LUČKA UPRAVA

REKORDNI OVOGODIŠNJI REZULTATI U NAUTIČKOM TURIZMU I DOLASKU MEGAHAJTI U PULSKU LUKU: Pulska luka postala omiljeno odredište i sidrište za megajahte


Prema podacima agenata koji posreduju u uplovljavanju i vezivanju jahti u jadranske luke, Pula će do konca sezone ostvariti rekordan broj dolazaka megajahti. Što se samih jahti tiče, njih je luku Pula ove turističke sezone posjetilo oko 40, kroz navedenih 80 ticanja, jer su pojedine jahte uplovile u Pulu i više puta, a očekuje se da bi uskoro u pulsku luku mogla uploviti stota jahta, odnosno da bi mogli ostvariti stoto ticanje

U posljednjih desetak godina na području pulske luke vidljivo je povećanje broja dolazaka megajahti na obalu podno Arene. I to je, naravno, jedan od razloga zbog kojih je nova operativna obala koju Lučka uprava Pula gradi posljednjih godina nasušna potreba gradu i dobrostojećim, da ne kažemo izuzetno bogatim gostima koji na ovom obliku krstarenja pohode Pulu u sve većem broju. Ovakav oblik dolazaka turista u Pulu započeo je skromnim brojkama još unazad 15-ak godina, točnije 2005., pojavom prvih jahti čiji su gabariti bili veći od onih na koje smo navikli gledati u pulskom portu i u susjednim marinama.

Počelo sa svega 28 jahti

No, kako je vrijeme prolazilo, turizam se širio, posebice onaj nautički. Tako je i ovaj vid turizma sve više prostora zauzimao u svakodnevnom poslovanju gradske Lučke uprave. Od spomenute 2005. godine pa do današnjeg dana, broj dolazaka megajahti je u izuzetnom porastu. Te, sada već davne 2005. luku Pula je posjetilo 28 jahti, dok je prošle godine njihov broj porastao na impozantnih 96. Otprilike istu brojku pulska će Lučka uprava ostvariti i ove godine, s obzirom da su u ovom trenutku na 80. brodu koji je uplovio, odnosno riječ je o ticanju jer su pojedine jahte uplovile u Pulu i više puta. I to nije konačna brojka. Naime, prema podacima agenata koji posreduju u uplovljavanju i vezivanju jahti u jadranske luke, Pula će do konca sezone ostvariti rekordan broj dolazaka megajahti. Očekivanja su, naime, da bi uskoro u pulsku luku mogla uploviti stota jahta, odnosno da bi mogli ostvariti stoto ticanje.

Što se samih jahti tiče, njih je luku Pula ove turističke sezone posjetilo oko 40, kroz navedenih 80 ticanja. Naravno, ima ih raznih veličina pa je najmanja koja je posjetila luku Pula bila jahta "Silence" koja je dugačka 30 metara, a najimpozantnije dvije koje su ovog ljeta uplovile u Pulu su "Silver Shalis" koja je dugačka 110 metara, a ove je godine Pulu posjetila dva puta, dok je jednom više zabilježen dolazak jahte "Follow me V", dugačke 90 metara. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio Filip ŠKATAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of