GRADSKA KNJIŽNICA PULA

TERAPIJSKI PAS NA ZADATKU: Istarskim obiteljima pomaže sedam pasa, najviše djeci s teškoćama

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U sastavu Dječjeg tjedna, danas je u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici održan edukativno-promotivni program Terapijski pas na zadatku, a u sklopu projekta "Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju".

        Moglo se tako saznati da u Istri djeluju tri takva psa, jedan u Dječjem vrtiću Titti, koji je partner u projektu, potom u Udruzi cerebralne paralize Istarske županije, te u Školi za odgoj i obrazovanje. Zovu se Mala, Peggy i Cezar.

Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, kazala je da su u posljednje tri godine školovali 57 pasa, i to pse vodiče za slijepe osobe, za djecu s poteškoćama u razvoju, te pse koji žive u obiteljima s djecom s raznim vrstama poteškoća. Doznajemo da "radni vijek" takvih pasa traje sedam-osam godina, nakon čega odlaze u mirovinu. Tako i Cezara uskoro očekuje "penzija". U istarskim obiteljima trenutno je sedam pasa.

Roberta Stevanović iz Udruge cerebralne paralize Istarske županije, stručna voditeljica terapijskog psa Male, objašnjavala je vrlo zanimljivo i slikovito djeci, skupinama učenika iz pulske Osnovne škole Centar što sve ti psi rade, kako pomažu djeci, koja je točno njihova uloga i funkcija, kako se odvija socijalizacija, ističući činjenicu da je u mnogih, malih i velikih, nestao strah od ovih životinja i to već nakon prvog kontakta s terapijskim psima.

Nakon predstavljanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici održan je okrugli stol o pozitivnim učincima terapijskih pasa na djecu s teškoćama u razvoju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater