U SURADNJI S HEP-OM

FOTO / Danas u Glasu Istre "Istrijanski banak" na dar svim čitateljima

| Autor: Mirjana PERKOVIĆ MELON


Danas, 7. prosinca u vašim ćete novinama pronaći kalendar na dar. Ovogodišnja je tema slatko-slana. Na 13 stranica kalendara darujemo vam fotografije nekih od tradicionalnih glavnih jela i slastica koja su pripremale uglavnom naše mame i none.

Izvorna receptura koristi se i danas u mnogim prigodama, a neka od jela predstavili smo na suvremeniji način.

Sve sastojke i način pripreme pronaći ćete na podložnom kartonu i sigurni smo da će se mnogi od vas za predstojeće blagdane upustiti u izradu tradicijskih slastica.

S obzirom da je prošlogodišnji kalendar u kratkom vremenu bio razgrabljen na svim prodajnim mjestima, zaključili smo da je gastronomija kao tema pogođena te smo tim povodom ponovno krenuli u suradnju s učenicima i stručnim učiteljima pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, polaznicima za zanimanje kuhar i slastičar.

Vrijedni učenici pokazali su svoje umijeće i u dva dana snimanja pripremili sve za pravi "istrijanski banak".

Upoznali smo maturante III g razreda, buduće kuhare - Mihaela Petričevića, Mateja Radolovića, Antonija Banovića, Luku Cukona, Matea Šterpina, Filipa Grabovca, Matea Peršića, Ivana Jakačića i Filipa Radolu i njihovog razrednika i mentora - stručnog učitelja kuharstva, Igora Cicerana.

Izbor je pao na pripremu 5 jela, i to: žgvacet s palentom, brodet od miješanih morskih plodova, njoke na žlicu s gljivama, kunelića u padeli s lovorom i ružmarinom i rižot od sipa. Ne samo da je prezentacijski lijepo izgledalo, nego je bilo i za prste polizati.

Za izradu i prezentaciju slatkih jela bile su zadužene maturantice, buduće slastičarke: Andreja Pavlović, Tamara Mišković, Lucija Bažon i Aurora Carraroa pod mentorstvom Roberta Perića, stručnog učitelja kuharstva i slastičarstva.

Tema ovog dijela kalendara su biškoti, suhi keksi koje su domaćice pripremale većinom za vjenčanja.

Sigurno ste čuli za one popularne biškote na makinu za meso, na čiji se završetak montirao poseban nastavak sa šablonama različitih oblika. Izrada biškota bila je osobito popularna sredinom prošlog stoljeća, a i danas ćete ih pronaći u trgovinama izvornih istarskih slastica.

Na našim stranicama pronaći ćete još biškoton z orihi i ružmarinom, amarete, biškote z mendulami, cantuccine na istarski način z mendulami i kaduljom te breskvice, ovoga puta punjene čokoladom. Naslovnicu krasi caffe corretto, kratka kava s malim bičerinom rakije, da bi kafe imalo šuštancu.

Uz podršku našeg sponzora, Hrvatske elektroprivrede, sigurni smo da ćete ovaj kalendar sačuvati u nekoj od vaših ladica. Okušajte se u izradi, ako već niste, okupite mlađe oko sebe, sačuvajte tradiciju, dodajte u recept nešto svojega.

Profesionalne fotografije izradio je naš urednik Milivoj Mijošek, a projekt je realizirao Marketing Glasa Istre. Velika hvala ravnateljstvu i učenicima pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Sponzor: 

Hep

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater