TEŠKO RAZDOBLJE

RADNICIMA ULJANIKA PRIJETI ISKAPČANJE STRUJE Grad Pula podmirit će dugovanja radnika za obroke, prijevoz i smještaj prema Uljanik Standardu

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(A. TOŠIĆ/ARHIVA)

Odgoda plaćanja, odnosno omogućavanje obročnog plaćanja pojedinih obaveza poput odvoza smeća, troškova isporuke vode, školskih marendi za djecu ili komunalne naknade, neke su od mjera kojima se pokušava pomoći krizom pogođenim bivšim radnicima da premoste teško financijsko razdoblje i stanu na svoje noge

 Premda je od otvaranja stečajeva u Uljanikovim društvima prošlo već gotovo četiri mjeseca, duga agonija i višemjesečna neisplata plaća ostavila je niz problema u nasljeđe bivšim Uljanikovcima. Dojučerašnjim radnicima ostali su brojni nagomilani dugovi koji opterećuju njih i njihove obitelji. Tek što je zahvaljujući intervenciji i pomoći lokalne samouprave otklonjena prijetnja ovrhe duga za neplaćene tople obroke i stanarinu, dijelu bivših radnika, zbog duga za potrošenu električnu energiju, stigla je na adresu "čestitka" iz HEP-a. 

Mjesecima bez plaće

Zbog tih prijetnji ovrhama i iskapčanjima zamjenik gradonačelnika i predsjednik IDS-a Pule Robert Cvek uputio je apel čelnicima države i državnih poduzeća da pokažu konkretnu solidarnost prema radnicima Uljanika. Naime, kazao je, da je FINA krenula s novim valom blokiranja računa radnicima Uljanika, dok je nekima Hrvatska elektroprivreda obustavila i isporuku električne energije.

"Jako dobro znamo da se država prema radnicima Uljanika ponijela blago rečeno neljudski. Činjenica je i da su poruke koje su dolazile iz državnog vrha kako čini sve, pa i nadljudske napore da riješi problem sugerirale većini radnika da moraju vjerovati u spas Uljanika. Ti isti radnici mjesecima su radili bez plaće i na visokim temperaturama. Time su, po tko zna koji put, dok su se računi nagomilali, podmetnuli svoja leđa kako bi se Uljanik izvukao iz gliba u koji je gurnut zbog nečinjenja države", kazao je Cvek.

Predsjednik IDS-a Pule naglasio je da agonija Uljanikovaca mora jednostavno prestati. "Vrijeme je da država pokaže da je ona tu zbog ljudi, a ne obrnuto. Ovim putem želim uputiti apel čelnicima državnih institucija i poduzeća da pokažu solidarnost prema radnicima Uljanika. Obustavite ili odgodite ovršne postupke prema Uljanikovcima, jer je njihov jedini 'krimen' to što su vjerovali da država može riješiti problem", poručio je. 

Teško razdoblje

Odgoda plaćanja, odnosno omogućavanje obročnog plaćanja pojedinih obaveza poput odvoza smeća, troškova isporuke vode, školskih marendi za djecu ili komunalne naknade, neke su od mjera kojima se pokušava pomoći krizom pogođenim bivšim radnicima da premoste teško financijsko razdoblje i stanu na svoje noge. Za one koji su zatražili pomoć i bili socijalno najugroženiji, a radilo se o 109 osoba, grad je izdvojio 130 tisuća kuna za pokrivanje troškove stanovanja i vrtića za djecu. Grad Pula podmirit će i otvorena dugovanja radnika Uljanika po osnovi troškova obroka, prijevoza i smještaja prema Uljanik Standardu. Radi se o 346 osoba koje žive na području Grada Pule za koje će biti uplaćeno 253 tisuće kuna duga. Ukupan dug bivših radnika prema Uljanik Standardu iznosi oko 330 tisuća kuna, no na inicijativu zamjenika pulskog gradonačelnika i taj preostali dio bit će pokriven, odnosno općine i Grad Vodnjan na čijem području žive bivši radnici koji su dužnici odlučili su se uključiti i pomoći u rješavanju tog problema. Grad Pula formirao je i Povjerenstvo za pomoć i savjetovanje svim radnicima Uljanika o mogućnostima njihovog daljnjeg zapošljavanja, a jedan od projekata bit će financiranje prekvalifikacije i dokvalifikacije za posao kod lokalnih poslodavaca koji ne uspijevaju zadovoljiti potrebe za radnom snagom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of