REZIME Gostiju šest, a noćenja 3,5 posto više nego lani

Pula ostvarila još jednu rekordnu turističku godinu

| Autor: A. DAGOSTIN

Tradicionalno najviše gostiju došlo je iz Njemačke, ali na razini prethodne godine, sljedeći su Talijani s povećanjem od pet posto, te gosti iz Velike Britanije s povećanjem od 11 posto * Domaći gosti su na četvrtom mjestu s ostvarenih 135.267 noćenja i povećanjem od 11 posto

 

Pula se može pohvaliti još jednom rekordnom turističkom godinom iza sebe jer ju je u 2019. godini posjetilo 465.160 gostiju što je za šest posto više od 2018. godine, a navedeni gosti ostvarili su 2.306.309 noćenja što je za 3,5 posto više od 2018. godine.

- Za navedeno su sigurno zaslužna sva poduzeća i obrti koji se na razne načine bave turizmom, ali i svi ostali koji pružaju podršku turizmu, kao i Grad Pula sa svojim poduzećima i institucijama. Za rezultate su zaslužna i razna događanja s kojima je Pula u Hrvatskoj pri vrhu po broju i raznovrsnosti. Ona se odvijaju kroz cijelu godinu, počevši od Arene, Kaštela, pa do ulica i trgova, kaže direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Od lipnja do rujna svakodnevno se održi od dva do četiri događaja, a i u ostalim mjesecima se iz godine u godine broj događanja povećava čemu između ostalog svjedoči i najavljena "Klupska zima u Puli".

 

Iznajmljivači rasli 7 posto

 

Tradicionalno najviše gostiju došlo je iz Njemačke te je njih 76.657 ostvarilo 491.953 noćenja što je na razini prethodne godine. Sljedeći su Talijani s ostvarenih 210.213 noćenja i povećanjem od pet posto, te gosti iz Velike Britanije s ostvarenih 204.772 noćenja i povećanjem od 11 posto. Domaći gosti su na četvrtom mjestu s ostvarenih 135.267 noćenja i povećanjem od 11 posto. Prema vrsti kapaciteta najveće povećanje noćenja imaju plovni objekti od 10 posto, a slijede ih mali iznajmljivači sa sedam posto, apartmani u vlasništvu poduzeća s pet posto, te hoteli s tri posto i kampovi s jedan posto.

- Za hostele možemo reći da su na razini prošle godine, a apartmanska naselja ostvarila su manje noćenja iz razloga što je Arena Hospitality Grupa dio tih kapaciteta namijenila za radnike što se ne ubraja u turistička noćenja, kaže direktorica Cinkopan Korotaj.

 

Za Novu najviše domaćih

 

Za novogodišnje praznike u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja u Puli je ostvareno 4.413 noćenja što je za 1.870 noćenja manje nego u 2018. godini.

- Razlog je ranije zatvaranja hotela Park Plaza Histria, koji je inače radio u tom periodu, radi rekonstrukcije pojedinih dijelova. Unatoč tome apartmani malih iznajmljivača i poduzeća ostvarili su povećanje od dva posto, što znači da je bilo više individualaca, a manje grupa što je vidljivo i kroz strukturu gostiju prema zemljama dolazaka, nastavlja Cinkopan Korotaj.

Za razliku od prethodnih godina kada su u vrijeme novogodišnjih blagdana prednjačili gosti iz Italije i Austrije koji su češće dolazili organizirano u grupama, u 2019. godini na prvom mjestu su bili domaći gosti, prate ih gosti iz Slovenije, te Italije i Njemačke. Unatoč manjoj posjeti gostiju koji su noćili u Puli moglo se po gradu vidjeti mnoge grupe iz cijele Istre, a zamijećen je veći individualni posjet gostiju koji dolaze iz drugih gradova što je zasigurno doprinijelo i posjećenosti manifestacije "Prosinac u Puli".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater