TARA, SARA, MARA I PINA

FOTO / OPSTALE U DIVLJINI UNATOČ POŠASTI KOJA JE ZAHVATILA CIJELI MEDITERAN: Četiri preživjele istarske periske zaštićene su kavezima. No, slijedi im kritičan period

| Autor: Glas Istre


Tara i Sara u Puli te Mara i Pina u Medulinu su opstale u divljini unatoč pošasti koja je prošlih godina zahvatila cijeli Mediteran.

Metalni kavezi su postavljeni da bi preživjele primjerke zaštitili od potencijalnih predatora, među kojima je na žalost i Homo sapiens. Otvori na njima su dovoljno mali da zaustave orade, hobotnice i kvrgave zvjezdače, a dovoljno veliki da omoguće strujanje mora s fitoplanktonom i zooplanktonom kojima se periske hrane filtrirajući vodu.

Da bi se izbjeglo postavljanje betonskih blokova, za pričvršćivanje kaveza korištena je ekološki prihvatljivija tehnika bušenja podloge podvodnom električnom bušilicom i postavljanja vijaka.

Bliži se ljeto, a to je kritičan period za Taru, Saru, Maru i Pinu, budući da endoparazit Haplosporidium pinnae postaje aktivan pri temperaturama mora iznad 13,5 °C. Periske su se lijepo oporavile tijekom zime te su narasle 10-15 mm, što ulijeva tračak nade da će i ovo ljeto uspješno prebroditi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter