjava da je razlog pripajanja "troškovna optimizacija" i efikasnije upravljanje, uz povezivanje na jednoj jedinstvenoj lokaciji, sve do "do optimizacije korištenja imovine u vlasništvu pojedinih društava". Također se navodi racionalizacija troškova eksternih usluga (na primjer sustava, održavanja). Dugoročno, vrijedna imovina kojima društva raspolažu bit će objedinjena i jedno društvo s ograničenom odgovornošću, čime se postiže efikasnije i stručnije upravljanje imovinom, smanjuje se mogućnost "privatizacije" te imovine zbog različitog imovinskog portfelja koje će društvo imati te osigurava da imovina ostaje u vlasništvu Grada Pule. Smanjenje troškova uprave odrazit će se na smanjenje broja članova nadzornih odbora koji predstavljaju Grad Pulu s jedanaest (11) na četiri (4) člana te smanjenje broja direktora sa sadašnjih četiri na dva.

U izvještaju društva Kopun revizije, koje je provelo "due dilligence" navedenih gradskih tvrtki, navodi se da će se ugovori zaposlenih prenijeti u Pula sport.

"Prilikom donošenja odluka u postupku pripajanja, bit će potrebno utvrdit status članova uprave u svim društvima, odnosno hoće li će i tko će nastaviti u društvu preuzimatelju obnašati dužnost članova uprave, a tko će biti opozvan. Moguće je u društvu preuzimatelju imenovati i više članova uprave, u kojem slučaju je potrebno, sukladno prethodno navedenom, višečlanu upravu predvidjeti i u izjavi o osnivanju", navodi se u izvještaju.

Peruško čeka odluku Vijeća

Također navode da razriješenim članovima uprave prestaje mandat te će nastupiti posljedice utvrđene iz njihovih

ugovora, odnosno isplata otpremnine ili ponuda novog ugovora o radu za neko drugo radno mjesto. "Ovo se ne odnosi na direktora

Fratarskog (Nebojša Nikolić, op. a.) budući da on nema sklopljen ugovor za obavljanje te dužnosti niti je u radnom odnosu", stoji, uz ostalo, u izvještaju tvrtke Kopun. Tržnicom trenutno rukovodi Gordana Žmak, koja je na toj funkciji zamijenila dugogodišnjeg direktora Renata Perca, a Castrumom Goran Pereša, koji je došao na mjesto Aleksandra Matića.

Komentar smo zatražili od direktora Pula sporta Marija Peruška, koji nam je kratko odgovorio sljedeće:"Grad Pula je stopostotni vlasnik društava o kojima govorite i kroz svoje predstavničko tijelo, Gradsko vijeće, jedini je mjerodavan donositi odluke koje se tiču pravnih osoba u svom vlasništvu. Stoga vas molim da, po ovom pitanju, pričekamo odluke Vijeća, kao i tijela navedenih društava".

Pula sport bavi se upravljanjem, održavanjem i izgradnjom sportskih objekata, Castrum Pula 97 upravlja zgradama, Tržnica u svom djelokrugu posla uz ostalo daje na korištenje prodajna mjesta i poslovne prostore za prodaju namirnica i pružanja ugostiteljskih usluga u i na tržnicama. Fratarski pak upravlja istoimenim otokom, čiji je službeni naziv Veruda, a pruža i usluge ugostiteljstva, sporta i rekreacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum