PETI DAN ŠTRAJKA

FOTO / VIDEO / Dosad najmasovniji prosvjed u Puli NA ULICAMA VIŠE TISUĆA RADNIKA ULJANIKAProcjenjuje se da je na ulice danas izašlo više tisuća radnika Uljanika koji i dalje čekaju svoje plaće za srpanj kao i smjenu Uprave. Dosad je to najmasovniji prosvjed u Puli, a građani koji se spontano pridružuju Uljanikovcima s ulica poručuju: "Ustrajte", ne odustajte".

Peti dan štrajka Uljanikovci su ponovno napustili svoja radna mjesta te su krenuli u prosvjed tražeći plaću ali i očuvanje svojih radnih mjesta. Prvo su krenuli na Forum gdje su ponovno tražili obraćanje pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, no on je i danas u Zagrebu. Obratio im se zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je rekao da će se tijekom današnjeg dana na temu Uljanika sastati gradonačelnik Boris Miletić i ministar gospodarstva Darko Horvat poručivši da je Gradu u interesu isključivo očuvanje brodogradnje i radnih mjesta.

SINDIKAT PREPOROD DAO PODRŠKU RADNICIMA ULJANIKA I 3. MAJA: Rad bez plaće obezvrjeđuje radnika ali i smisao nastanka hrvatske države

Radnicima Uljanika i 3. Maja svoju su podršku jučer izrazili i članovi Sindikata Preporod za Istarsku i Primorsko-goransku županiju.

- Kolegice i kolege! Vaša borba za isplatu pošteno zarađenih plaća u Uljaniku i 3. maju borba je i za Hrvatsku u kojoj će rad svakog radnika biti pošteno i na vrijeme plaćen. Stoga, u ovom teškom trenutku, uz vas trebaju biti svi radnici bez obzira na svoj položaj ili situaciju u kojoj se njihova tvrtka ili djelatnost nalazili. Neisplata plaće u Hrvatskoj će biti moguća sve dok uskraćena plaća bilo kome ne postane problem svake radnice i svakog radnika. Rad bez plaće obezvrjeđuje radnika, ali obezvrjeđuje i sam smisao nastanka i opstojnosti hrvatske države. Upravo stoga, kolegice i kolege, cjelokupno članstvo Sindikata Preporod podržava vas u vašim opravdanim zahtjevima i pravednoj borbi, stoji u pismu podrške kojeg su potpisali Igor Jovanović iz županijskog vijeća Sindikata Preporod za Istarsku županiju i Hrvoje Tomljanović iz županijskog vijeća Sindikata Preporod za Primorsko- goransku županiju te Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

I u 3. maju štrajk ide dalje

Štrajk u Brodogradilištu 3. maju u Rijeci nastavljen je, radnici očekuju da se do petka osigura novac za dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što im se isplate plaće za srpanj, rekao je u utorak predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović.

Todorović je kazao da očekuju da se do petka osiguraju dvije plaće, putem komercijalnih banaka, i tako premosti razdoblje do restrukturiranja Uljanika.

Rekao je da će se Štrajkaški odbor danas sastati s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i županom Zlatkom Komadinom, a da bi se tijekom dana Štrajkaški odbor trebao sastati i s predsjednikom Uprave Maksimilijanom Percanom.

Oko tisuću nezadovoljnih radnika Uljanika i 3. maja jučer je prosvjedovalo na Markovu trgu pred Banskim dvorima tražeći isplatu srpanjskih plaća i ostavku Uprave Uljanik grupe.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je nakon sastanka s predstavnicima štrajkaških odbora pulskog i riječkog brodogradilišta da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

Predstavnici štrajkaških odbora Uljanika i 3. maja su nakon sastanka bili djelomično zadovoljni. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ, B. PETROVIĆ, Hina, snimili Dejan ŠTIFANIĆ i Filip ŠKATAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater