nove NEPRAVILNOSTI U USTANOVI "MERI"

Uhićena vlasnica pulskog staračkog doma koji je nekoliko mjeseci radio ilegalno

Radi se o slučajevima vezanim uz radno-pravne odnose u njezinim firmama na koje je bio registriran starački dom. Neki djelatnici Doma uopće nisu bili prijavljeni, odnosno radili su na crno, dok se za taj dom općenito vežu priče o brojnim nepravilnostima i zanemarivanju štićenika

Dom "Meri" na Verudi Porat sada je zatvoren (Snimio: Dejan Štifanić)

Dom "Meri" na Verudi Porat sada je zatvoren (Snimio: Dejan Štifanić)


Marina Poldrugovac, vlasnica privatnog staračkog doma "Meri" u Puli iz kojeg je prošlog tjedna premješteno osmero korisnika nakon što se ispostavilo da ta ustanova još od srpnja radi ilegalno. Unatoč tome što je inspekcija zatvorila dom i dalje su u njemu boravili štićenici.

Poldrugovac je uhićena još u petak na području Pule, neslužbeno doznajemo. Sada je jasno i zašto Marina Poldrugovac nije bila prisutna u Domu kada je prije nekoliko dana opet banula inspekcija, te zašto se u više navrata nije javljala na telefon. Naime, bila je u bijegu.

Za njom je još u studenom bila raspisana potraga s mjerom "uhititi i sprovesti u zatvor u Puli" po nalogu pulskog tužiteljstva. Ona je, dakle, predana djelatnicima pulskog zatvora u očekivanju ispitivanja i eventualnih drugih dokaznih radnji, a sve povezano sa staračkim domom na Verudi Porat kojem je bila vlasnica.

Kako doznajemo, radi se o slučajevima vezanim uz radno-pravne odnose u njezinim firmama na koje je bio registriran starački dom. Koliko smo uspjeli saznati, nekolicina tamošnjih djelatnika nije bilo prijavljeno, odnosno radilo je na crno, dok se za taj dom općenito vežu priče o brojnim nepravilnostima i zanemarivanju štićenika, zbog čega je prije nekoliko dana i intervenirala inspekcija nadležnog ministarstva u suradnji s policijom.

Taj je dom u De Franceshcijevoj ulici formalno bio zatvoren, vjerojatno zbog silnih nepravilnosti, a neformalno je i dalje obavljao djelatnost pružanja usluge skrbi izvan vlastite obitelji za starije i nemoćne osobe. Dakle, Poldrugovac je nastavila s radom doma na crno, praktički bez ikakve kontrole. Koliko je slučaj ozbiljan, ali i bizaran, govori u prilog činjenica da je policija, na dan kada su inspektorice radile svoj posao u tom domu, morala biti prisutna zbog činjenice da nije bilo moguće izvršiti uvid u dokumentaciju korisnika niti utvrditi bilo kakve podatke o njima.

Kako su nas izvijestili iz nadležnog ministarstva, Poldrugovac je zbrinjavala osmero štićenica, a žena koja je radila s njima, njezina majka, nije znala ni kako se zovu.

U ovoj je priči trenutno najvažnije da su štićenici tog problematičnog doma zbrinuti nakon što je nadležnom Centru za socijalnu skrb Pula upućen dopis zbog potrebe žurnog izmještanja korisnica. Konkretno, u druge domove izmješteno je šest korisnica, a dvije korisnice zbrinute su u kućanstva članova svojih obitelji, izvijestilo je nadležno ministarstvo. Ipak, Poldrugovac je na naš upit ispričala i svoje viđenje situacije kazujući, doduše uz poneku psovku, da je "sve što govore neistina".

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter
  Web kamere

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum

  Pula

  Pula: Amphitheater
  Pula: Amphitheater