NASTAVAK ZAPOČETOG

Uskoro se održavaju unutarstranački izbori: Jurica Šiljeg napušta predsjedničku funkciju, HOĆE LI NOVI ŠEF ISTARSKOG HDZ-a POSTATI ANTON KLIMAN?

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Anton Kliman / Jurica Šiljeg (Snimio Milivoj Mijošek)

Anton Kliman / Jurica Šiljeg (Snimio Milivoj Mijošek)


Šiljeg: Nisam raspoložen da me vuku po novinama i prozivaju. Dobio sam gastritis od svih nerviranja. Meni to ne treba. Napokon, jedini sam izdržao cijeli mandat * Ne mogu potvrditi hoću li biti kandidat za predsjednika HDZ-a Istre, to ovisi o unutarstranačkim dogovorima. Trebalo bi stabilizirati i uzdići istarski HDZ. Volio bih da se u Istri vodi politika snošljivosti. Mislim da na Poluotoku više radikaliziraju političku scenu IDS i SDP nego HDZ, kaže saborski zastupnik Anton Kliman

Unutarstranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici – koji su prekinuti odlukom predsjedništva polovicom ožujka zbog korone – nastavljaju se u studenom.

O tome je odluku donijelo stranačko vodstvo na sjednici u ponedjeljak s napomenom kako će se novi izborni ciklus po načelu jedan član – jedan glas nastaviti kako bi se izabrali predsjednici i potpredsjednici općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a te nakon toga, vjerojatno do kraja prosinca, i članovi lokalnih županijskih odbora u toj stranci.

Izbori, čiji datumi održavanja umnogome ovise o pandemijskim prilikama u kojima se nalazimo, trebali bi završiti krajem 2020. ili početkom 2021. godine održavanjem općeg sabora stranke gdje će se izabrati članovi predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Time će se napokon završiti izborni proces započet još prošle zime kad su na unutarstranačkim izborima izabrani predsjednik Andrej Plenković, zamjenik predsjednika Tomo Medved te potpredsjednici Oleg Butković, Ivana Anušić, Zdravka Bušić i Branko Bačić.

Važan događaj

Završetak unutarstranačkih izbora nije važan događaj samo zbog toga što je lokalnim stranačkim čelnicima istekao mandat, nego i zbog lokalnih izbora 21. svibnja 2021. godine. Uspije li HDZ izabrati – u teškim okolnostima zbog korona pandemije – sva stranačka tijela – na lokalne će izbore moći izaći s kandidatima koji najbolje prezentiraju aktualnu politiku što je zastupa vodstvo stranke, te kandidate koji bi mogli politički surađivati s drugim strankama desnog centra, ali i regionalnim strankama.

U istarskom HDZ-u ističu kako su pripremni za održavanje unutarstranačkih izbora čim se donesu odgovarajuće odluke, iako još nemaju istaknutog kandidata za šefa županijske organizacije.

Dosadašnji predsjednik HDZ-a Istre dr. Jurica Šiljeg kaže kako se više neće kandidirati.

„Osobno, više se neću kandidirati i to sam već javno najavio. Meni je dosta, a tko će se kandidirati, možemo pretpostaviti. Ja ne živim od politike, želim se posvetiti obitelji, a na lokalnim izborima zanima me kandidatura u gradu Umagu. Nisam ni raspoložen da me vuku po novinama i prozivaju, dobio sam gastritis od svih nerviranja. Meni to ne treba. Napokon, jedini sam izdržao cijeli mandat kao predsjednik HDZ-a Istre, čak sam ga i produžio, jasno kaže Šiljeg.

On objašnjava i sam proces održavanja unutarstranačkih izbora.

„Prvo kreću općine, pa gradovi i potom županija. Nastavlja se proces koji je započet izborom predsjednika i predsjedništva stranke i onda je zaustavljen zbog epidemije korone. Procedura traje oko dva mjeseca – počinje s općinama i završava sa županijom – ali trenutačno sve ovisi o epidemiološkim mjerama. Možda će ići brže, da sve razine idu zajedno, pa da se ubrza. Bitno je završiti unutarstranački izborni proces zbog lokalnih izbora. Novi ili potvrđeni predsjednici općinskih i gradskih organizacija sastavljat će izborne liste, struktura će se mijenjati. Negdje možda neće, a drugdje će moći biti posve izmijenjena“, kaže Šiljeg.

Šef istarskog HDZ-a na kraju mandata ističe i kako je moguće da se u pojedinim sredinama, ovisno o izbornim rezultatima, nastavi suradnja s drugim strankama.

„Bitno je reći da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije nikada nikome branio da se ide u koalicije s bilo kime poslije lokalnih izbora. Mi u Umagu surađujemo sa SDP-om, ali nemamo potpisani sporazum. Sporazumi postoje s IDS-om u Fažani, Karojbi i Barbanu, ali nitko nije rekao da ne smijemo s njima. Rečeno je da u svojim sredinama možemo koalirati kako želimo i onda za to, naravno, odgovarati“, kaže Šiljeg i dodaje: „Stranka radi redovno, ali nema većih skupova zbog korone. Ne želimo izlagati ljude nepotrebnim rizicima“.

"Mali" izbori

U političkim kuloarima smatra se kako bi kandidat za predsjednika županijske organizacije HDZ-a Istre mogao biti saborski zastupnik i bivši ministar turizma Anton Kliman. On to ne potvrđuje, nego poručuje: „Napravit će se hodogram aktivnosti i održat ćemo izbore. Ne mogu potvrditi hoću li biti kandidat za predsjednika HDZ-a Istre, to ovisi o unutarstranačkim dogovorima. Trebalo bi stabilizirati i uzdići istarski HDZ. Volio bih da se u Istri vodi politika snošljivosti. Mislim da na Poluotoku više radikaliziraju političku scenu IDS i SDP nego HDZ.“

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini