TRI STRANKE

BALJANSKA KOALICIJA "NAŠA ISTRA" Željko Bilić iz Golaša: "Neke sredine u Istri još uvijek nemaju vodu"

Koaliciju za sada čine Istarski demokrati, Živi zid i Stranka umirovljenika, potpisana je u Balama, a nadaju se da će im se pridružiti i druge manje stranke

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Naša Istra - Željko Bilić u sredini

Naša Istra - Željko Bilić u sredini


Istarski demokrati, Živi zid i Stranka umirovljenika u Balama su potpisali koaliciju koja nosi naziv "Naša Istra" i s kojom će na izbore na Poluotoku.

Koaliciju je predstavio Željko Bilić iz Golaša kraj Bala, član Živog zida, koji nam je kazao da očekuje da će im se još koja stranka pridružiti, a posebice one manje.

- Ja ću, vjerojatno, biti drugi na županijskoj listi za ove izbore, kazao je Bilić koji je najvažnije točke programa za ovu priliku sažeo u nekoliko kratkih crtica.

- Mi kao stranka Živi zid zalažemo se da javni natječaji budu transparentniji i pošteniji u našoj županiji i da u županijskom proračunu bude više sredstava za male općine, odnosno da to nije samo raspodjela između većih gradova kao što su Rovinj, Poreč i Pula. Bitno je da se uspostavi suradnja s malim općinama, što bi trebalo rezultirati time da se u županijskom proračunu pronađe i više financijskih sredstava za male. Još uvijek postoje sredine u kojima mještani nemaju ni vodu, objašnjava Bilić, pa nastavlja kako će se poseban naglasak staviti i na mlade i rješavanje njihovog stambenog pitanja, odnosno na, ističe, dobivanje građevinskog zemljišta za izgradnju kuće ili stana.

Bilić dodaje da će se boriti i za umirovljenike, zbog čega su se i povezali sa Strankom umirovljenika. Pritom nam je prenio nekoliko ideja njihovih suradnika iz te stranke, koje je predstavio potpredsjednik i predsjednik županijske organizacije Mirko Bijelonjić. Naime, prema njegovim riječima, SU se zalaže za jačanje palijativne skrbi i program pomoći za umirovljenike koji su u lošim uvjetima u privatnim ili društvenim domovima. Također, kako napominje Bilić, cilj je i povećanje smještajnih kapaciteta u postojećim domovima, ali i izgradnja novih domova obzirom da samo u Puli 4.000 osoba čeka na isti.

- Znamo da Županija nema velika sredstva, ali možda bi javno-privatnim partnerstvom mogla graditi nove domove. Također, umirovljenicima bi se trebao omogućiti dostupan javni prijevoz, odnosno učiniti da cijena voznih karti bude smanjena. Organizirali bismo i prijevoz u kojem bi određeni grad ili županija kupili vozilo koje bi onda bilo na usluzi umirovljenicima, obzirom da su manja mjesta poput Golaša slabo prometno povezana, naš kaže sugovornik.

Treća karika ove koalicije, Istarski demokrati, kaže Bilić, smatraju da bi načelnici i drugi zaposlenici općina trebali biti volonteri jer, kako kaže, neke općine postoje samo da postoje, a mnogo se novca troši samo na njihovo funkcioniranje.

- Istarski demokrati zalažu se za smanjenje administrativnih službi na lokalnoj razini, odnosno za okrupnjavanje malih općina, zaključuje Bilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of