NEZAVISNI STRUČNJAK POTVRDIO

Trula stabla na Giardinima moraju se oboriti. Da su se redovitije kontrolirale, ladonje su se mogle spasiti

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


 Sa svakim posječenim stablom na Giardinima Puležani dožive duboku bol. Emocija tuge, kao što i kod svake druge emocija biva, utočište rijetko pronalazi u racionalnim tumačenjima jer nas upravo emocija drži za grad i identificira s njime. Ipak, stabla koja su oborena i koja će se tek oboriti ne mogu se spasiti.

Tako kaže još jedan stručnjak, Jurica Tadić, magistar inženjer urbanog šumarstva, koji je potvrdio nalaze iz elaborata koji je još 2018., po narudžbi Grada Pule, izradio stručnjak za stabla Fran Poštenjak. Tadić, kojeg je angažirala udruga Zelena Istra, navodi da su činjenice u elaboratu ispravne i da je istraživanje provedeno na adekvatan način, a takvi su rezultati, kaže, bili i očekivani. Stanje s ovim stablima nije rezultat procesa koji bi u prirodi imao neke druge parametre: moglo bi se reći da je ovdje ipak i prvenstveno sve rezultiralo nebrigom.

- Definitivno. Većina tih stabala orezivana je kad su grane bile prevelike, a kad su velike rane, to ne može prirodno, samo od sebe, zarasti. Nakon toga kiša i vlaga naprave svoje, govori nam na samom početku razgovora Tadić koji ukazuje da se sve ono što se trebalo poduzeti u spašavanju na vrijeme nije napravilo.

- Da se redovitije kontroliralo, ta su se stabla mogla spasiti, ali to je sad gotova priča jer je riječ o prevelikim stablima, betonu oko njih. Danas se takve situacije preveniraju prije samog planiranja sadnje. Prije se nije tako radilo, ali su se neke stvari u međuvremenu definitivno mogle raditi bolje i drugačije, precizira Tadić. Puležani dotle fotografiraju ladonje koje su već oborene, a sve kao argument zdravlja stabla koja, laički gledajući, doista izgledaju većinom zdravo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum