Pozitivnu priču koju smo postigli s edukacijskom kuhinjom sada smo željeli namijeniti građanima i turistima, kaže voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju AZRRI-a Jasenka Kapuralin
Bliži se kraju jednoipolgodišnji europski projekt Key Q+ (Interreg Italija - Hrvatska) Agencije za ruralni razvoj Istre koji za cilj ima obogaćivanje turističke ponude novim turističkim proizvodima temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini dviju zemalja. Ovaj je projekt nastavak projekta Key Q s kojim je u razdoblju od 2013. do 2015. godine na Gortanovom brijegu uređen Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se provode kulinarske radionice. Ovoga su puta uz AZRRI partneri centar za profesionalnu edukaciju Civiform iz Čedada (Cividale del Friuli), Grad Pula, Grad Čedad (Cividale del Friuli), Tržnica Pula, Centar za strukovnu edukaciju iz Mestrea, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, centar gastronomske kulture Casa Artusi iz Forlimpopolija te udruga "Slow food" Furlanija-Julijska krajina.
Kuhinja na tržnici
- Pozitivnu priču koju smo postigli s edukacijskom kuhinjom htjeli smo predstaviti i drugim gradovima i općinama pa smo tako našli domaće partnere u Gradu Puli i Tržnici Pula. Naime, naša edukacijska kuhinja na Gortanovom brijegu namijenjena je profesionalnom sektoru: kuharima, šefovima i stručnom osoblju, a sada smo željeli realizirati edukacijsku kuhinju koja će biti prvenstveno namijenjena građanima i turistima, kazala je voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju AZRRI-a Jasenka Kapuralin.
Na prvom katu pulske tržnice tako se trenutno osposobljava edukacijska kuhinja koja će se otvoriti 9. svibnja, dok će se 17. i 18. svibnja ondje održati Festival autohtonih proizvoda. U njoj će se i ubuduće održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule. Primjerice gosti će tako ondje moći kušati reinterpretirane recepte austro-ugarske kuhinje. Jedan od predloženih sljedova koji je kreirao šef Robert Perić uzimajući u obzir običaje i navade kao i dostupnost namirnica iz perioda vladavine Austro-Ugarske na teritoriju Istre za hladno predjelo nudi salatu od nadeve, pancete i zelja, zatim teleći jezik s krumpirima i gljivama na salatu te kuhanu juneću obrazinu s pečenim kupusom i crnim vinom. Za topla predjela bi se nudila: juha od ječma sa sušenim mesom od svinjetine, juha od krumpira s prženom kapulom i češnjakom, maneštra od kiselog kupusa s junećim jezikom u soli te gulaš od divljači s njokima od pirovog brašna. Predložena glavna jela su: pirjana juneća plećka s frigancima od krumpira i povrćem, juneća lešada u juhi s kuhanim krumpirom i fažolom te janjeća koljenica na padelu s lećom. Za desert carske mrvice, njoki punjeni šljivama ili marmeladom od marelica te krema od sira s voćem i cimetom.
Osmislit će i novi turistički itinerer kojim će povezati buduće Key Q točke: Edukacijski gastronomski centar Istre kraj Pazina, Tržnica Pula, Muzej Apoksiomen na Malom Lošinju, povijesna zgrada "Brod slobode koji je skrenuo na istok" u Občinama, srednjovjekovna kuhinja u Čedadu, Vinska izložba u Pramaggioreu, Casa Artusi u Forlimpopoliju.
Posjet Torinu i Pordenonu
S ciljem daljnjeg povezivanja s međunarodnim partnerima izaslanstvo AZRRI-ja od 9. do 11. veljače boravilo je na kulinarskom sajmu "Cucinare" koji se održao u Pordenonu gdje je šef kuhinje Robert Perić pripremio autohtona istarska jela. Voditeljica projekta Jasenka Kapuralin predstavila je aktivnosti projekta Key Q+, ali i dugogodišnji projekt zaštite autohtonih pasmina poput istarskog goveda kroz gastronomiju. Sajam Cucinare godišnje pohodi oko 18 tisuća posjetitelja, a na njemu se održi oko 130 događaja ili radionica. Ondje je za posjetitelje šef Perić pripremio ovaj jelovnik koji je dobro primljen: tartar od boškarina na salsi od inćuna i crnih maslina, majoneza od maslinovog ulja, karamelizirani maslac i pjena od istarskog češnjaka, tagliata od male ruže istarskog tovara na karboniziranoj mrkvi, krumpir u teranu i istarski tartuf.
Isto izaslanstvo pohodilo je još u rujnu sajam Terra Madre u Torinu s ciljem promoviranja istarske autohtone kuhinje. Radi se o međunarodnoj gastronomskoj izložbi u organizaciji talijanske udruge Slow food, Grada Torina i Regije Pijemont koja se održava svake dvije godine.
Proljetni ciklus radionica
U sklopu projekta trenutno je u tijeku proljetni ciklus edukacijsko-kuharskih radionica na Gortanovom brijegu. Šef Marijo Čepek 18. i 19. ožujka održao je tečaj "Kako pripremiti namirnice za sezonu", a 20. ožujka "Kreativna jela s roštilja". Šef Emanuelle Scarello 25. i 26. ožujka drži tečaj "Ekološki proizvodi Istre u Michelinovoj kuhinji". U travnju još slijedi tečaj "Oštrige i pedoći iz Limskog kanala" šefa Davida Skoka koji će se održati prvog travnja, i idućeg dana "Neka nova jela Hrvoja Zirojevića". Proljetni ciklus se odvija u suradnji s institucijama uključenim u projekt koje sufinanciraju 50 posto iznosa ugostiteljima s područja Istarske županije. Informacije i rezervacije termina vrše se isključivo na [email protected] ili na telefon 052/351-596.
Inače, projekt Key Q+ sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupni budžet projekta iznosi 871 tisuću eura, od čega EFRR financira 741 tisuću eura. Na Agenciju za ruralni razvoj Istre otpada 182 tisuće eura, na Tržnicu Pula 98 tisuća eura, a na Grad Pulu 66 tisuća eura.