MALI IZNOS, ALI VELIK OSJEĆAJ PREVARE

Puljanka opljačkana u državnoj tvrtki. Naplatili joj nevjerojatni iznos za "podizanje gotovine". Kada je pitala zbog čega, rekli su joj da "ONI TO TAKO RADE"!

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Naši radnici su upoznati s naplaćivanjem provizije te bi svakako trebali upozoriti korisnika na to prije provedbe transakcije. Druga je mogućnost da je došlo do nenamjerne pogreške radnika koji je korisnici pri prodaji pogrešno proveo plaćanje pa je banka naplatila proviziju. Ako je došlo do pogreške, novac će biti vraćen, kažu u Hrvatskoj pošti

 

Puljanka Vanja Strenja nemalo se iznenadila kad su joj u Glavnoj pošti na Danteovom trgu, gdje je paket platila kreditnom karticom, zaračunali i naknadu za podizanje gotovine od 15 kuna. Sve se zbilo kada je, kaže, otišla preuzeti paket pouzećem.

- Nedavno sam opljačkana u glavnoj pulskoj pošti. Pljačka nije bila nasilna, nije bilo oružja ni prijetnji, dapače sve ljubazno i sa smiješkom jer tako se danas radi. Sve je bilo na "legalan" način, navodno. Što se ustvari dogodilo? Otišla sam u poštu podignuti paket za koji je trebalo platiti otkupninu od 280 kuna. Iako je pošiljatelj platio poštarinu, ja sam pošti ipak za njihovu uslugu morala platiti 10 kuna. Da ne bih potrošila sav novac u novčaniku, pitala sam mogu li platiti karticom, na što je ugodna i nasmijana prodavačica odgovorila da mogu, priča Vanja Strenja.

Beskontaktna kartica

- Izvadila sam beskontaktnu karticu koju nije potrebno davati prodavačici nego samo dotaknuti uređaj. Međutim, prodavačica ipak uzima karticu, što mi je bilo neobično, ali se nisam protivila vidjevši da je uređaj za naplatu na drugom radnom stolu. Transakcija je obavljena, potpisala sam, zahvalila se i otišla. Kad sam nakon pola sata sasvim slučajno putem internetskog bankarstva željela platiti neki račun, neugodno sam se iznenadila. Među posljednjim transakcijama pisalo je da sam podizala gotovinu na bankovnom uređaju na Danteovom trgu, a s obzirom da to nije moja banka, zaračunata mi je provizija od 14,81 kune, kazuje Strenja.

Nije bitno što se ne radi o velikom iznosu, dodaje, ali se pita tko ima pravo s njenom karticom raditi što hoće a da je prethodno ne obavijesti. Da je znala da će joj naplatiti proviziju, platila bi, kaže, gotovinom.

- Kao furija sam odjurila do pošte i tražila šeficu. Kad sam joj, ljutita, rekla što se dogodilo, rekla mi je da oni to tako rade!? Kad sam joj objasnila da nitko s mojim novcem i karticom ne može raspolagati i raditi što hoće, rekla je da je to njihova procedura kad se radi o paketima s pouzećem, ali da me službenica morala obavijestiti, kaže Strenja. Pita se može li se to dogoditi na bilo kojem drugom prodajnom mjestu. "Plaćaš račun u dućanu, a oni naprave neku čudnu transakciju preko svoje banke i dignu ti neki iznos. Zanima me smiju li tako nešto raditi, je li to u skladu sa zakonom? U svakom slučaju, osjećam se prevarenom i poštu ću zaobilaziti u širokom luku kadgod je to moguće. A vi, ako plaćate nešto u pošti, ne dajte svoju karticu ili budite oprezni", poručuje sugrađanka.

Priču smo provjerili u Hrvatskoj pošti, gdje vele da bi za provjeru konkretnog slučaja trebali više podataka, na primjer presliku računa ili tip usluge plaćene karticom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of