Čišćenje knjiga pri kraju

Gradska knjižnica otvara se krajem godine. 55 posto građe bilo je prekriveno čađom

Do konca prve polovice prosinca montirat će se očišćena rasvjetna tijela, montirat će se police te na njih vratiti knjige. Nakon toga će se obaviti završno ispitivanje ispravnosti električne instalacije i sustava zaštite

| Autor: Glas Istre
Radovi se planiraju završiti do konca studenog

Radovi se planiraju završiti do konca studenog


Gradska knjižnica i čitaonica, stradala u požaru proteklog ljeta, prema najavi iz Komunalne palače, trebala bi se otvoriti koncem godine. Dotad su korisnicima i dalje cjelodnevno na raspolaganju pulski ogranci, Dječja knjižnica u Smareglinoj ulici i Knjižnica Veruda u Banovčevoj ulici, a u jutarnjoj smjeni Čitaonica Kluba umirovljenika na Giardinima. Ogranci u Vodnjanu i Žminju za korisnike su otvoreni prema redovnom radnom vremenu.

Vraćanje knjiga

U požaru koji je, zbog kratkog spoja u razvodnom ormariću buknuo 21. lipnja na samom ulazu u knjižnicu, iza posudbenog pulta, stradali su časopisi i novine. Iako knjige nisu izgorjele, čak 55 posto građe bilo je prekriveno čađom, za čije je čišćenje bio potreban dugotrajan i minuciozan rad pa su za taj posao angažirani i volonteri.

Saniran i ulazni, posudbeni dio Saniran i ulazni, posudbeni dio

Krajem studenoga i u prvoj polovici prosinca planirano je vraćanje i spajanje očišćenih rasvjetnih tijela, montaža i postavljanje polica na odjele, vraćanje knjiga na police i ostalog inventara na odjele te završno ispitivanje ispravnosti električne instalacije i sustava zaštite.

Osim začađenih knjiga, šteta je nakon ljetošnjeg požara nastala u cjelokupnom unutrašnjem prostoru, instalacijama, namještaju, opremi i ostalom inventaru. "Od tada traje opsežno i temeljito uklanjanje štete, počevši od sanacije elektroinstalacija, soboslikarskih radova, do čišćenja inventara i cijelog knjižničnog fonda", navode iz Grada.

Zahtjevno ličenje

Podsjećaju pritom da su minulog ljeta sanirane elektroinstalacije, a nakon čišćenja začađenih prostora i inventara, popravljena je i zamijenjena oštećena stolarija i IT oprem.

"Volonterskoj akciji čišćenja knjiga od čađe odazvao se velik broj građana i time pripomogao bržoj sanaciji. Čišćenje knjiga uz pomoć volontera je pri samome kraju, a procjenjuje se da je očišćeno oko 200.000 jedinica, pretežno knjiga", navode iz Grada.

Uz pomoć volontera očišćeno gotovo 200.000 knjigaUz pomoć volontera očišćeno gotovo 200.000 knjiga

U rujnu i listopadu izvedeni su i zahtjevni soboslikarski radovi na posudbenom te odjelu beletristike, općeznanstvenom i odjelu za djecu i mlade.

"Soboslikarski radovi tekli su planiranom dinamikom i gotovo su pri kraju: ostaje još neplanirano i dodatno saniranje jednog dijela zida u suterenu koji je oštećen zbog vlage te zahtijeva duži postupak sanacije. Postavlja se i novi linoleum na dječjem, te odjelu   beletristike, a planirani završetak radova je koncem studenog", navode iz Grada te zaključuju da će time biti okončani najzahtjevniji radovi u prostorima namijenjenim građanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini