ZAGREB

Omogućen dvosmjerni plinski tok između Hrvatske i Slovenije

EPA

Tvrtka Plinacro objavila je u ponedjeljak da je na spojnom plinovodu između Hrvatske i Slovenije odnosno na interkonekcijskoj točki Rogatec omogućen dvosmjerni kapacitet, čime je, uz dosadašnji uvoz plina iz Slovenije, omogućen i izvoz plina iz Hrvatske. 

"Na spojnom plinovodu između Hrvatske i Slovenije (na interkonekcijskoj točki Rogatec), osim dosadašnjeg stalnog fizičkog kapaciteta za transport plina iz Slovenije u Hrvatsku, omogućen je i stalni fizički kapacitet za transport plina iz Hrvatske u Sloveniju, u iznosu od oko 30.000 prostornih metara na sat (m3/sat)", navodi se u priopćenju hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava.

Iz Plinacroa ističu da su time ispunili svoju obvezu omogućavanja dvosmjernog kapaciteta.

Naime, u skladu s uredbama Europskog parlamenta i Vijeća o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, operatori plinskih transportnih sustava dužni su omogućiti stalni fizički kapacitet za transport plina u oba smjera (dvosmjerni kapacitet) na svim spojnim plinovodima između država članica, osim ako je odobreno izuzeće od te obveze.

Slijedom ispunjenja te obveze, Plinacro i slovenski operator plinskog transportnog sustava, tvrtka Plinovodi, sklopili su novi sporazum o međudržavnom spojnom plinovodu (Interconnection Agreement), a u skladu s Uredbom Europske komisije 2015/703 o uspostavi mrežnih pravila interoperabilnosti i razmjene podataka, navodi se u priopćenju.

Inače, tehnički uvjet za dvosmjerni kapacitet je bila rekonstrukcija Plinskog čvora Zabok (regulacija protoka i kontrola mjerenja kako bi plin mogao odlaziti u pravcu Slovenije).

Kada se izgradi kompresorska stanica (KS1) kraj Velike Ludine u Moslavini, bit će moguće osiguranje višeg tlaka u sustavu, a time i veći protok, odnosno količine plina koje će biti moguće izvoziti u pravcu Slovenije (i trećih zemalja), napominju iz Plinacra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater