PROJEKT SPAŠAVANJA PINNE NOBILIS

MALENA PERISKA ORANGE DOBILA SVOG SKRBNIKA Brinut će se i za ostale primjerke ove ugrožene vrste o kojima brine pulski Aquarium

| Autor: Borka PETROVIĆ
Plemenita periska danas je nažalost rijetkost jer je napada parazit (Foto Udruga Eko more Medulin/Ilustracija)

Plemenita periska danas je nažalost rijetkost jer je napada parazit (Foto Udruga Eko more Medulin/Ilustracija)


Malena plemenita periska veličine od jedva centimetra naziva Orange prva je posvojena jedinka o kojoj će ubuduće brinuti logistička tvrtka Gebruder Weiss koja se obvezala da će osigurati hranu i za ostalih osam malenih te dvije odrasle o kojima brinu u jedinom utočištu u Hrvatskoj, u pulskom Aquariumu.

Uz to, Gebruder Weiss će pomoći i nabavci potrebne opreme kako bi plemenite periske imale uvjete za rast te jednoga dana mogle živjeti opet tamo gdje je njihovo prirodno stanište, u moru.

U nastojanju očuvanja plemenite periske, a povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode, Gebruder Weiss je među prvim kompanijama koja je prepoznala važnost zaštite i očuvanja ove ugrožene vrste koja je u Sredozemnom moru gotovo nestala, a procjene su da ih je u Jadranu jedva desetak.

- Svakodnevno djelovanje svih nas usmjereno je brizi o zajednici u kojoj živimo i radimo. Nama je društvena odgovornost duboko ukorijenjena u poslovanje mnogobrojnim projektima koje podupiremo na nivou cijele kompanije, a posebno smo ponosni da smo prepoznali napore koje pulski Aquarium ulaže kako bi sačuvali ugrožene morske vrste od daljnjeg izumiranja. Plemenita periska danas je nažalost rijetkost jer je napada parazit i krajnje je vrijeme da je spasimo, izjavila je direktorica tvrtke Gebruder Weiss Hrvatska Barbara Bujačić. Pozvala je ostale tvrtke da slijede njihov primjer i pomognu očuvanju zaštićenih vrsta jer su troškovi njihova čuvanja u strogo kontroliranim uvjetima visoki.

- Zahvaljujemo Gebruder Weissu što je prepoznao taj problem, a mi se u Aquariumu Pula o plemenitim periskama brinemo od sredine 2019. godine. Od tada smo mnogo toga naučili i napravili.   Sretni smo što su krajem prošle godine u kolektorima pronađene male jedinke koje nam daju nadu i ohrabruju na daljnju brigu o njima, a još utvrđujemo jesu li one i koliko su otporne, kazala je voditeljica stručnog odjela u Aquariumu Pula Aleksandra Bel Dajkovic.

Važnost plemenite periske je velika jer kao najveći školjkaš u Sredozemlju, izniman je filtrator koji okolnu morsku vodu svakodnevno čisti od velike količine organskih tvari, a time doprinosi čistoći i bistrosti okoliša. Osim toga, pruža dom mnogim drugim organizmima koji se pričvršćuju ili kreću po njenim ljušturama. Dokazano je i da je plemenita periska odličan pokazatelj promjena u okolišu dajući mnoštvo informacija o biološkom odgovoru na ljudski utjecaj u moru.

U jesen 2016. godine obilježen je početak najtežeg i najpogubnijeg razdoblja u povijesti postojanja plemenite periske. Novootkriveni parazit, Haplosporidium pinnae, započeo je svoj nemilosrdan pohod diljem Sredozemlja usmrtivši preko 99 posto svih plemenitih periski na svijetu. Nekolicinu preživjelih pulski akvarij budno čuva i njeguje, a ovakva suradnja će im u tome itekako pomoći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater