MEĐU NJIMA JE I PULSKI ŠTUT

Ministarstvo turizma financira uspostavu regionalnih centara kompetentnosti ZA ŠEST PROJEKATA OSIGURANO 388 MILIJUNA KUNA

| Autor: Glas Istre

Pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu dobitnica je ukupno 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz socijalnog fonda za realizaciju drugog dijela projekta uspostave regionalnog centra kompetencija, zbog čega će ministar turizma Gari Cappelli sutra u Puli svojim potpisom amenovati tu odluku

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula dobitnica je ukupno 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz socijalnog fonda za realizaciju drugog dijela projekta uspostave regionalnog centra kompetencija, zbog čega će ministar turizma Gari Cappelli sutra u Puli svojim potpisom amenovati tu odluku. Kao što je ranije već kazala od ravnateljica škole Orhideja Petković, novac će se usmjeriti na usavršavanje nastavnika/mentora kod poslodavaca te opremanje škole na Stoji. U projekt je, naime, već uloženo 30 milijuna kuna čime se uredilo šest učionica i pet praktikuma.  

Lenta irečenica

Odluku o financiranju šest projekata u ukupnom iznosu 388 milijuna kuna za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva koji se 85 posto financiraju iz spomenutog Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna, donijelo je, naime, upravo Ministarstvo turizma.

"Financiranje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavlja zasigurno dugoročno rješenje kojim će se u razdoblju od sljedećih nekoliko godina sustavno pristupiti problemu nedostatka radne snage. Riječ je o konceptu regionalnih centara kompetentnosti za čiju uspostavu je osigurano više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom“, istaknuo ministar Gari Cappelli.

Pulska je srednja škola prije dvije godine izabrana da postane jedan od 25 regionalnih centara kompetencija u strukovnom obrazovanju te jedna od šest iz sektora turizma i ugostiteljstva.

U sektoru turizma i ugostiteljstva je, inače, imenovano šest regionalnih centara kompetentnosti koji su se izravno kandidirali za 300 milijuna kuna raspoloživih sredstava, raspisanog u srpnju 2019. godine. Kako su podnesene prijave premašile taj iznos, temeljem ocjene njihove kvalitete, osigurana su dodatna sredstva za njihovo financiranje u ukupnom iznosu 388 milijuna kuna.

Ključni partneri

Škole dobitnice su Srednja škola u Zaboku, splitska Turističko-ugostiteljska škola, osječka Ugostiteljsko-turistička škola, Ugostiteljska škola u Opatiji, Turistička i ugostiteljska škola iz Dubrovnika te pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Koncept regionalnih centara kompetentnosti zasniva se na učenju temeljenom na radu, pri čemu su poslodavci ključni partneri ustanovama za strukovno obrazovanje. Održivost centara se bazira na trajnoj suradnji s gospodarskim subjektima, odnosno poslodavcima te pravodobnom reagiranju na potrebe tržišta rada. Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je eliminirati ili minimizirati trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u procesu njihove uspostave imaju i visokoškolske ustanove, kao i strukovna udruženja, komore, strani partneri te drugi zainteresirani dionici.


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini