Šest učeničkih timova stiglo je iz čitave Hrvatske, uz domaćine iz Pule, a bili su sastavljeni od jednog učenika iz redovnog obrazovnog sustava koji se školuje za kuhara i jednog učenika s teškoćama u razvoju koji polazi poseban program za pomoćnog kuhara i slastičara
"Slatki vrtlog prijateljstva" naziv je inovativnog i jedinstvenog natjecanja u združenom kuharstvu koje je ovog tjedna održano u Puli, kao dio projekta KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma. Šest učeničkih timova stiglo je iz čitave Hrvatske, uz domaćine iz Pule, a bili su sastavljeni od jednog učenika iz redovnog obrazovnog sustava koji se školuje za kuhara i jednog učenika s teškoćama u razvoju koji polazi poseban program za pomoćnog kuhara i slastičara.
Ocjenjivao se izgled i okus torti, ali i suradnja u timu te kako su ostavili radni prostor
Prvi dan održano je kvalifikacijsko natjecanje, a drugi dan finale, a oba dana zadatak je bila izrada torte. Finalisti su po unaprijed dobivenom receptu samostalno izrađivali Sacher tortu, a tročlani žiri u kojem su bila dva kuhara i edukacijski rehabilitator, nije lako donio odluku o pobjednicima.
Treća nagrada za pulsku ekipu
Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Bjelovara, učenice Matea Herceg i Josipa Kovačević. U drugoplasiranoj ekipi bili su Paola Tkalčan i Antonija Žganec iz Križevaca, a treće mjesto pripalo je Puljanima, Tamari Višković, učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koja se školuje za slastičarku, i Leonardu Simonišeku, učeniku Škole za odgoj i obrazovanje koji uči za pomoćnog kuhara i slastičara. Prije natjecanja pulski su učenici izradu torti uvježbavali u Lipi, zajedno s mentorima, Natašom Mehanović, magistrom edukacijske rehabilitacije iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula, i Robertom Perićem, strukovnim učiteljem iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.
U finalu zadatak je bila Sacher torta
Osim domaćina sudjelovali su učenici Turističke i prehrambene škole i V. osnovne škole iz Bjelovara, Centra za odgoj i obrazovanje Lug, Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole iz Samobora, Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba, SŠ i Centra Rudolf Steiner iz Daruvara te SŠ Ivana Seljanca i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju iz Križevaca.
Zajednička fotografija - šest učeničkih ekipa i njihovi mentori
- Žiri je ocjenjivao izgled i okus torti, ali i suradnju u timu te kako su ostavili radni prostor. Imali su tri sata za izradu torte s tim da su unaprijed dobili recept pa su mogli vježbati. Svi su odlično odradili svoj posao, za sobom sve ostavili uredno i čisto. Ti učenici, i kad se negdje zaposle, također zajedno rade pa je ovo dobar način da surađuju na konkretnom kuharskom zadatku već tijekom školovanja. Ovo je bila prilika da učenici vide koliko su male razlike među njima, da mogu zajedno raditi i nadopunjavati se u poslu. Inkluzija koja se danas stalno spominje, ovdje je bila vidljiva na djelu, kaže Nataša Mehanović iz Škole za odgoj i obrazovanje, gdje se djeca s teškoćama u razvoju školuju i za druga pomoćna zanimanja, pomoćnog vrtlara, cvjećara, vodoinstalatera i krojača.
Pulska ekipa s mentorima Natašom Mehanović i Robertom Perićem
Ove jeseni upisali su dva prva razreda, u školi imaju kuharski kabinet i senzorni vrt pa povezuju ta zanimanja u poljoprivredi, kuharstvu, ugostiteljstvu. Učenici Škole za odgoj i obrazovanje koji se obrazuju za pomoćne kuhare i pomoćne slastičare također obavljaju praksu po restoranima i hotelima, ali se nakon trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja ipak teže zapošljavaju iako turizam vapi za ugostiteljskim kadrom. To, naravno, ovisi i o njihovim sposobnostima i trudu na poslu, ali i senzibiliziranosti i razumijevanju poslodavaca.
Natjecanje je održano u Lipi, a nagodinu možda već u novoj školi koja se gradi na Stoji.