Održana javna tribina

Građani Verude i Nove Verude pulskom gradonačelniku i njegovim suradnicama ukazali na probleme s kojima se susreću u svom kvartu

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Na javnim tribinama večeras održanim u Mjesnim odborima Veruda i Nova Veruda pojavila se tek šačica ljudi. Možda bi se slab odaziv mogao shvatiti kao znak da na području tih mjesnih odbora sve funkcionira odlično, no, nekolicina je mještana ipak iskoristila priliku da pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću i njegovim suradnicama ukažu na neke od problema s kojima se susreću u svom kvartu.

Na prvoj javnoj tribini, održanoj u učionici Osnovne škole Veruda, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat prezentirao je projekte gradnje i održavanja koji su učinjeni ili koji se do završetka godine planiraju dovršiti na području MO Veruda.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Neki od njih su rekonstrukcija Banovčeve ulice s izgradnjom nogostupa, javne rasvjete i priprema oborinske odvodnje, osvjetljavanje dijela ulice Veruda, zamjena završnog sloja asfalta na prometnici "S" krivina i ulici Mornarički trg, radovi na uređenju platoa ispred ulaza u market na Verudi i izgradnje lifta (rampe) za osobe s invaliditetom. Uz to, u tijeku je izrada izmjene projektne dokumentacije za uređenje javne površine Park Palladijeva kao i izrada staze koja bi spajala Višku i Banovčevu ulicu. Prhat je istaknuo i da se u dogovoru s MUP-om nastavljaju aktivnosti vezane uz uvođenje prometnog elaborata kojim se planira ugradnja kamera za mjerenje brzine na ulici Veruda - kod gradskih bazena i Ville Idole.

Radenko Ognjenović, stanovnik Viške ulice i bivši predsjednik Mjesnog odbora Veruda, upitao je postoje li indicije završetka projekta Trg kralja Tomislava iz 2013 godine, koji je, uz postojeće parkiralište i plato, podrazumijevao i izgradnju zgrade.

U njoj se, pojasnio je, trebao smjestiti prostor za Mjesni odbor Veruda i prostorija za aktivnosti i druženje građana tog kvarta. Prhat je na to odgovorio da su uređenjem spomenutog Trga riješeni problemi plavljenja tog područja te da su uređene sve javne površine koje građani koriste svakodnevno, no i da se odustalo od realizacije zgrade zbog nedovoljno financijskih sredstava.

Pročelnica Bulian nadodala je da bi se moglo pronaći alternativno mjesto za druženje građana, kao i to da bi izgradnja zgrade podrazumijevala uklanjanje nekoliko parkirališnih mjesta, a kojih ionako ondje nedostaje. Ognjenović je ukazao i na potrebu za uređenjem parkirališta iznad Osnovne škole Veruda, uz trgovinu Links, gdje se sada nalazi šljunčano, improvizirano parkiralište na kojem se mještani nepropisno parkiraju.

Druga je mještanka, pak, ukazala na visoko stablo u dvorištu kraj Trga Kralja Tomislava koje prijeti građanima, osobito tijekom loših vremenskih uvjeta, a potegnulo se i pitanje o boćalištu iznad teniskih terena na Verudi, za koje je Zoričić obećao da će se ono vratiti Mjesnom odboru.

Na potrebu za osvjetljavanjem dijelova njihovog Mjesnog odbora - od vrha do kraja Ulice Drage Gervaisa ukazao je mještanin Nove Verude. Kako je istaknuo, mještani su sami uredili i popločali stazu kako ne bi "lomili noge" no i dalje je ondje izrazito mračno i potrebno je postaviti jedno rasvjetno tijelo. Prhat je istaknuo da će taj problem nastojati riješiti u dogovoru s tamošnjim Mjesnim odborom.

Iduća je mještanka upitala kako zbrinjavati zeleni otpad koji nastaje pri uređenju vrta, na što je direktor Herculanee odgovorio da će djelatnici Herculanee u prosincu, u sklopu sezonske akcije, s kontejnerima skupljati krupni i zeleni otpad. Naglasio je i da je Nova Veruda prvi Mjesni odbor koji će uskoro uvesti smeđu kartu za zeleni otpad.

Pričajući o provedenim projektima, Prhat je kazao da je na području MO Nova Veruda dovršena izgradnja javne rasvjete na odvojku ulice Vidikovac prema Vodotornju, dovršena je izrada projektne dokumentacije za uređenje zelene površine uz rotor Palisina, izrađen je prometni elaborat za preregulaciju Facchinettijeve ulice u jednosmjernu, a planirana je i postava javne špine na multifunkcionalno igralište Vodotoranj. Zoričić je najavio da će jednom mjesečno dolaziti sa suradnicima u Mjesne odbore razgovarati o postojećim problemima, ali i da je građanima uvijek na dispoziciji i putem e-maila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of