SRP-om NA GLAS

O UNIŠTAVANJU ANTIFAŠISTIČKIH SPOMENIKA Vladimir Kapuralin ispravlja navode Vesne Pusić: Počinitelji tih zlodjela nisu Istrani, mada se za neke zna da jesu, a za neke je utvrđeno da su "bili u odori Hrvatske vojske"

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Predsjednik istarskog regionalnog odbora Socijalističke radničke partije Hrvatske Vladimir Kapuralin reagirao je priopćenjem za javnost na netočne tvrdnje dr. Vesne Pusić, saborske zastupnice GLAS-a koje je ona iznijela u recentnom intervjuu Glasu Istre.

Naime, na tvrdnju zastupnice Pusić kako " Istri nije uništen ni jedan antifašistički spomenik, i ljudi se ponose na svoje none i noniće koji su sudjelovali u oslobođenju od fašizma i pripajanju Istre Hrvatskoj", Kapuralin podsjeća kako je na području županije uništeno pedesetak spomen obilježja NOB-a i antifašističke borbe.

"I u Istri je bilo oštećenja i rušenja spomen obilježja iz antifašističkog razdoblja, proporcionalno puno manje nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Samo u Puli i okolici oštećeno je, razrušeno ili uklonjeno desetak spomen obilježja, a u Istri prema raspoloživim podacima ukupno najmanje 54 objekta", podsjeća SRP-ov Kapuralin.

"Većina tih spomenika je obnovljena zaslugom antifašističkih udruga i pojedinaca. Sa velikom dozom vjerojatnosti pretpostavljamo da počinitelji svih tih zlodjela nisu bili Istrani, mada se za neke zna da jesu, a za neke je utvrđeno da su počinitelji "bili u odori Hrvatske vojske".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter