AKCIJA LIONSA: PRIKUPLJENO VIŠE NOVCA NEGO ŠTO JE BILO POTREBNO

Nadareni učenik OŠ Kaštanjer Deni Brščić dobio vrijedno pomagalo za slijepe i slabovidne osobe

U dogovoru s Denijem i njegovom obitelji, kupljeno je naprednije tiflotehničko pomagalo "Braille Sense 6 mini" vrijedno 34.440 kuna koje mu je proteklog tjedna i uručeno

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Lions Pula i Deni Brščić

Lions Pula i Deni Brščić


Pulski Lions u svojoj je listopadskoj akciji "S točkicom se mučim - pomozi mi da učim", usmjerenoj borbi protiv sljepoće i slabovidnosti, za nabavku tiflotehničkog pomagala za potrebe Denija Brščića, učenika sedmog razreda OŠ Kaštanjer, prikupio više od 49.000 kuna.

To je i više nego dovoljno za nabavku pomagala koje je nužno da bi Deni bio i dalje uspješan u integriranom školovanju, kaže Vedrana Koceić, predsjednica Lions Kluba Pula. U dogovoru s Denijem i njegovom obitelji, kupljeno je naprednije tiflotehničko pomagalo "Braille Sense 6 mini", vrijedno 34.440 kuna, koje mu je proteklog tjedna i uručeno.

Dobri ljudi

- Iako smo javnost obavijestili da nisu potrebne daljnje donacije, dobri ljudi diljem Istre i Hrvatske nastavili su, smanjenim intenzitetom, uplaćivati donacije u sklopu ove akcije na humanitarni račun Lions kluba Pula te je zaključno s 11. studenim uplaćena 57.651 kuna. Čak 237 donatora uplatilo je različite iznose u rasponu od 50 do 1.000 kuna, pokazavši na taj način svoju senzibiliziranost za integriranje osoba s invaliditetom u redovno školovanje, što je na primjeru Denija Brščića više nego zorno, rekla je Koceić te dodala da će ostatak sredstava ostati na računu Lionsa za Denijeve buduće potrebe.

U akciju su se uključile i tri pulske optike, pa su ukupna sredstva preostala iz ove akcije - 30.212 kuna.

- Istraživanje rezultata inkluzije djece s oštećenjem vida u redovnim osnovnim školama u Hrvatskoj pokazuje da učenike oštećena vida koji su uspješniji u školi bolje prihvaćaju učenici normalnog vida u razredu, te da ih ostali učenici percipiraju kao kompetentne i jednakovrijedne, što motivira na učenje. Brojni su Denijevi talenti, među kojima se ističe onaj glazbeni: učenik je i petog razreda Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, svira klavir te je osvojio prve nagrade na dva međunarodna natjecanja održana ove godine: na 8. međunarodnom natjecanju solfeggia i teorije glazbe Kornelije u Beogradu, kao i na Međunarodnom natjecanju mladih Sonus u Križevcima.

Dajmo im da vide

Na natjecanjima planira sudjelovati i ove školske godine. Deni je i informatički izuzetno educiran, ima svoj Youtube kanal koji sam uređuje, sudjeluje u TikTok grupama sa slijepim osobama širom svijeta u okviru kojih uče strane jezike, zabavljaju se i razmjenjuju razne korisne informacije.

Nećemo pretjerati kažemo li da je članove Lions kluba Pula prilikom susreta oduševio svojom zrelošću i znanjem u kombinaciji sa mladenačkom zaigranošću, veli Koceić.

Velik broj građana iz Istre, čitave Hrvatske, ali i inozemstva odazvao se ovoj humanitarnoj akciji pa su potrebna sredstva prikupljena u samo četiri dana.

Osim ove, Lions je u listopadu, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, odnosno Dana slijepih i slabovidnih, održao i akciju prikupljanja rabljenih naočala "Dajmo im da vide". Namijenjene su potrebitima u nerazvijenim zemljama s ciljem da stare, otpisane, dioptrijske naočale nekome unaprijede kvalitetu života. Kutije u kojima se prikupljaju naočale trajno su postavljene u sljedećim pulskim optikama: Centar (Flanatička 19); D&A (Giardini 6) te Vision Center (Ciscuttijeva 18).

Svaka osoba koja je donirala stare naočale dobila je na poklon bon u vrijednosti sto kuna za sunčane naočale koji će biti iskoristiv do 31. prosinca ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini