Dar čitateljima

Kalendar Glasa Istre i Hrvatske elektroprivrede 7. prosinca u vašim novinama: Učenici pokazali zavidno umijeće u pripremanju istarskih slanih i slatkih jela

| Autor: Mirjana PERKOVIĆ MELON
Maturantice slastičarskog usmjerenja (Snimio Milivoj Mijošek)

Maturantice slastičarskog usmjerenja (Snimio Milivoj Mijošek)


I ove godine, u srijedu, 7. prosinca svim čitateljima, već tradicionalno, darujemo kalendar Glasa Istre na 13 stranica, a sada vam otkrivamo i temu.

S obzirom da je prošle godine bila prava pomama za našim "slatkim kalendarom" s fotografijama i recepturama za izradu istarskih slastica čija se receptura desetljećima prenosi s generacije na generaciju, sada predstavljamo slano – slatku kombinaciju.

(Snimio Milivoj Mijošek)Priprema slanih jela (Snimio Milivoj Mijošek)

Dvanaest stranica kalendara za 2023. godinu krasit će fotografije nekih od izvornih jela istarske kuhinje u suvremenijoj prezentaciji, a koja su pripremili učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, polaznici III. g razreda za zanimanja kuhar i slastičar.

Po mentorstvom Roberta Perića, stručnog učitelja slastičarstva i kuharstva i Igora Cicerana, stručnog učitelja kuharstva, učenici su bili glavne "zvijezde" u stvaranju našeg ovogodišnjeg sadržaja.

(Snimio Milivoj Mijošek)Robert Perić (Snimio Milivoj Mijošek)

Praktikum Škole na Stoji bio je mjesto gdje se najprije pripremalo šest slanih jela – žgvacet s palentom, kunelić u padeli, brodet od sitne ribe, rižot sa sipama, pljukanci s pršutom i njoki na žlicu sa gljivama, a zavidno znanje i spretnost u pripremi pokazali su mladi budući kuhari - Mihael Petričević, Matej Radolović, Antonijo Banović, Luka Cukon, Mateo Šterpin, Filip Grabovac, Mateo Peršić, Ivan Jakačić i Filip Radola, vrlo talentirana generacija, po riječima razrednika i mentora, učitelja Cicerana. Neki od njih već su i stipendisti renomiranih   kompanija.

(Snimio Milivoj Mijošek)Mladi budući kuhari s mentorom (Snimio Milivoj Mijošek)

Urednik fotografije Glasa Istre, Milivoj Mijošek imao je odličan materijal za snimanje atraktivnih fotografija u što ćete se i sami uskoro uvjeriti.

U "slatkom" dijelu kalendara ove smo se godine odlučili predstaviti vam nekoliko varijanti biškota: biškoton (s ružmarinom i orihima), biškote na makinu, amarete (bumbarske), biškote z mendulami, cantuccine (z mendulami i kaduljom) i breskvice, ovoga puta punjene čokoladom.

Biškoti su najčešće bili pripremani za vjenčanja i posebno su bili popularni "oni na makinu za meso", na čiji se završetak montirao poseban nastavak sa šablonama različitih oblika. Izrada biškota bila je osobito popularna sredinom prošlog stoljeća, a i danas ćete ih pronaći u trgovinama izvornih istarskih slastica.

(Snimio Milivoj Mijošek)Biškoti z mendulami (Snimio Milivoj Mijošek)

Za izradu i prezentaciju zahvaljujemo maturanticama – budućim slastičarkama Andreji Pavlović, Tamari Mišković, Luciji Bažon i Aurori Carraro.

Naravno, na podložnom kartonu kalendara pronaći ćete, kao i lani, svu recepturu pripremljenih delicija.

(Snimio Milivoj Mijošek)Igor Ciceran (Snimio Milivoj Mijošek)

Pokrovitelj kalendara je Hrvatska elektroprivreda d.d., a „veliko hvala“ i ove godine upućujemo našim domaćinima - djelatnicima i učenicima Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule.

Dar Glasa Istre pronaći ćete u svojim novinama početkom prosinca.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater