NOVINARI GLASA ISTRE UŽIVO IZ ZAGREBA

FOTO / VIDEO / Završeni pregovori sindikalista i premijera Plenkovića: ULJANIKOVCIMA BI PLAĆE ZA SRPANJ TREBALE STIĆI DO KRAJA TJEDNAHrvatska Vlada učiniti će maksimalne napore da do kraja ovog tjedna osigura izvor sredstava za isplatu srpanjskih plaća radnicima Uljanik Grupe, no dok god ti novci ne budu na njihovim računima radnici Uljanika i riječkog 3. maja nastavit će štrajk u koji su ušli sredinom prošlog tjedna.

Zaključci su to i poruke koje su sindikalni predstavnici iz dva brodogradilišta, nakon sastanka s premijerom Plenkovićem i ministrima tri resorna ministarstva, prenijeli radnicima koji su prosvjed za svoja prava iz Pule i Rijeke danas preselili pred zgradu hrvatske Vlade, na Trg Svetog Marka.

"Premijer nam nije obećao da ćemo dobiti plaću do kraja ovog tjedna već je poručio da će i on i Vlada učiniti sve da se to desi. Rečeno nam je da se pregovara s poslovnim bankama i da se traži rješenje kojim bi se osiguralo dovoljno novca za isplatu ove zaostale, ali i plaće u narednom mjesecu, te osigurala kakva takva likvidnost brodogradilišta do ulaska u program restrukturiranja“, pojasnio je rezultate pregovora s premijerom i njegovim suradnicima jedan od članova sindikalnog pregovaračkog tima, Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Premijer im je, prenijeli su sindikalisti, poručio i kako Vlada nema povjerenja u aktualnu Upravu Uljanika, te da ona mora otići prije nego što Uljanik uđe u restrukturiranje. Premda su neki od prosvjednika nastavili tražiti da Uprava odstupi odmah, sasvim je izvjesno da je to tehnički u ovoj situaciji vrlo teško izvesti i da bi gotovo sigurno Uljanik tim činom bio doveden u još teže stanje jer do izbora nove Uprave ne bi imao tko voditi operativno poslovanje tvrtke, pa među ostalim ni u trenutku kad stigne očekivani novac potpisati isplatu srpanjske plaće zbog čije se neisplate ovih dana prosvjeduje. Naime očito je da postojeći Nadzorni odbor kompanije koji je spao na troje članova od kojih je dvoje već podnijelo ostavke i praktički pristalo tehnički obavljati dužnost do izbora novih članova NO, neće biti spreman na sebe preuzeti odgovornost smjene postojeće i imenovanja nove Uprave Uljanika.

Kako doznajemo ostavku je kuvertirao i zadnji preostali član NO Đino Šverko, pa je vrlo izvjesno da će imenovanje nove Uprave morati odraditi novi saziv Nadzornog odbora koji bi trebao biti poznat nakon održavanje Glavne skupštine. Podsjetimo da će ona morati ponovno biti sazvana s obzirom da na onu koja se trebala održati 31. kolovoza dolazak u zakonskom roku nije prijavio dovoljan broj dioničara ili njihovih zastupnika, tako da ona neće moći biti održana. Inače neslužbeni podaci govore da je u rukama aktivnih radnika u Uljaniku malo više od jedne četvrtine dionica kompanije, što je udio otprilike jednak onom koji u Uljaniku direktno ili indirektno ima država. Ukupno mali dioničari, uz koje su uz postojeće i bivši radnici brodogradilišta, odnosno oni koji su u zadnjih par godina tvrtku napustili, imaju oko 47 posto dionica, no dolazak na Skupštinu je u zakonskom roku prijavila tek trećina njih. U spomenutim okolnostima i po premijerovoj najavi najvjerojatniji rasplet ove situacije je da se smjena Uprave na kojoj su prosvjednici iz oba brodogradilišta i jučer u Zagrebu inzistirali dogoditi odmah nakon Skupštine i izbora NO, a svoj odlazak u tom trenutku je uostalom u izjavi za Glas Istre proteklog vikenda najavio i sam predsjednik Uprave Gianni Rossanda.

I ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je nakon sastanka da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću. Na sastanku je, kaže, postignut konsenzus da se želi brodogradnju u Puli i Rijeci, ali s drugačijim modalitetom, kako bi ta brodogradilišta postala profitabilna.

"Nemojmo dozvoliti da nam se ova situacija ponovi jer ovo je zadnja šansa da se privedu svrsi brodogradilišta da bi jednom postali profitabilna trgovačka društva. Zadatak je Nadzornog odbora i Skupštine Uljanik grupe da donesu odluku o budućnosti uprava", kazao je Horvat.

Inače i tijekom prosvjeda u Zagrebu čule su se političke poruke protiv lokalne vlasti u Istri, ali središnje državne vlasti, te povici poput "lopovi, lopovi", "IDS mafija" ili "HDZ lopovi, Hrvatsku ste prodali", a radničko nezadovoljstvo vladajućima pokušali su svojim prisustvom na prosvjedu kapitalizirati i neki od oporbenih političara, te aktivisti pojedinih marginalnih političkih opcija poput Radničke fronte čije su guranje na pozornicu sami radnici izviždali.

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović došao je podržati radnike koji su se, kaže, došli usprotiviti vođenju države kojim se upropaštava proizvodnja dok je Ivan Pernar iz Živog zida kazao da brodogradnja u Hrvatskoj mora opstati i da država kao najodgovornija mora naći načina da spasi brodogradilišta. Pernar također smatra da bilo koja mjera koja će biti poduzeta neće biti uspješna ukoliko je ne prati smjena uprave koja, kako kaže, nije pokazala da je sposobna upravljati ovim procesom.

"Ovo je kulminacija krize u Uljaniku, ali uvjeren sam, da nije i njezin zadnji čin, odnosno da će se uz pravilnu reakciju odgovornih ova priča s hrvatskom brodogradnjom ipak nastaviti odvijati", kazao je Pernar.

Prosvjed radnika Uljanik Grupe na Markovom trgu u Zagrebu

USKORO OPŠIRNIJE

 

Iz Pule jutros krrenulo osam autobusa

Očekujući plaće za srpanj, nakon trodnevnog štrajka kakvog Pula ne pamti, radnici Uljanika uputili su se jutros prema Zagrebu gdje će na Markovom trgu pred sjedištem Vlade nastaviti prosvjedovati. Okupljanje je krenulo jutros u 6 sati "veslačkog" na pulskoj Rivi, a u 6.20 sati prema Banskim dvorima krenulo je osam autobusa.

Prije polaska, medijima se obratio Đino Šverko , predsjednik Sindikata metalaca i potpredsjednik Nadzornog odbora: "Očekujemo da ćemo riješiti pitanje plaća i problem restrukturiranja, ali i opstanak brodogradnje u Puli i Rijeci. Ako Bruxelles da mig, smatram da Program restrukturiranja može početi ranije", rekao je Šverko.

Na informaciju da će srpanjske plaće biti isplaćene kreditom Erste banke, rekao je:

"Imali smo ovih dana puno puta prilike čuti svakakvih službenih i neslužbenih informacija koje se nisu obistinile. Dok plaće ne legnu na račun ne vjerujemo nikome", kaže Šverko.

Od sindikalnih predstavnika na put za Zagreb s radnicima su krenuli Đino Šverko, Boris Cerovac i Fabrizio Kalčić, a Robert Cvek je došao "u civilu".

"Idemo gore da nas se vidi, da se vide naše sudbine. Ne mislimo da ćemo danas nešto riješiti jer da rješenje postoji već bi ga čuli. Nadamo se da će naše pojavljivanje ubrzati rješenje ove krize. Sam dolazak radnika pokazao je da su svjesni situacije u kojoj se nalaze oni kao radnici, Uljanik i brodogradnja, ali isto tako pokazuje da ne odustaju od svojih radnih mjesta", objasnio nam je Samir Hadžić predstavnik SZOB-a.

"Želimo riješiti problem u brodogradilištu, ne samo s nama, nego kompletno u državi. Uprava je glavni krivac. Končara ne želimo na otoku, do sada je ispostavilo da ništa nije riješio do kraja, sve je propalo", rekao nam je Ranko Svećarkovski, poslovođa brodocjevara.

"I ako dobijemo plaće za srpanj, insistirat ćemo na daljnjem rješavanju problema. To je samo jedna plaća, mora se još riješiti restrukturiranje i stanje u brodogradnji", također poslovođa Remigio Pauletić,

"Očekujemo ostavku Rossande", uzviknuli su radnici u autobusu. Vožnja prema Zagrebu se nastavila tiho i bez euforije. Nakon kratke stanke na odmorištu Vrata Jadrana, radnici pulskog škvera oko 8 sati sreli su se s kolegama iz riječkog brodogradilišta. U Rijeci se pak okupio puno veći broj prosvjednika no što je planirano, tako da je bilo potrebno osigurati još tri dodatna autobusa. Oko 500 radnika Brodogradilišta 3. maja u 10 autobusa krenulo je u ponedjeljak ujutro prema Zagrebu, gdje će u 11 sati na Markovu trgu, zajedno s radnicima Uljanik grupe iz Pule sudjelovati na prosvjedu, na kojemu će tražiti isplatu srpanjskih plaća.

Unatoč neizvjesnoj situaciji Uljanikovac Elvis Malagić vjeruje da će se situacija riješiti na dobrobit radnika: "Borimo se za svoje plaće s razlogom iako nije više stvar samo srpanjske plaće, ovo se tiče cijele države. Optimističan sam što se tiče prosvjeda i sudbine Uljanika. Mislim da će nakon ovog danas brodogradnja opstati, ali treba smijeniti Upravu od vrha hobotnice. Končar nema što raditi u Puli, to više neće biti Pula kad on dođe".

Bučanac: Štrajk traje do isplate plaća

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u 3. maju Boris Bučanac izjavio je uoči puta da u Zagreb idu tražiti svoja prava. Štrajk traje do isplate plaća, rekao je, a navodne informacije o mogućoj isplati putem komercijalnog zajma nije želio komentirati.

Bučanac je rekao da osim plaća u 3. maju traže i povrat duga Uljanika prema 3. maju te da smatraju da je vrijeme za razvod braka od Uljanik grupe i nastavak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, ali s nekim drugim partnerom.

Dodao je da od premijera Andreja Plenkovića, koji će ih danas primiti, očekuju konketne odgovore.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić zahvalio je Županiji i gradskoj upravi, koji su, kako je rekao, sudjelovali u organizaciji autobusa.

Ocijenio je da je Vlada sukrivac za stanje u Uljaniku i 3. maju, navodeći da radnici 3. maja imaju četiri osnovna zahtjeva - isplatu plaće, smjene svih uprava, vraćanje pozajmice, koju je 3. maj dao Uljaniku te odvajanje 3. maja od Uljanik grupe. Šoljić je dodao da je ukupna suma pozajmica koje je 3. maj dao Uljaniku oko 800, a ne 500 milijuna kuna, koliko se do sada navodilo, budući su, kaže, pronađene još neke pozajmice.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da se nada dobrim informacijama, da je odaziv radnika velik. Mogu nas zatvoriti i ugasiti, ali vidjet će i što je moć ovih ljudi kada dođu u Zagreb, kazao je dodavši da se nada da će sve proći mirno i dostojanstveno.

Na ulazu u Brodogradilište 3. maj građani su u nedjelju, a nekolicina i u ponedjeljak, donosili hranu i vodu radnicima, koji su krenuli na put prema Zagrebu, iskazujući im potporu i želje da ustraju do ispunjenja svojih zahtjeva.

Opći štrajk u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

U očekivanju prosvjednika na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu okupila se nekolicina aktivista s transparentima podrške štrajku. Podršku su došli dati i radnici tvrtke Messer Croatia Plin, a i jedne i druge po dolasku su legitimirali i evidentirali predstavnici policije koji osiguravaju mjesto događaja.  (Milan PAVLOVIĆ i Chiara BILIĆ, snimili Milivoj MIJOŠEK i Chiara BILIĆ)

Polazak radnika Uljanik grupe s pulske Rive jutros oko 6 sati:

 

Samir Hadžić iz SZOB-a čita pismo potpore koje su mu prije polaska uručili građani Pule i poručuje: "Prestanite nas lagati!".

 Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of