i dalje uz njih

Štićenici pulskog Down syndrome centra ispisali transparente podrške koje će poslati "Vatrenima" u Katar

S reprezentacijom surađujemo dugi niz godina, u kontaktu smo više od deset godina, stalno odlazimo na utakmice, oni dolaze kod nas. Na ovaj način želimo im pokazati da smo i dalje uz njih, rekao je Goran Usainović

| Autor: Mirjana Vermezović Ivanović
Transparenti za "Vatrene"

Transparenti za "Vatrene"


Štićenici Down syndrome centra, koji surađuju s hrvatskom nogometnom reprezentacijom više od desetljeća, pripremili su transparente kojima će bodriti "Vatrene" na mundijalu u Kataru. Prva utakmica reprezentacije očekuje se sutra u 11 sati, kad će Hrvatska odmjeriti snage s Marokom, koju će štićenici pratiti u Centru: Građani će pak moći navijati i na Karolini te u brojnim kafićima, gdje će biti postavljeni ekrani.

- Ovo je priprema za navijački dio Svjetskog nogometnog prvenstva. Mi s reprezentacijom surađujemo dugi niz godina, u kontaktu smo više od deset godina, stalno odlazimo na utakmice, oni dolaze kod nas. Bili smo puno puta zajedno. Na ovaj način želimo im pokazati da smo i dalje uz njih - kad su išli u Rusiju na prošlo Svjetsko prvenstvo, onda smo ih ispratili iz Rovinja, pa sad "ne želimo kvariti" - idemo im na ovaj način pokazati da smo i sada uz njih. Imamo i našeg ambasadora dobre volje Nikšu Martinca koji je zadužen za ulaznice. On je u Kataru s našom reprezentacijom i on je naša izravna veza s njima, kaže Goran Usainović, voditelj odjela dnevnog centra Down syndrome centra Pula, koji ima 30 štićenika.

Usainović navodi da će štićenici transparente podrške, potpisane fotografije i druge materijale poslati reprezentaciji u Katar, a navijat će iz Pule. Uglavnom nam odgovore, kaže.

- U pozadini svega je da djeca nisu isključena. Tu ćemo u našem centru na Monte Zaru pratiti utakmice, gore imamo veliku ploču s navijačkim rekvizitima, veli Usainović.

Centar za rehabilitaciju Down syndrome centar Pula je nevladina i neprofitna ustanova socijalne skrbi osnovana 2005. godine. Prva je i jedina ustanova te vrste u Hrvatskoj: do kraja 2015. godine u njene je habilitacijske i rehabilitacijske aktivnosti bilo uključeno više od 360 obitelji iz cijele Hrvatske te više od 50 obitelji iz susjednih država, a taj se broj konstantno povećava.

Skrbe o osobama svih dobi, od ranog djetinjstva (bebe) pa do odrasle dobi. Aktivnosti obavljaju po načelima multidisciplinarnog pristupa i individualnog rada s korisnicima, uz aktivno uključivanje roditelja u proces rehabilitacije.

"Posebno vodimo računa o dobrobiti, funkcionalnosti i zdravlju, kako djeteta, tako i roditelja, braće i sestara. Naš rehabilitacijski proces okrenut je jačanju svih mogućnosti djeteta te socijalizaciji korisnika i njegovoj integraciji u život u lokalnoj zajednici u najvećoj mogućoj mjeri, od uključenja u jaslički i vrtićki sustav do uključenja u redovne škole. Provodimo i potpomognuti razvoj dijela radnih vještina – PAPO metoda u suradnji sa Srednjom školom Eugena Kumičića Rovinj i drugima", navode u Centru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini