PIŠE EMIL PERDEC
ENOTEKA: Gran Teran kao teretana i Champagne Allart
Nakon ovih prazničnih dana koji su polako iza nas, mnogi su već počeli davati uobičajena standardna obećanja da će u novoj godini odmah krenuti na dijetu, a oni odlučniji spominju i upisivanje u teretane. Eto, upravo sam na tu temu nedavno na jednom našem portalu pročitao kako je jedno istraživanje provedeno u SAD-u, na Sveučilištu Alberta, pokazalo da crno vino sadrži resveratrol koji proizvodi efekte slične onima koje dobijemo nakon vježbanja. U tom istraživanju kažu da resveratrol djeluje na srce i mišiće isto kao i sat vremena provedenih u teretani, a može biti posebno od pomoći onima koji žele vježbati, ali su preslabi za to. Dakle poučen ovim istraživanjem, odlučio sam u znanstvene svrhe kušati Coronicin „Gran teran“ iz berbe 2015. i tu moju disertaciju naravno podijelim s Vama! Samo podsjećam da je Coronicin „Gran teran“ perjanica ovog podruma, a kako mi je u razgovoru Moreno spomenuo, i berbe '16., '17. i '18., koje su trenutno na odležavanju, bit će izvrsne. Grožđe za ovo vino brano je krajem rujna, a nakon berbe i prerade odrađena je maceracija od 40 dana, treba istaknuti da je ovo novitet jer su dosadašnji gran terani obično macerirani 30 dana. Vino je potom odležavalo 20 mjeseci u različitom drvu, 25 posto u rabljenim barrique bačvicama, a 75 posto u velikim 500 i 2600 litarskim drvenim bačvama. Pred puštanje na tržište, vino je još šest mjeseci odležavalo u bocama. Ističe se lijepom, dubokom rubin crvenom bojom s ljubičastim rubovima, bistro je i gusto, pred kušanje natočio sam ga u veću bordošku čašu i pustio da se nadiše kako bi se pokazao što boljim. Vrlo brzo vino se počelo otvarati i pokazivati svoju raskoš. Na prvo mirisan je, dolazi nota borovnice na koju se naslanja nota čokolade i višnje, kasnije dolazi nota sladića ili liqurizie. Kako se vino otvara, osjeća se nota dima s malo vanilije i malo klinčića. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga svježina tipična za sortu koju prate fini tanini kojima još malo treba da se ispeglaju, vino je vrlo ukusno, sa srednjim tijelom. Ima dobar balans, intenzivnost okusa mu je izražena, a okus u ustima traje dosta dugo. Na aftertasteu mi se javlja nota borovnice. Vino ima jako dobru harmoniju, lijepo se pije, a u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem deset godina. Enogastronomski izvrsno paše s mesnim jelima poput čripnje kombinirane s teletinom i svinjetinom uz krumpire i aromatične trave.